Λύνεται το θέμα της υδροδότησης στην επ. Αμμοχώστου

α 2 Αναπτυξιακά Έργα, Νέα Αμμοχώστου, Νερό, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται ένα μεγάο αναπτυξιακό έργο που θα επιλύσει το πρόβλημα υδροδότησης στην επ. Αμμοχώστου. Παράλληλα, άλλο ένα έργο θα επιλύσει το πρόβλημα υδροδότησης στη Λευκωσία.

Το υδατικό έργο Κοκκινόκρεμμος – Αμμόχωστος θα κοστίσει €17 εκατ. με εθνικά κονδύλια, και περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων από την υφιστάμενη Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας προς την περιοχή Κοκκινόκρεμμος καθώς και την κατασκευή 10 δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 40.000 κυβικών μέτρων στην περιοχή αυτή. Σε πρώτο στάδιο κατασκευάζονται τρεις δεξαμενές.

Το δέυτερο έργο στη Λευκωσία αφορά τον αγωγό από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού στη Λευκωσία κόστους €55 εκατ. με χρηματοδότηση του έργου €40 εκατ. Η κατασκευή 170 χιλιομέτρων αγωγών στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος της εξάρτησής της Λευκωσίας από τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τερσεφάνου.

Και τα δύο έργα χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά αφού θα καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης των περιοχών ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες επιλύοντας τα διαχρονικά προβλήματα της υδροδότησης και ενισχύοντας την αξιοπιστία του δικτύου διανομής νερού με εναλλακτική τροφοδοσία. Σημειώνεται ότι λόγω των προβλημάτων ανομβρίας και διαθεσιμότητας πόσιμου νερού, οι περιοχές αυτές υδροδοτούνται αποκλειστικά με αφαλατωμένο νερό.

 

Κίνδυνος να διψάσουν 100 χιλιάδες κάτοικοι στην επ. Αμμοχώστου

Κίνδυνος να μείνουν χωρίς νερό 100 χιλ. μόνιμοι κάτοικοι της επαρχίας Αμμοχώστου σήμερα λόγω της παλαιότητας του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού μεταφοράς. Το θέμα αυτό θα λήξει οριστικά με την εναλλακτική πηγή υδροδότησης που προωθείται στην περιοχή μέσω του αγωγού που θα ενώνει την αφαλάτωση Δεκέλειας με τα Κοκκινοχώρια.

Το έργο Κοκκινόκρεμμος που περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μήκους 26 χιλιομέτρων από την υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας προς το ύψωμα Κοκκινόκρεμμος. Ο νέος αγωγός μεταφοράς και οι 10 δεξαμενές αποθήκευσης θα διασυνδεθούν με το υφιστάμενο σύστημα υδατοπρομήθειας.

Η προτεινόμενη όδευση του αγωγού μεταφοράς, καθορίστηκε προκαταρκτικά από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων λαμβανομένου υπόψη κριτηρίων, όπως υφιστάμενες λωρίδες δουλείας, υφιστάμενες υποδομές κ.λπ. Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον που ετοιμάστηκε από την I.A.CO Environmental and Water Consultants Ltd η περιοχή στην οποία εκτείνεται ο προτεινόμενος αγωγός διαπερνά τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Ορμίδειας, Ξυλοτύμπου (οριακά), Ξυλοφάγου, Λιοπετρίου, Σωτήρας, και Δήμων Παραλιμνίου (οριακά) και Αγίας Νάπας. Σημειώνεται επίσης ότι σημαντικό μήκος του προτεινόμενου αγωγού διέρχεται από περιοχές των οποίων ο έλεγχος δεν βρίσκεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, συγκεκριμένα μήκος περί των 10,5 χιλιομέτρων του αγωγού διέρχεται από την Ανατολική Περιοχή των Βρετανικών Βάσεων.

Το έργο Κοκκινόκρεμμος στο σύνολό του αφορά στην κατασκευή πέντε νέων δεξαμενών αποθήκευσης νερού ύδρευσης στο ύψωμα Κοκκινόκρεμμος στο Δάσος Σωτήρας, και την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς.

Συνολικά, αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών στις περιοχές της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου (Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα) και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού τόσο στις τουριστικές περιοχές όσο και στις άλλες κοινότητες των Κοκκινοχωριών και της επαρχίας Λάρνακας. Σήμερα η περιοχή αντιμετωπίζει τα πιο κάτω προβλήματα:

1) Την μικρή αποθηκευτική ικανότητα των δεξαμενών υδροδότησης των περιοχών της ελεύθερης Αμμοχώστου (Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα), η οποία δημιουργεί αδυναμία ικανοποίησης των υδρευτικών αναγκών κατά τις μέρες αιχμής, καθώς επίσης και περιορισμένη χρονική ασφάλεια υδατοπρομήθειας σε περίπτωση τεχνικής αστοχίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού.

2) Την παλαιότητα του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού μεταφοράς (Χοιροκοιτίας – Αμμοχώστου), καθώς και την απουσία εναλλακτικής πηγής υδροδότησης της περιοχής, θέματα τα οποία αυξάνουν το πρόβλημα ασφάλειας υδατοπρομήθειας, τόσο στις προαναφερόμενες περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου, όσο και στις άλλες κοινότητες των Κοκκινοχωριών και της επαρχίας Λάρνακας που υδροδοτούνται από τον ίδιο αγωγό. Με βάση την Απογραφή Πληθυσμού του 2011, υπολογίζεται πως σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος διανομής νερού στην περιοχή θα επηρεαστεί η υδροδότηση περίπου 99,5 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων.

3) Σημαντική αδυναμία του υφιστάμενου συστήματος διανομής νερού αποτελεί και η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Στο σύνολό τους τα προηγούμενα προβλήματα αντιμετωπίζονται με την υλοποίηση του έργου Κοκκινόκρεμμος ως ακολούθως.

