Ποταμός Λιοπετρίου: Έπεσαν οι υπογραφές για ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου

Έπειτα από προσπάθειες δύο και πλέον δεκαετιών η ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου παίρνει σάρκα και οστά!

Υπογράφηκε σήμερα στο χώρο των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η Σύμβασης για το Έργο: “Διαμόρφωση του Αλιευτικού Καταφυγίου και του Ποταμού στο Λιοπέτρι (Φάση Α) ”

Η Σύμβαση υπογράφτηκε από το Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, κ. Κυριάκο Κούνδουρο εκ μέρους του Εργοδότη Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και από τον κ. Νικόλα Λοή εκ μέρους της Αναδόχου Εταιρείας Lois Builders Ltd, έναντι του ποσού των € 8.117.000,00 συν Φ.Π.Α.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και Εθνικούς Πόρους (Κυπριακή Δημοκρατία).

Η διάρκεια εκτέλεσης της Σύμβασης είναι 30 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του έργου το οποίο περιλαμβάνει τη Διαμόρφωση του Αλιευτικού Καταφυγίου και του Ποταμού στην κοινότητα Λιοπετρίου και την οργάνωση τους σε ένα Εθνικό Πάρκο, με έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Η μελέτη του Έργου έχει επιλεγεί στα πλαίσια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και ανατέθηκε στους Μελετητές Ιερείδης και Μιχαήλ Αρχιτέκτονες που κέρδισαν το Α’ Βραβείο.

Στόχος είναι ένα Γενικό Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο βασίζεται σε τρεις σημαντικούς άξονες, στην ομαλή λειτουργία του Αλιευτικού Καταφυγίου, στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Ποταμού με την δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου με βασικά έργα υποδομής και στη δημιουργία σημαντικού πόλου έλξης για τον επισκέπτη.

Μεταξύ άλλων το Έργο περιλαμβάνει:
• Διευκολύνσεις Αλιευτικού Καταφυγίου
• Γέφυρα σύνδεσης ανατολικής και δυτικής όχθης του Ποταμού
• Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλιείας
• Πολυλειτουργικό χώρο
• Περίπτερο εισόδου
• Πεζόδρομο – Ποδηλατόδρομο

Η ανάπτυξη θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους καθημερινούς χρήστες του χώρου, όσο και στους επισκέπτες.

«Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο» αναφέρει ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου Κυριάκος Τρισόκκας, το οποίο θα αναβαθμίσει ιδιαίτερα την περιοχή αλλά και ολόκληρη την επαρχία.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισόκκα, Ο στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και οργανωμένου αλιευτικού́ καταφυγίου που να παρέχει διευκολύνσεις στους αλιείς και ασφάλεια στους χρήστες και στα σκάφη. “Έχει περίπου 25 χρόνια που προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το έργο, το οποίο θ’ αλλάξει άρδην την εικόνα της περιοχής και θα τοποθετήσει το Λιοπέτρι στον τουριστικό χάρτη” είπε συγκεκριμένα.

Με την ανάπλαση του Ποταμού Λιοπετρίου, η επαρχία Αμμοχώστου θ’ αποκτήσει ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, που θα επεκτείνεται δυτικά προς την Αγία Θέκλα, τη μαρίνα Αγ. Νάπας και με τις υπόλοιπες παραλίες της Αγ. Νάπας», συμπλήρωσε ο κ.Τρισόκκας. Το κόστος θα ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια και οι εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν 26-30 μήνες. Η ανάπλαση του Ποταμού Λιοπετρίου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν τον αλιευτικό τομέα στην Κύπρο και είναι εγκεκριμένο για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020.

Famagusta.News