Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον» μαθητές του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων έκαναν ρεπορτάζ με φωτογραφίες με θέμα: Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων: Προβλήματα και κίνδυνοι από τη συνεχιζόμενη χρήση σηπτικών και απορροφητικών λάκκων στην επαρχία Αμμοχώστου.
Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων ηλικίας 11-21 ετών, το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες και συντονίζεται από το μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη (Δανία).
Στο πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες δημοσιογραφικής έρευνας, γράφοντας άρθρα, δημιουργώντας βίντεο και βγάζοντας φωτογραφίες, θέλοντας να παρουσιάσουν προβλήματα και να προτείνουν αειφόρες λύσεις που αφορούν το περιβάλλον και που επηρεάζουν την κοινότητά τους ή την Κύπρο γενικότερα.
Δείτε αυτούσιο το ρεπορτάζ:
Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων: Προβλήματα και κίνδυνοι από τη συνεχιζόμενη χρήση σηπτικών και απορροφητικών λάκκων στην επαρχία Αμμοχώστου.
1. Εισαγωγή – Βιβλιογραφική ανασκόπηση
Σε διάφορες περιοχές της Κύπρου οι κάτοικοι καθημερινάαποβάλλουν άχρηστες υγρές ουσίες, που καταλήγουν στους απορροφητικούς και σηπτικούς λάκκους των σπιτιών, μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα και το περιβάλλον. Με το υφιστάμενο σύστημα αποχέτευσης Αμμοχώστου, όπως και με το νέο αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωρίων πουκατασκευάζεται, το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα.Στα αποχετευτικά συστήματα συγκεντρώνονται τα λύματα, όπου τυγχάνουν επεξεργασίας. Στη συνέχεια, το νερό και η λάσπη που παράγονται, αξιοποιούνται στη γεωργία για άρδευσηκαι για λίπασμα.
1.1. Αποχετευτικό Σύστημα Αμμοχώστου- Κοκκινοχωρίων
Η επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην Αγία Νάπα, που καλύπτει τους δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, ενώ τώρα κατασκευάζεται και μια δεύτερη μονάδαστα Κοκκινοχώρια, η οποία θα καλύπτει τις υπόλοιπες κοινότητες και δήμους. Το έργο του Αποχετευτικού Συστήματος Κοκκινοχωρίων περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου συλλογής λυμάτων και ενός σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην κοινότητα Άχνας.
Θετικές επιπτώσεις από τη χρήση των αποχετευτικών συστημάτων
Με τη χρήση των αποχετευτικών συστημάτων προστατεύεται το περιβάλλον, αποφεύγεται η πιθανότητα ανάπτυξης μολύνσεων και επαναχρησιμοποιείται το νερό για άρδευση. Αναβαθμίζεται έτσι η ποιότητα ζωής στην περιοχή, ενώ διατηρείται το φυσικό περιβάλλον. Ακόμη, εξοικονομούνται χρήματα και η τουριστική οικονομία ενισχύεται.
1.2. Σηπτικοί και απορροφητικοί λάκκοι και αποχετευτικά συστήματα
Οι σηπτικές δεξαμενές που διαθέτουν αρκετά σπίτια ακόμη στην επαρχία Αμμοχώστου, αποσυνθέτουν τις οργανικές ενώσεις των λυμάτων και τις μετατρέπουν σε λάσπη. Ωστόσο, τα εξερχόμενα νερά περιέχουν παθογόνα μικρόβια. Οι απορροφητικοί λάκκοι με τα χρόνια χάνουν τη λειτουργικότητα τους, ενώ μολύνουν το περιβάλλον.
2. Μεθοδολογία
Για τη διερεύνηση του θέματος, θελήσαμε να δούμε τις απόψειςτων συμμαθητών μας με ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά. Επισκεφθήκαμε επίσης τις εγκαταστάσεις τουΑποχετευτικού Αμμοχώστου στην Αγία Νάπα, όπου συζητήσαμε με τον κ. Ανδρέα Σέπο, Αν. Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου.
