Μιχάλης Σουλής: Υπόθεση όλων η διαχείριση του Πλούτου

Άρθρο του Υποψήφιου Βουλευτή στην Αμμόχωστο με την Αλλαγή Γενιάς, Μιχάλη Σουλή

DSC 4616 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Μιχάλης Σουλής

Του Μιχάλη Σουλή*

Υπάρχουν οι λίγοι που κατέχουν τον πλούτο ενώ η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορεί πια να έχει ούτε τα απαραίτητα. Ο πλούτος δυστυχώς συσσωρεύεται στους λίγους και οι υπόλοιποι στην «καλύτερη» περίπτωση – αν δεν είναι άνεργοι- ζουν με χαμηλούς μισθούς και χαμηλές συντάξεις μην μπορώντας να παρέχουν στους ίδιους αλλά και στις οικογένειες τους αυτά που χρειάζονται.

Στοχεύω για μια δικαιότερη και πιο ευημερούσα οικονομία για όλους, όχι μόνο για τους λίγους. Απαιτείται δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλούτου ούτως ώστε οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης και ευρωστίας να απολαμβάνονται από όλους και όχι μόνο από μια μικρή κοινωνική τάξη.

Όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας αξίζει να ζουν με οικονομική άνεση και να ευημερούν μέσα από την εργασία τους και τις συντάξεις τους. Απαραίτητο είναι όλοι να έχουν μια εργασία αλλά και μία σύνταξη που θα τους παρέχει τα αυτονόητα: αξιοπρέπεια, ευημερία και κυρίως οικονομική ανεξαρτησία.

Γιατί μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας να εργάζεται με χαμηλή αμοιβή και ανασφαλή εργασία. Σκοπός μας να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, με το δικαίωμα στην ίση και δίκαιη εργασία και αμοιβή.  Η οικονομική ανισότητα πρέπει να εκλείψει με στόχο την κοινή ευημερία.

Υπάρχουν εκατοντάδες συνταξιούχοι που δεν μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους και στην οικογένεια τους τα απαραίτητα. Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει.

Δυστυχώς, παρά τους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων ένας στους πέντε συμπολίτες μας (22,3%) το 2019 ζούσε κάτω από το όριο του κινδύνου της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την ίδια στιγμή, ένας στους δέκα συμπολίτες μας (9,1%) το 2019 στερείτο πρόσβασης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η πανδημία άφησε πίσω της  ανοιχτές πληγές σε όλους τους τομείς αλλά κυρίως στην οικονομία. Επιχειρήσεις έκλεισαν και δεν θα ξανανοίξουν, άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται.

Μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο βλέπουμε την οικονομία μας να στηρίζεται μεν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αλλά ο πλούτος να συγκεντρώνεται στους λίγους.

Προσωπικός μου στόχος αλλά και στόχος των «Ανεξάρτητων» δεν είναι άλλος παρά η δημιουργία ενός πλαισίου για δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου, δικαιότερες συντάξεις, υψηλότερους μισθούς  αλλά και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Πρέπει να προσελκύσουμε τα ξένα κεφάλαια με σωστό και νόμιμο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς πραγματικής ανάπτυξης. Εισηγούμαστε την παροχή φορολογικών κίνητρων ή ακόμα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις παροχή ιθαγένειας, με αντάλλαγμα σύγχρονες, ανταγωνιστικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε καινοτόμους παραγωγικούς τομείς της Κυπριακής οικονομίας. Να γίνει εισαγωγή νομοθεσίας για διεύρυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων που χορηγεί σήμερα η κυβέρνηση σε υπαλλήλους από το εξωτερικό με μισθό άνω των 100 000 ευρώ για την συμπερίληψη και των Κυπρίων εργαζομένων. Να υπάρξει ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Να γίνεται σωστή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Να υπάρξει άμεσα ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης και κοινωνικών ασφαλίσεων. Και γενικά να δημιουργηθεί μια οικονομία που θα τους στηρίζει όλους μακριά από τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Η διαφθορά σήμερα έγινε συνώνυμο με την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου με αποτέλεσμα οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στους πολιτικούς και στην πολιτική εν γένει.

Η διαφθορά και η διαπλοκή μαστίζουν για αρκετά χρόνια την κοινωνία μας και διασύρουν την Κύπρο διεθνώς υπονομεύοντας ταυτόχρονα τον ίδιο τον θεσμό της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Γίναμε μάρτυρες του σκανδάλου των διαβατηρίων. Γίναμε μάρτυρες σε ένα πολιτικό και κομματικό φαγοπότι πολλών χρόνων που στιγμάτισε τη χώρα μας διεθνώς. Δυστυχώς αυτό ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από την επιφάνεια τα σκάνδαλα, η διαφθορά και η διαπλοκή αποτελούν κακοφορμισμένη πληγή που επιτέλους πρέπει να θεραπευτεί.

Σε αυτό το πλαίσιο οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, καθώς και οι λειτουργοί στην κρατική μηχανή πρέπει να υπόκεινται σε ανεξάρτητους, αξιόπιστούς και αυστηρότερους ελέγχους και με εφαρμογή αποτρεπτικών τιμωριών έτσι ώστε να επιτευχθεί η κάθαρση στην κοινωνία μας.

O Μιχάλης Σουλής είναι Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου με το Κόμμα Αλλαγή Γενιάς.

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1988 και διαμένει στην Ξυλοτύμβου. Κατάγεται από την κατεχόμενη Άχνα και την κατεχόμενη Βιτσάδα της Επαρχίας Αμμοχώστου, γενέτειρες του πατέρα και της μητέρας του αντίστοιχα. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό.

Είναι απόφοιτος της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός. Έχω σπουδάσει Πολιτική Μηχανική με άριστα και έχω κάνει μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Οικοδομικών Έργων στη Μεγάλη Βρετανία με υποτροφία. Επίσης, έχω προχωρήσει σε σπουδές μηχανικού συγκολλήσεων (IWE-EWE) στην Ελλάδα.

Σήμερα εργάζομαι ως Τεχνικός Διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία του κατασκευαστικού τομέα, ενώ διετέλεσα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCLan διδάσκοντας θεωρία συγκολλήσεων. Είμαι μέλος στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Αγγλίας (ICE), στο ΕΤΕΚ καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