Λύκειο Κοκκινοχωρίων και Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου σε διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού (βίντεο&εικόνες)

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 μαθητών από 22 σχολεία, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λανίτειο Θέατρο στη Λεμεσό, το 9ο Παγκύπριο Μαθητικό Φεστιβάλ Σύνθεσης Τραγουδιού «Μάριος Τόκας – Κώστας Μόντης» 2017-2018.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με συνδιοργανωτή και χορηγό το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης».

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στόχος του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του τετραετούς ειδικού στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση της φωνητικής μουσικής στη μουσική παιδεία του τόπου και στην κοινωνία, ήταν η δημιουργία και παρουσίαση τραγουδιών σε στίχους του ποιητή Κώστα Μόντη, άλλων Ελλαδιτών και Κυπρίων ποιητών ή και των ίδιων των παιδιών.

Συγκεκριμένα, το φετινό ειδικό αφιέρωμα στον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, έδωσε το έναυσμα σε αρκετούς από τους νεαρούς δημιουργούς να γνωρίσουν και να μελοποιήσουν ποιήματά του.

Περισσότεροι από 150 μαθητές και μαθήτριες από 22 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές συμμετείχαν με συνθέσεις τους στην προκαταρκτική φάση επιλογής των τραγουδιών για την τελική παρουσίαση.

Από το σύνολο των συμμετοχών επιλέγηκαν δεκατρία τραγούδια, δημιουργίες μαθητών και μαθητριών μεταξύ των οποίων το Λύκειο Κοκκινοχωρίων, και το Μουσικό Σχολείο (Λύκειο και Γυμνάσιο) Αμμοχώστου:

  • Λύκειο Κοκκινοχωρίων
  • Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου – Λύκειο Κοκκινοχωρίων
  • Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων – Μουσικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου
  • Γυμνάσιο Ακρόπολης – Μουσικό Γυμνάσιο Λευκωσίας
  • Γυμνάσιο Αρχ. Μακαρίου Γ’  Πλατύ
  • Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λάρνακας – Μουσικό Λύκειο Λάρνακας
  • Λύκειο Λιβαδιών
  • Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης
  • Λύκειο Αραδίππου
  • Λύκειο Μακαρίου Γ’ Λάρνακας
  • Μουσικό Λύκειο Πάφου – Λύκειο Α’ Εθν. Μακαρίου Γ’

Στη συνέχεια, οι ομάδες που επιλέγηκαν είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους γνωστούς συνθέτες Άδωνη Αλετρά, Γιώργο Κάρβελλο, Μαρίνα Κουντουρίδου, Άντρο Παπαπαύλου και Λούκα Ξενοφώντος, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις γνώσεις και την εμπειρία τους και εργάστηκαν μαζί τους για την προετοιμασία της τελικής παρουσίασης, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σε ανακοίνωση του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου αναφέρεται ότι όπως κάθε χρόνο οι μαθητές καταπιάνονται με θέματα που «αγγίζουν» τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων, έτσι και φέτος οι συνθέσεις τους αφορούσαν στη νοσταλγία της Σμύρνης, στην πολυπόθητη επιστροφή στην αγαπημένη Αμμόχωστο καθώς και μελοποίηση των στίχων του μεγάλου μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη «Προς τους λέγοντας…».

Στην ανακοίνωσή του το σχολείο συγχαίρει τους καθηγητές-μουσικούς Μαρίνα Παναγιώτου, Τζίνα Χαραλάμπους και Νάσια Καμένου που “κατέθεσαν την ψυχή τους και σ’ αυτή τη δραστηριότητα”, καθώς και τους μαθητές του σχολείου.

Συγκινητική στιγμή στο φεστιβάλ ήταν η συμμετοχή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου και Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα που παρουσίασαν τη σύνθεση της Κυριακούλας Κυριαζή «Ο Γυρισμός της Αμμοχώστου» με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Σπύρο Σπύρου.

Οι στίχοι του ρεφραίν απευθύνονται στον πολυπόθητο γυρισμό στην αγαπημένη πόλη!

«Η Αμμόχωστος θ’ ανοίξει
Σαν μάνα να μας σμίξει
Βουβά μας περιμένει
Τον γυρισμό, τον γυρισμό προσμένει!»

Ευχόμαστε το τραγούδι των παιδιών να εισακουστεί σύντομα και από τους «μεγάλους»!

α1 1 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Μουσική, Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου, Παιδεία α2 1 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Μουσική, Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου, Παιδεία α3 1 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Μουσική, Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου, Παιδεία α4 1 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Μουσική, Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου, Παιδεία α5 1 Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Μουσική, Μουσικό Λύκειο Αμμοχώστου, Παιδεία

Famagusta.News