3. Αποτελέσματα
3.1.Ερωτηματολόγιο
Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν μαθητές του σχολείου μας, 41% μαθητές Α΄ Γυμνασίου, 29% μαθητές Β΄ Γυμνασίου και 29% μαθητές Γ΄ Γυμνασίου.
Το 35% των μαθητών θεωρεί το αποχετευτικό σύστημα μπορεί να καλύψει ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, αρκετοί (44%) δεν γνωρίζουν, ενώ μόλις το 21% διαφωνεί.
Επίσης, το 44% δεν γνωρίζει ή συμφωνεί (35%) με την πρόταση ότι «Στις κοινότητες Αυγόρου-Φρενάρους-Βρυσούλων, υπάρχει λειτουργικό αποχετευτικό σύστημα», κάτι το οποίο δεν ισχύει.
Το 62% των μαθητών γνωρίζει ότι το αποχετευτικό σύστημα είναι ένα έργο που θα βοηθήσει σημαντικά τους κατοίκους της επαρχίας Αμμοχώστου και το περιβάλλον, καθώς επίσης ότι τα αποχετευτικά συστήματα είναι υποδομή για την απομάκρυνση λυμάτων (59%).
Η πλειοψηφία των μαθητών (73%) γνωρίζει ότι τα αποχετευτικά συστήματα είναι μονάδες που παίρνουν τα λύματα από τα σπίτια όπου τυγχάνουν επεξεργασίας και ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι πλαστικοί σωλήνες και παραδεξάμενα από μπετόν (70%). Γνωρίζουν επίσης ότι τα αποχετευτικά τοποθετούνται στις εξόδους του σπιτιού πριν το πεζοδρόμιο (82%) και ότι τα λύματα θα καταλήγουν στο Δασάκι Άχνας (65%).
Το 53% των μαθητών μας απάντησαν ότι τα υπολείμματα που περνούν μέσα από τα αποχετευτικά καταλήγουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας, ενώ μερικοί απάντησαν ότι καταλήγουν στη φύση(24%) ή στη θάλασσα (24%).
Το 79% των μαθητών γνωρίζουν ότι τα υπολείμματα της επεξεργασίας των λυμάτων γίνονται λιπάσματα, ενώ μερικοί απάντησαν ότι γίνονται ζωοτροφές (6%) και κρέμες δέρματος (15%).
Στην ερώτηση «Ποια προβλήματα προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη χρήση σηπτικών και απορροφητικών λάκκων», το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι χάνεται η σταθερότητα του εδάφους, ενώ το 35% απάντησε ότι γίνονται πολλές γεωτρήσεις στο έδαφος και το 21% απάντησε ότι βοηθούν στη σταθερότητα του υποεδάφους.
Στην ερώτηση «Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι συνέπειες που προκαλούνται στο περιβάλλον», το 67% απάντησε ότι μολύνεται το υπόστρωμα του εδάφους, το 18% απάντησε ότι προκαλεί ανομβρία και το 15% ότι τα φυτά δεν μεγαλώνουν.
Το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε ρούχα και χαρτιά στο αποχετευτικό, το 26% να μην ρίχνουμε οινοπνευματώδη ποτά και το 18% γάλα.
Μεγάλο ποσοστό των μαθητών μας (62%) πιστεύει ότι πρέπει να λειτουργεί σε όλες τις περιοχές των Κοκκινοχωρίων τοαποχετευτικό, αλλά δεν γνωρίζει (50%) ότι η λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος βοηθά στην αντιμετώπιση διάφορων περιβαλλοντικών προβλημάτων.
