Λύκειο Κοκκινοχωρίων: Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τίτλος του διαδικτυακού συνεδρίου ήταν «Διάλογος ή σύγκρουση πολιτισμών; 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας» - Η ενότητα που παρουσίασαν οι μαθητές του σχολείου

73DEC4D2 A54E 4FCD A1F2 275C71F29F74 exclusive, ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝ

Το Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα συμμετείχε στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Διάλογος ή σύγκρουση πολιτισμών; 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας», παρουσιάζοντας την ενότητα «Ποιος είναι ο ρόλος των νέων στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Στο διαδικτυακό Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συμμετείχαν 65 σχολεία από όλη την Ελλάδα, το Portland των Η.Π.Α και την Κύπρο.

6E6A3EA0 9A95 4CB8 8F5C 664EF972990C exclusive, ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝ

«Ως μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και Διεύθυνση του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα αισθανόμαστε υπερήφανοι, που είχαμε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο ως εισηγητές στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά, ότι το Σχολείο μας, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας συνεχίζει να λειτουργεί και δια ζώσης και εξ αποστάσεως, εις πείσμα των καιρών, δίνοντας τόσο στους μαθητές/τριες όσο και στους εκπαιδευτικούς τις ευκαιρίες και τα κίνητρα για γνώση, μάθηση, δημιουργικότητα και προβληματισμό.

Οι μαθητές/τριες του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα παρουσίασαν την εισήγησή τους στις 12 Φεβρουαρίου και έκλεισαν τις εργασίες του συνεδρίου με τον καλύτερο τρόπο, αφού έδωσαν μηνύματα αγωνιστικότητας αλλά και ειρηνικής συνύπαρξης. Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι η ειρήνη είναι αναβαθμός πολιτισμού και γίνεσαι άξιος να υψωθείς ως την ιδέα της ειρήνης, όταν έχεις, πριν διανύσει στάδια εσωτερικού εκπολιτισμού.

Οι νέοι ως βασικοί παράγοντες για την εδραίωση του πολιτισμού της ειρήνης μπορούν να διαμορφώσουν αντιλήψεις και στάσεις ζωής, να ασκηθούν στην κοινωνική συμμετοχή, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να υιοθετήσουν δημοκρατικές αρχές και να καλλιεργήσουν φιλειρηνικό ήθος, ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στην ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των ατόμων και των λαών.

73DEC4D2 A54E 4FCD A1F2 275C71F29F74 exclusive, ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝ

Αντλώντας οι νέοι πρότυπα και αξίες από την ιστορία, την παράδοση, τις τέχνες, τον αθλητισμό, καταρτισμένοι επιστημονικά και τεχνολογικά, θα λύνουν με αξιοπρέπεια τις διαπολιτισμικές διαφορές αποφεύγοντας την βιαιότητα του πολέμου και θα συμβάλλουν με τις καινοτόμες ιδέες τους στην προαγωγή μιας ασφαλούς, συνεκτικής, ειρηνικής και προοδευτικής κοινωνίας.

Κλείνοντας αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο των νέων της Κύπρου, που βιώνουν ακόμη την κατοχή με όλες τις συνέπειές της επισημαίνοντας, ότι το ζητούμενο για αυτούς είναι η διασφάλιση της ελευθερίας τους σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Η εισήγηση έκλεισε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά με στίχους από το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου.

Υπόσχεση των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Κοκκινοχωρίων, μέσα από την εισήγησή τους, ήταν, ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, για να διαμορφώσουν νοοτροπίες, για να αντιμετωπίσουν τη ρητορική του μίσους και της βίας και, για να αναπτύξουν έναν ειρηνικό λόγο που θα προωθεί τις πανανθρώπινες αξίες».

Εκ μέρους του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα παρουσίασαν ο μαθητής Ζαρκαλής Βασίλης Γ1.1 και οι μαθήτριες Παναγή Μαριάμ Γ3.2, Τσιολάκκη Άντρια Γ4.1, Καραφωτιά Μαρία-Λίζα Γ6.1, Καλλή Αντριάνα Γ3.3, Χρίστου Ηλιανά Γ3.3 και Ορφανού Μαρία Γ3.1. Υπεύθυνες Καθηγήτριες ήταν οι Φιλόλογοι Άντρη Μοδέστου-Παρασκευά, Γεωργία Γιωργαλλίδου και Κατερίνα Στρατή, Β.Δ.