“Έφυγε” ο μεγάλος Λυσιώτης μουσικός Κωστής Κωστέας

"Έφυγε" σε ηλικία 96 ετών ο Κωστής Κωστέας, ιδρυτής και δάσκαλος του ΣΥΚΑΛΥ

47986 536441399731087 1117544928 n Κωστής Κωστέας, ΣΥΚΑΛΥ

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 96 ετών ο μεγάλος δάσκαλος και ιδρυτής του Σύνδεσμος Καλλιτεχνών Λύσης (ΣΥΚΑΛΥ) Κωστής Κωστέας από τη Λύση.

Βιογραφικό

Ο Κωστής Κωστέας γεννήθηκε στη Λύση την Πρωτομαγιά του 1925. Πήρε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Κυριάκο Χατζηπετρή και στη συνέχεια από τον πρωτοψάλτη της εκκλησίας της Παναγίας της Λύσης μουσικοδιδάσκαλο Γιάγκο Σουρουλλά. Κυρίως όμως μελετούσε από μόνος του, παράλληλα με το επάγγελμα του ως κουρέας. Η ίδρυση χορωδιών στη Λύση και αλλού ήταν πρωτοβουλίες με την προσωπική του σφραγίδα. Στη κυπριακή πολιτιστική σκηνή, ο Κωστής Κωστέας καθιερώθηκε κυρίως με την ίδρυση του ΣΥΚΑΛΥ.

Ενός συγκροτήματος παραδοσιακών χορών και μουσικής που φιλοδοξούσε να καινοτομήσει επιλέγοντας ένα νέο τρόπο δημιουργικής αντιμετώπισης του λαϊκού πολιτισμού. Αντλώντας στοιχεία από τη μουσική παράδοση της Κύπρου έγραψε νέα τραγούδια και μουσική και οι συνεργάτες του δημιούργησαν νέους χορούς. Αυτή ήταν για τα κυπριακά δεδομένα μια εντελώς νέα προσέγγιση της κυπριακής μουσικοχορευτικής παράδοσης. Σκηνοθέτησε κι έγραψε τη μουσική σε μια σειρά χοροδραμάτων: “Ειδύλλιο και Γάμος” το 1961, “Στα Μαρμαρένια Αλώνια” το 1966 και “Βαθκιές Ρίζες” το 1978. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο κόσμος αγκάλιασε τα τραγούδια του Κωστή Κωστέα και τη δουλειά του ΣΥΚΑΛΥ, ήταν η καλύτερη απόδειξη της προσφοράς τους.

Προσφορά που στο εξωτερικό εκτιμήθηκε και εκφράστηκε με πολλές βραβεύσεις και αναγνωρίσεις. Μελοποίησε στίχους του Παύλου Λιασίδη, του Μιχάλη Πασιαρδή, του πατέρα του Κυριάκου Κωστή Χατζηπετρή, του Λυσιώτη ποιητάρη Τοφή Φαΐκη αλλά και δικούς του και έγραψε τη μουσική για μια σειρά θεατρικά έργα του Μιχάλη Πασιαρδή που παρουσίασε κατά καιρούς ο ΘΟΚ (“Το νερό του Δρόπη”, “Στα χώματα της Μεσαρκάς”, “Το Γατάνιν”, “Τ’ αλώνια μας στους πάνω μαχαλάδες”) καθώς και τη μουσική σε μια σειρά θεατρικών έργων του Παύλου Λιασίδη που παρουσίασε κατά καιρούς η τηλεόραση του ΡΙΚ (“Ο Μονογιός”, “Η αγάπη νικητής”, “Αλαβροστοισιώτης”).

Η ενασχόληση του με τη βυζαντινή μουσική επικεντρώνεται στη διεύθυνση και τη διδασκαλία της χορωδίας Σουρουλλά την οποία ανέλαβε για πρώτη φορά το 1968. Το 1975, μετά το θάνατο του ιδρυτή της, αναλαμβάνει πλέον τη μόνιμη διεύθυνση και διδασκαλία της, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριο της, που αποτελείτο από εκκλησιαστικούς, ως επί το πλείστον ύμνους, και με άλλα τραγούδια του Σουρουλλά με σκοπό να τα κάνει πλατύτερα γνωστά. Επίσης, φρόντισε να προβάλει ανθρώπους του πολιτισμού με πρωτοβουλίες όπως: η έκδοση των ποιητικών συλλογών του Παύλου Λιασίδη “Χάραμαν φου” από την ΑΕΛ Λύσης το 1944 και “Να πεθάνει ο χάρος” από το ΣΥΚΑΛΥ το 1966, της συλλογής τραγουδιών “Λύρα και Δάφνες” του Γιάγκου Σουρουλλά το 1971, η έκδοση από τον Δήμο Λύσης των δίσκων “Καμπάνες της Λύσης” με τραγούδια και ύμνους του Γιάγκου Σουρουλλά το 1996 και η ανέγερση το 2001 από το ΣΥΚΑΛΥ μνημείου στη Λάρνακα για τον Παύλο Λιασίδη. Ο Κωστής Κωστέας διετέλεσε επίσης, εκ περιτροπής δήμαρχος και αντιδήμαρχος της Λύσης.