Ποταμός Λιοπετρίου: “Φτάνει η κοροϊδία” – Ζητούν παρέμβαση Υπουργού Γεωργίας

Επιστολή Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου προς τον Υπουργό Γεωργίας – Ζητά άμεση επέμβαση του για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο έργο ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό του Λιοπετρίου – «Φτάνει πια η ανοχή και η κοροϊδία» – Οι εργασίες ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τέλη Νοεμβρίου με κόστος 11 εκατομμυρίων ευρώ

DJI 0440 scaled exclusive, Ποταμός Λιοπετρίου
DCIM100MEDIADJI_0440.JPG

Την άμεση επέμβαση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρου Ξενοφώντος, ζητά το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα, που παρουσιάζονται με το έργο της ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό του Λιοπετρίου.

Σε επιστολή του προς τον κ. Ξενοφώντος ημερομηνίας 16 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο αναφέρεται στο έργο του αλιευτικού καταφυγίου του ποταμού Λιοπετρίου, θέτοντας ενώπιον του τα «σοβαρά» όπως τα χαρακτηρίζει, προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τα σχέδια και την εκτέλεση του έργου.

Το Συμβούλιο σημειώνει πως «οι κατασκευές, και ιδιαίτερα των αποβάθρων, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν εξυπηρετούν και δεν διευκολύνουν καθόλου, τους επαγγελματίες ψαράδες με αποτέλεσμα η πρόσβαση προς τα σκάφη τους να είναι αδύνατη, κάτι που δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα» εξηγώντας ότι «με την ολοκλήρωση και εκτέλεση των κατασκευαστικών έργων για τις αποβάθρες, ουσιαστικά θα καθιστούν αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματος των ψαράδων που χρησιμοποιούν τον ποταμό Λιοπετρίου, αφού δεν έχουν την αναγκαία πρόσβαση».

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου απευθύνει προς τον Υπουργό Γεωργίας «θερμή παράκληση» για σύγκλιση άμεσης σύσκεψης στα γραφεία του Συμβουλίου, στην παρουσία και των υπολοίπων εμπλεκομένων υπηρεσιών, ούτως ώστε να εξευρεθεί λύση που να εξυπηρετεί τους επαγγελματίες ψαράδες, αφού αυτός είναι ο σκοπός του αλιευτικού καταφυγίου.

Στην επιστολή το Συμβούλιο αναφέρει πως «αίρει την εμπιστοσύνη» του προς το Τμήμα Πολεοδομίας και τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο.

Αφού αναφέρεται ότι «φτάνει πια η ανοχή και η κοροϊδία» στην επιστολή το Σώμα εκφράζει λύπη αφού όπως εξηγεί «όπως όλα δείχνουν, έχουν δημιουργηθεί δεσμοί φιλίας μεταξύ του Τμήματος Πολεοδομίας και του εργολάβου, που επηρεάζουν την διεκπεραίωση του έργου και κατ’ επέκταση την ζωή των ψαράδων».

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου εκφράζει την εκτίμηση πως η επίσκεψη του Υπουργού στο χώρο, προκειμένου να λάβει «ιδία γνώση επί τόπου του προβλήματος που δημιουργείται» θα του δώσει τη δυνατότητα αντίληψης των πραγματικών δεδομένων.

Στην επιστολή το Συμβούλιο παρακαλεί και απαιτεί από το Υπουργείο Γεωργίας όπως «επέμβει άμεσα για να επιληφθεί του θέματος» ενώ καλεί τον κ. Ξενοφώντος όπως έχει την άμεση ανταπόκριση του προτού προχωρήσουν περαιτέρω τα κατασκευαστικά έργα.

Υπενθυμίζεται ότι τον θεμέλιο λίθο για την ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου κατέθεσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 22 περασμένου Ιανουαρίου, θα είναι χωρητικότητας 112 σκαφών και τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή ξύλινων κρηπιδωμάτων, ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, καρνάγιο, αποθηκευτικούς χώρους για τους επαγγελματίες ψαράδες και άλλα.

Ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, θα γίνει και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με την κατασκευή σειράς βασικών έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικό κέντρο αλιείας, χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος και χώροι στάθμευσης.

Οι εργασίες ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τέλη Νοεμβρίου με κόστος 11 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, προκαλούν καθυστερήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