Γιατί το Λιοπέτρι είναι σημαντικό

"Όχι στο Αντλιοστάσιο στο Λιοπέτρι", άρθρο του υποψήφιου βουλευτή με το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Νικόλα Παπαδάκη

1 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Νικόλας Παπαδάκης

*Του Νικόλα Παπαδάκη

Η κυβέρνηση άρχισε να προωθεί την υλοποίηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας, ένα έργο που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό περιοχών της Επαρχίας Αμμοχώστου. Η διοχέτευση των λυμάτων στην Άχνα θα γίνεται από το Αποχετευτικό Σύμπλεγμα Κοκκινοχωρίων και απαιτεί την κατασκευή αντλιοστασίων σε κάποιες περιοχές, μεταξύ αυτών και το Λιοπέτρι.

Ωστόσο, στο Λιοπέτρι, αποφασίστηκε η κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων να γίνει σε κατοικημένη περιοχή!

Στις 25 Απριλίου 2021 οργανώθηκε διαμαρτυρία στο Λιοπέτρι, στο σημείο όπου προγραμματίζεται η ανέγερση του αντλιοστασίου, στην οποία ήμουν παρών και εγώ μαζί με τον φίλο, Εκτελεστικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων, Επαρχιακό Αμμοχώστου και υποψήφιο βουλευτή Μιχάλη Παράσχο εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων. Είδαμε με τα μάτια μας που ακριβώς προτίθεται να γίνει η κατασκευή του αντλιοστασίου και διαπιστώσαμε ότι πράγματι πρόκειται για ένα χώρο περιστοιχισμένο από κατοικίες.

Προσπαθώντας να αντιληφθώ την λογική αυτών που αποφάσισαν για την τοποθεσία συναντήθηκα με τον κάτοικο Λιοπετρίου Κυριάκο Τσιακούρμα, που ηγείται της προσπάθειας μεταφοράς του αντλιοστασίου από την κατοικημένη περιοχή σε παρακείμενη μη κατοικημένη περιοχή (600 μέτρα από το παρόν σημείο).

Ο Κυριάκος μου μετέφερε τις εντονότατες του ανησυχίες και μου έδωσε πληροφορίες για να αντιληφθώ με το τι συνεπάγεται αυτή η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης στο αίτημα της κοινότητας για μεταφορά του αντλιοστασίου σε πιο κατάλληλη περιοχή.

Καταρχήν, στάλθηκαν επιστολές από τον κοινοτάρχη Λιοπετρίου στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από το 2013, υπογραμμένες από κάτοικους της κοινότητας, μεταφέροντας τις ανησυχίες τους και ζητώντας την μεταφορά του αντλιοστασίου.

Μετά από κάποια χρόνια οι κάτοικοι Λιοπετρίου ενημερώθηκαν πως το κόστος μεταφοράς του αντλιοστασίου στην μη κατοικημένη περιοχή που υποδείχθηκε θα ανερχόταν στις 200,000 ευρώ το οποίο κρίθηκε υψηλό. Αυτό, ενώ μιλούμε για έργο συνολικής αξίας 54 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε παρόμοιες ανησυχίες των κατοίκων της Ξυλοτύμπου, ο κος. Τσιακούρμας με ενημέρωσε πως έγινε μεταφορά του αντλιοστασίου.

Όταν διαφάνηκε πως το έργο θα προχωρούσε παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οργανώθηκε διαδήλωση στις 13 Νοεμβρίου του 2020 και στις 25 Απριλίου 2021.

Οι κίνδυνοι ενός αντλιοστασίου λυμάτων σε κατοικημένη περιοχή είναι πολλοί. Ξεκινώντας από την δυσοσμία που αναμένεται να αναδύεται όχι μόνο από το αντλιοστάσιο αλλά και από τους γύρω αγωγούς του αποχετευτικού συστήματος.

Για τον περιορισμό της δυσοσμίας απαιτείται η χρήση φίλτρων τελευταίας τεχνολογίας που θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 6 μήνες, ενδεχομένως με σημαντικό κόστος προς την διαχειρίστρια εταιρεία. Δεν είναι παράλογο κάποιος να σκεφτεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αλλαγή των φίλτρων ίσως να μην γίνεται με την απαιτούμενη συχνότητα ώστε να γίνει εξοικονόμηση κόστους.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα δυσοσμίας λόγω της ύπαρξης αντλιοστασίων λυμάτων. Στον Πρωταρά, στην περιοχή Αγίου Μάμα, στην Ανθούπολη.

Θα υπάρξει αναπόφευκτα σημαντική ηχορύπανση από την λειτουργεία των μηχανημάτων, ενώ δημιουργείται επίσης και κίνδυνος υπερχείλισης των αγωγών αποχέτευσης που μπορεί να οδηγήσει στην εκροή λυμάτων σε κτίρια ή δρόμους.
Ακόμα, η ύπαρξη του αντλιοστασίου θα προσελκύσει σίγουρα μύγες και κουνούπια στην περιοχή.

Τέλος, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω θεμάτων, είναι σχεδόν σίγουρο συμπέρασμα πως θα επηρεαστεί και η αξία των κατοικιών της γύρω περιοχής.

Το θέμα είναι υπεράνω κομματικών παρατάξεων και ιδεολογικών διαφορών αφού το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του Λιοπετρίου είναι εξαιρετικά ψηλό.

Το πρόβλημα στο Λιοπέτρι αποτελεί παράδειγμα για το πως η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τις ανάγκες των πολιτών μιας επαρχίας που έχει καταντήσει ο φτωχός συγγενής όσον αφορά έργα υποδομής και στήριξης του τοπικού πληθυσμού.

Σήμερα είναι το Λιοπέτρι. Με την ίδια ευκολία που προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στο εργοστάσιο λυμάτων εντός κατοικημένης περιοχής στο Λιοπέτρι, κάλλιστα μπορεί να προχωρήσει σε ανάλογες αυταρχικές δράσεις, όχι μόνο στην επαρχία Αμμοχώστου, αλλά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κύπρου. Σήμερα είναι οι κάτοικοι του Λιοπετρίου. Αύριο, μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του Λιοπετρίτη. Αύριο, το εργοστάσιο λυμάτων, η ασφαλτική μονάδα, μπορεί να είναι δίπλα από το δικό σου σπίτι.

Οι κάτοικοι του Λιοπετρίου χρειάζονται στήριξη κατά των αυταρχικών πρακτικών των κυβερνόντων που δεν λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν στην καθημερινότητα του απλού πολίτη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι και θα είναι δίπλα στους κατοίκους του Λιοπετρίου στην καθόλα λογική προσπάθεια τους για διαφύλαξη του βιοτικού τους επίπεδου και των βασικών τους δικαιωμάτων.

*Νικόλας Παπαδάκης
Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών