Μιχάλης Σούλης: Η όποια λύση του κυπριακού περνά πάντα μέσα από την Αμμόχωστο… (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Συνέντευξη του Υποψήφιου Βουλευτή με την Αλλαγή Γενιάς στην Αμμόχωστο, Μιχάλη Σουλή στο Famagusta.News

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 05 22T144300.131 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Μιχάλης Σουλής

Συνέντευξη παραχώρησε στο Famagusta.News o Υποψήφιος Βουλευτής με την Αλλαγή Γενιάς στην Αμμόχωστο, Μιχάλης Σουλής.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα στη Λάρνακα το 1988 και διαμένω στην Ξυλοτύμβου. Κατάγομαι από την κατεχόμενη Άχνα και την κατεχόμενη Βιτσάδα της Επαρχίας Αμμοχώστου, γενέτειρες του πατέρα και της μητέρας μου αντίστοιχα. Είμαι παντρεμένος και έχω ένα γιο. Είμαι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας υπηρέτησα ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός. Έχω σπουδάσει Πολιτική Μηχανική με άριστα και έχω κάνει μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Οικοδομικών Έργων στη Μεγάλη Βρετανία με υποτροφία. Επίσης, έχω προχωρήσει σε σπουδές μηχανικού συγκολλήσεων (IWE-EWE) στην Ελλάδα.  Σήμερα εργάζομαι ως Τεχνικός Διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία του κατασκευαστικού τομέα, ενώ διετέλεσα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCLan διδάσκοντας θεωρία συγκολλήσεων. Είμαι μέλος στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Αγγλίας (ICE), στο ΕΤΕΚ καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων.

Όλα αυτά τα χρόνια δούλεψα πολύ σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου. Πάντα είχα ως βασική μου αρχή το καλό της πατρίδας, της κοινωνίας και των συνανθρώπων μου. Μού αρέσει να βάζω πολύ ψηλά τον πήχη και να πετυχαίνω μέσα από την εργασία μου και την επιμονή μου.  Στις επερχόμενες εκλογές, θα είμαι στο ψηφοδέλτιο της Αμμοχώστου στον αριθμό 7 με το κίνημα Αλλαγή Γενιάς.

Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα;

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια. Προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν με αποτέλεσμα να γιγαντωθούν και να χρειάζεται άμεση λύση. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι η διαφθορά και η διαπλοκή που οδήγησαν τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς, το πρόβλημα με την παιδεία μας που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες παιδιά και εκπαιδευτικούς αλλά και το κυπριακό που το αφήσαμε να πάρει λάθος κατεύθυνση και στο τέλος βρεθήκαμε εμείς οι Ελληνοκύπριοι με την πλάτη στον τοίχο.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην παιδεία μας;

Πιστεύω ότι είναι πολλά τα κακώς κείμενα της παιδείας μας και για το λόγο αυτό πρέπει να επενδύσουμε πολλά σε αυτόν τον τομέα.  Πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές ούτως ώστε να υπάρχει επαρκής δωρεάν εκπαίδευση για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, να επενδύσουμε σε σύγχρονα, ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια φιλικά προς τη μάθηση αλλά και προς τους μαθητές με κινητικά προβλήματα. Κανένας μαθητής δεν πρέπει να περισσεύει και κανένας μαθητής δεν πρέπει να νιώθει ξένο σώμα. Το σχολείο να ξεκινά στις 8:30 και να ολοκληρώνεται στις 15:00 ούτως ώστε οι μαθητές να μην έχουν καθόλου εργασίες για το σπίτι και να μπορούν μαζί με τους γονείς τους να επενδύσουν το χρόνο τους σε εποικοδομητικές δραστηριότητες. Ο σχολικός προσανατολισμός πρέπει να ξεκινά από την Α’ Γυμνασίου έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να βρίσκουν και να καλλιεργούν τα ταλέντα τους. Την ίδια στιγμή, επειδή η παιδεία δεν είναι μόνο οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα αξιολόγησης τους για μια δίκαιη και σωστή αξιολόγηση. Η παιδεία, ας μην ξεχνάμε, δεν είναι μόνο η στείρα απόκτηση γνώσεων αλλά κυρίως είναι η δημιουργία σωστών πολιτών.

Πως βλέπετε την κατάσταση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη χώρα μας;

Η διαφθορά και η διαπλοκή ταλανίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες τη χώρα μας. Δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά. Το σκάνδαλο με τα διαβατήρια και τις πολιτογραφήσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η διαφθορά και η διαπλοκή ταλαιπωρούν και διασύρουν την κοινωνία μας υπονομεύοντας το θεσμό της δημοκρατίας αλλά και του κράτους δικαίου. Θα πρέπει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στο «Πόθεν Έσχες» πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου. Να ασκούνται διαφανείς διαδικασίες που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα αποσκοπούν στην οικονομική ευμάρεια του κράτους και των πολιτών και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Τέλος, να γίνονται συχνότεροι έλεγχοι αλλά και μείωση της ατιμωρησίας. Τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν πρέπει να μπαίνουν κάτω από το χαλί. Έφτασε η στιγμή να ρίξουμε φως σε όλα όσα μας ταλαιπωρούν και να βρεθεί επιτέλους η κάθαρση.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία;

Δυστυχώς η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2013 έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια τόσο στην κοινωνία μας όσο και στους πολίτες της χώρας μας. Στην κατάσταση αυτή ήρθαν να προστεθούν και οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. Όλα αυτά έχουν πλήξει την οικονομία της Κύπρου και ως συνέπεια έχουν δημιουργήσει δεκάδες προβλήματα στους κύπριους πολίτες. Πρέπει να οικοδομηθεί μια οικονομία δίκαιη και ανθρώπινη για μια ευημερούσα κοινωνία με οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής.  Η ανεργία μήνα με το μήνα αυξάνεται, η εργασιακή ανασφάλεια πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής την ώρα που τα εισοδήματα των εργαζομένων συρρικνώνονται. Πρέπει, επιτέλους, να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια στην Κύπρο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς, όμως, πραγματικής ανάπτυξης ούτως ώστε κανένας μα κανένας πολίτης να μην είναι δέσμιος των κρατικών επιδομάτων. Να γίνει ουσιαστική απορρόφηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία αλλά και τα ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα.  Παράλληλα, κανένας συνταξιούχος να μην λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από τα 733 ευρώ. Τέλος, καμιά μικρομεσαία επιχείρηση και κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να αφήνεται χωρίς στήριξη. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν και είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Τι θα θέλατε να πείτε στους Αμμοχωστιανούς;

Η Αμμόχωστος είναι η πόλη μας, είναι κομμάτι από τη σκλαβωμένη πατρίδα μας και όχι ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί. Οι εξελίξεις με το «άνοιγμα» των Βαρωσίων δεν μας επιτρέπουν να επαναπαυτούμε. Δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες το κυπριακό βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται πλέον ανοιχτά στο τραπέζι από τις κατοχικές δυνάμεις η διχοτόμηση. Πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι προκειμένου να αποτρέψουμε την τουριστική εκμετάλλευση της Αμμοχώστου από την Τουρκία. Η λύση για το κυπριακό μας πρόβλημα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να περνά μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θωρακίζοντας την απαλλαγή από ξένα στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις. Η Αμμόχωστος, επαναλαμβάνω, να πάψει να θεωρείται ένα απλό διαπραγματευτικό χαρτί. Η Αμμόχωστος είναι κομμάτι της πατρίδας μας, είναι η πόλη μας και κανείς δεν μπορεί να τη διαγράψει. Η όποια λύση του κυπριακού περνά πάντα μέσα από την Αμμόχωστο…