1) Οι προτεινόμενες νέες δεξαμενές θα παρέχουν ασφάλεια υδατοπρομήθειας 48 ωρών στις περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου κατά τις μέρες αιχμής. Οι πέντε νέες δεξαμενές έχουν συνολική χωρητικότητα περίπου στα 35.000 m³.

2) Ο προτεινόμενος αγωγός μεταφοράς θα βελτιώσει την αξιοπιστία του συστήματος παροχής πόσιμου νερού σε όλες τις περιοχές που υδροδοτούνται σήμερα από τον πεπαλαιωμένο αγωγό Χοιροκοιτίας – Αμμοχώστου. Σημειώνεται ότι η ηλικία του υφιστάμενου αγωγού Χοιροκοιτίας – Αμμοχώστου είναι πέραν των 50 ετών και αποτελείται από αμιαντοσωλήνα. Λόγω της μακράς χρήσης του αλλά και της ιδιαίτερης έντασης και απότομης αυξομείωσης στη χρήση του η οποία οφείλεται στην ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου τα τελευταία χρόνια, ο υφιστάμενος αγωγός είναι επιρρεπής σε αστοχίες. Η κατασκευή του προτεινόμενου αγωγού θα δώσει την ευκαιρία της σταδιακής αναβάθμισης/ αντικατάστασης του παλαιού αγωγού.

3) Το νέο προτεινόμενο σύστημα διανομής νερού αναμένεται να επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις στην κατανάλωση ενέργειας οι οποίες σύμφωνα με την Προκαταρκτική Μελέτη του έργου ανέρχονται στις 3,2 εκ. kwh ετησίως.

Λευκωσία: Θα υδροδοτηθούν 28 κοινότητες

Το έργο του Βασιλικού – Λευκωσίας περιλαμβάνει την κατασκευή πέραν των 170 χιλιομέτρων αγωγών, αντλιοστασίων και άλλων υποστηρικτικών έργων υποδομής με δυνατότητα μεταφοράς πέραν των 50.000 m3 αφαλατωμένου νερού ανά ημέρα για κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της πόλης της Λευκωσίας και των 28 κοινοτήτων της δυτικής επαρχίας Λευκωσίας.

Παράλληλα πέραν των 28 κοινοτήτων, προτείνεται όπως υδροδοτηθούν από το έργο και οι Δήμοι Τσερίου και Λακατάμιας. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία πέντε επιπροσθέτων υδατοδεξαμενών και έξι αντλιοστασίων στις κοινότητες Κοφίνου, Νήσου, Λακατάμιας, Καμπιά, Ακάκι, Αρεδιού και Χοιροκοιτίας και περιοχής Σταυροβουνίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για την κατασκευή των αγωγών μεταφοράς, δεξαμενών και αντλιοστασίων της πρώτης και δεύτερης φάσης του έργου που ετοιμάστηκε από την Ατλαντίς Συμβουλευτική Κύπρου, στόχος του έργου είναι η ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών και η βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, κυρίως την περιοχή της δυτικής Μεσαορίας.

Το έργο αυτό θεωρείται αναγκαίο λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των κοινοτήτων σε νερό οι οποίες στο παρόν στάδιο υδροδοτούνται αποκλειστικά από τον αγωγό Τερσεφάνου – Λευκωσίας.

Τα μέτρα που προτείνονται στη μελέτη στοχεύουν στη μείωση / αποφυγή των επιπτώσεων που έχουν εντοπιστεί και στη διασφάλιση της διατήρησης της καλής κατάστασης του περιβάλλοντος. Η καλή κατάσταση του περιβάλλοντος προϋποθέτει τη συμμόρφωση με την νομοθεσία και τα λοιπά κριτήρια που θα τεθούν από τη μελέτη και που αφορούν στην ποιότητα του περιβάλλοντος και τη διατήρηση προστατευμένων/ευαίσθητων περιοχών και σημαντικών στοιχείων της περιοχής μελέτης.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης προνοεί την παρακολούθηση των στοιχείων και των παραμέτρων του περιβάλλοντος που θα θεωρηθούν σημαντικά για την περιοχή μελέτης. Το πρόγραμμα περιγράφει τις παραμέτρους που θα παρακολουθούνται και τις μεθόδους, συχνότητα και θέσεις παρακολούθησης. Επιπρόσθετα, περιγράφει τις διαδικασίες καταγραφής και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Οι μελετητές θεωρούν ότι το έργο θα έχει συνολικά θετικές επιπτώσεις για την άμεση και ευρύτερη περιοχή μελέτης.

Σημειώνεται ότι είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν με αυστηρότητα όλα τα προτεινόμενα μέτρα, βάση των νομοθεσιών και η υλοποίηση προγράμματος ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά πρόγραμμα παρακολούθησης ούτως ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται τα οποιαδήποτε προβλήματα έγκαιρα.

Θα υδροδοτηθούν 28 κοινότητες

Οι πιο κάτω 28 κοινότητες θα υδροδοτηθούν από το έργο: Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, Άγιοι Τριμιθιάς, Αγροκηπιά, Ακάκι, Ανάγυα, Αναλυόντας, Αρεδιού, Αστρομερίτης, Δένεια, Επισκοπειό, Εργάτες, Καμπία, Καπέδες, Κάτω Δευτερά, Κλήρου, Κοκκινοτριμιθιά, Κοτσιάτης, Μαλούντα, Μάμμαρι, Μαρκί, Μένοικο, Μιτσερό, Πάνω Δευτερά, Παλιομέτοχο, Πέρα, Περιστερώνα, Πολιτικό, Ψημολόφου.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Άγγελος Νικολάου