Μιχάλης Καούνας: “Ζητούμε ενιαίο Δήμο για όλη την ελ. Αμμόχωστο” (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Πρόεδρος Κοινοτήτων ελ. Αμμοχώστου: "Καλούμε τους Δήμους και τις Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας μας, το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα, τη Δερύνεια, της Σωτήρα, το Αυγόρου, την Άχνα, το Λιοπέτρι, το Φρέναρος και την κοινότητά μου την Αχερίτου να συμπορευτούμε μαζί σε έναν κοινό αγώνα που μόνο οφέλη έχει να μας προσφέρει" - "Βιώσιμη και ενιαία οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα"

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled 4 exclusive, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη σημασία για κοινή συμπόρευση όλης της ελεύθερης Αμμοχώστου στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε σε δηλώσεις του στο Famagusta.News ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων ελ. Αμμοχώστου και Πρόεδρος της Κοινότητας Αχερίτου, Μιχάλης Καούνας. Ο κ. Καούνας ανέλυσε τους λόγους που πάρθηκε η απόφαση από τις τέσσερεις από τις πέντε κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου για δημιουργία ενιαίου Δήμου καθώς και τους κινδύνους από την “τριχοτόμηση” της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Πώς προέκυψε η κοινή απόφαση για τον ενιαίο Δήμο για την ελεύθερη Αμμόχωστο;

Η κοινή απόφαση των τεσσάρων εκ των πέντε κοινοτήτων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου προέκυψε μετά από ώριμη εξέταση των σεναρίων και των πλεονεκτημάτων καθώς και των μειονεκτημάτων τους. Καταλήξαμε, λοιπόν, στην απόφαση ότι η συνένωση των τεσσάρων Δήμων (Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δερύνεια και Σωτήρα) και των πέντε κοινοτήτων (Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνα, Λιοπέτρι και Φρέναρος) σε ένα ενιαίο Δήμο μόνο θετικά οφέλη έχει να προσφέρει προς τους κατοίκους.

Ποια είναι αυτά τα οφέλη για τους πολίτες;

Κατ’ αρχάς πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες αλλά και οι τοπικοί αξιωματούχοι πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στην άντληση κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων βάσει πληθυσμιακής μάζας. Αυτό σημαίνει ότι ένας Δήμος των 45 χιλιάδων κατοίκων θα λαμβάνει περισσότερα κονδύλια από έναν Δήμο με 10 ή 15 χιλιάδες. Αν δεν πληρούμε το κρίσιμο αυτό κριτήριο της πληθυσμιακής μάζας, τότε τα κονδύλια θα μεταφέρονται σε άλλες επαρχίες, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Επίσης, η σύσταση ενός Δήμου ο οποίος θα αποτελείται από τουριστικές αλλά και αγροτικές περιοχές θα συμβάλει σε ενιαία οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, αφού πλέον, θέλοντας και μη, θα κρίνεται αναγκαία η ισότιμη ανάπτυξη και της ενδοχώρας με όλα τα θετικά που αυτό σημαίνει. Ως εκ τούτου, δεν θα κάνουμε, πλέον, λόγο για ακριτικές και απομονωμένες περιοχές, αλλά για μία βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα ενιαίο Δήμο.

Ποιούς κινδύνους διαβλέπετε σε περίπτωση μη υλοποίησης του οράματος για ένα ενιαίο Δήμο μεταξύ των εννιά τοπικών αρχών της ελεύθερης Αμμοχώστου;

Η διχοτόμηση ή τριχοτόμηση της ελεύθερης επαρχίας μαςθα επιφέρει μόνο ζημιά στους κατοίκους αλλά και μαρασμό στις περισσότερες κοινότητες. Είναι αδιανόητο μια περιοχή 45, περίπου, χιλιάδων κατοίκων να θέλει να παραμείνει χωρισμένη σε δύο, τρεις ή πέντε τοπικές αρχές, από την στιγμή που μας δίνεται αυτή η “χρυσή” ευκαιρία να συμπορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι. Το παράδειγμα είναι πως από το 2013 μέχρι και το 2019 παραμείναμε ενωμένοι με κοινούς αγώνες ως ελεύθερη Αμμόχωστος. Αυτό επέφερε πολλές διεκδικήσεις και πολλά οφέλη, όπως η μεταφορά των Κυβερνητικών Τμημάτων από τη Λάρνακα στην επαρχία που ανήκουν (Επαρχιακή Διοίκηση, Τμήμα Κτηματολογίου, Τμήμα Πολεοδομίας, Επαρχιακό Δικαστήριο) καθώς κυρίως και η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Ποιο το μήνυμά σας προς τους πολίτες της ελεύθερης Αμμοχώστου αλλά και στους συναδέλφους σας;

Καλούμε τους Δήμους και τις Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας μας, το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα, τη Δερύνεια, της Σωτήρα, το Αυγόρου, την Άχνα, το Λιοπέτρι, το Φρέναρος και την κοινότητά μου την Αχερίτου να συμπορευτούμε μαζί σε έναν κοινό αγώνα που μόνο οφέλη έχει να μας προσφέρει. Κατοικούμε σε μία επαρχία που η μητρόπολή μας και το μεγαλύτερο μέρος της είναι κατεχόμενο, σε μία επαρχία που έχει ταλαιπωρηθεί και ταλαιπωρείται ακόμη από τις βαρύτατες συνέπειες της εισβολής και της κατοχής καθώς και από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Προέχει ο κάθε δημότης να απολαμβάνει κοινά οφέλη από το Κάβο Γκρέκο μέχρι τον ποταμό του Λιοπετρίου και από την Αγία Θέκλα μέχρι την Άχνα και την Αχερίτου. Ας μην σκεφτόμαστε μόνο το πόσα βασίλεια θα χάσουμε αλλά το κοινό καλό της επαρχίας μας.

Famagusta.News