3.2. Αποτελέσματα – Συνέντευξη
Όπως μας ανάφερε ο κ. Σέπος, σκοπός του αποχετευτικού συστήματος είναι να εξαλειφθούν τα προβλήματα από τη χρήση των σηπτικών και απορροφητικών λάκκων, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου, αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών. Σκοπό έχει επίσης την προστασία του περιβάλλοντος, των υπόγειων νερών και των εδαφών.Το μεγαλύτερο πρόβλημα πουπαρουσιάζουν οι σηπτικοί λάκκοι στα σπίτια είναι η μόλυνση των υπόγειωννερών, ενώ σε περίπτωση που γεμίσει ο λάκκος, τα λύματα ξεχειλίζουν, προκαλώντας προβλήματα, όπως δυσοσμία.
Τα λύματα με την είσοδο τους στην εγκατάσταση υφίστανται την προκαταρκτική επεξεργασία. Ακολουθεί η πρωτοβάθμια καθίζηση, όπουοδηγούνται στις δεξαμενές πρώτης καθίζησης. Στη συνέχεια υπερχειλίζουν προς τις δεξαμενές αερισμού με ταυτόχρονη απονιτροποίηση (βιολογική επεξεργασία – δευτεροβάθμια καθίζηση). Στην τριτοβάθμια επεξεργασία τα νερά περνούν διά μέσου στρωμάτων άμμου και χαλικιών και συγκρατούνταιμικρού μεγέθους σωματίδια. Ακολουθεί η απολύμανση, ενώ το τελικό προϊόν, διατίθεται κυρίως στη γεωργία για άρδευση. Στο αποχετευτικό σύστημα δεν μπορούμε να πετάμε δροσομάντηλα, σερβιέτες, μεγάλες ποσότητες λαδιού, ενώ το χαρτί υγείας επιτρέπεται.
Η κάλυψη των εξόδων συντήρησης των αποχετευτικών συστημάτων γίνεται μέσα από φορολογία, που επιβάλλεται με κάποια κριτήρια. Τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές περιοχές έχουν υψηλότερη φορολογία σε σχέση με τις αστικές περιοχές, ενώ τα άδεια οικόπεδα πληρώνουν χαμηλότερη φορολογία.
Στο αποχετευτικό σύστημα Αμμοχώστου εργοδοτούνται δεκαπέντε άτομα. Για να μπορεί κάποιος να εργαστεί στο αποχετευτικό σύστημα θα πρέπει να σπουδάσει χημικόςμηχανικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μηχανολόγος μηχανικός, περιβαλλοντολόγος ή πολιτικός μηχανικός.
4. Συμπεράσματα – ΣυζήτησηΗ κατασκευή των Αποχετευτικών συστημάτων Παγκύπρια, έχει δώσει λύσεις σε διάφορα προβλήματα που δημιουργούνταν στο παρελθόν, όπως η ρύπανση των υπόγειων υδάτων και η εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της λειψυδρίας, καθώς το νερό αξιοποιείται στη γεωργία για άρδευση.
Από τις απαντήσεις των συμμαθητών μας φαίνεται ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για το αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωρίων. Φυσικά θα πρέπει να γίνει ενημέρωση, αφού η σωστή χρήση του είναι πολύ σημαντική.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, θεωρούμε σημαντικό ότι το κράτος θα πρέπει να επενδύσει στην επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αλλά και στη δημιουργία νέων σε όλη την Κύπρο, έτσι ώστε όλα τα σπίτια να στέλνουν τα λύματα τους στο αποχετευτικό και όχι στους δικούς τους απορροφητικούς/σηπτικούς λάκκους.
ΠΗΓΕΣ:
• https://www.sbla.com.cy/Benefits-Advantages• https://neammochostos.com/article/apoxeteytiko-systhma-kokkinoxwriwn-ikanopoihsh-karagiannh-gia-enar3h-twn-ergasiwn• https://www.sbla.com.cy/en/Benefits-Advantages• https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1315410/apocheteftiko-systima-symplegatos-kokkinochorion• https://cwakys.com/wp-content/uploads/2021/07/Presentation_Astromeritis.pdf• https://www.sbn.org.cy/el/skopoi• https://www.douleutaras.com.cy/bsdir/apofraxeis/kataskeui-vothrou/