Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου: Κανονικά αλλά χωρίς πιστούς οι Θείες Λειτουργίες

"Τονίζεται ότι η έκκληση για αποχή των πιστών από τις ακολουθίες σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί φόβο για τη θεία κοινωνία, αλλά σκοπό έχει να προστατέψει από τον κίνδυνο των συναθροίσεων"

mitropoli Coronavirus, Εκκλησία, Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού (covid-19), τα οποία ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020, και κατόπιν του σχετικού δελτίου τύπου που εξέδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου πληροφορεί τους πιστούς ότι:

Κατά τις επόμενες εβδομάδες θα τελούνται κανονικά όλες οι ακολουθίες (Κυριακών και καθημερινών) σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως. Επιπλέον κατά τη διάρκεια των ακολουθιών οι ιερείς θα απευθύνουν δέηση για την προστασία από τη λοιμική νόσο.

Ωστόσο μέχρι τις 10 Απριλίου, καλούνται οι πιστοί να μην προσέρχονται στους ναούς. Οι ιερείς και οι ιεροψάλτες θα τελούν τις ακολουθίες εκ μέρους όλων και υπέρ αγιασμού του σύμπαντος κόσμου. Ανέκαθεν η Εκκλησία προσεύχεται για όσους απουσιάζουν δικαιολογημένα από τη σύναξη στον ναό. Παράλληλα, υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες παρακολούθησης των ιερών ακολουθιών από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ή μέσω διαδικτύου (βλ. ιστοσελίδα Μητροπόλεως Κωνσταντίας, ιστοσελίδα μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, σελίδα Facebook Μητροπολιτικού Ναού).

Όσον αφορά στα μνημόσυνα οι πιστοί μπορούν να δίνουν τα ονόματα να μνημονεύονται από τους ιερείς.

Επίσης θα τελούνται τρισάγια στα κοιμητήρια σε στενό οικογενειακό κύκλο. Όσοι επιθυμούν να τελέσουν και επίσημα τα μνημόσυνα στην εκκλησία, μπορούν να το πράξουν μετά το Πάσχα.

Ανάλογη πράξη θα εφαρμοστεί και για τις εορτές (Σταυροπροσκυνήσεως, Ευαγγελισμού κ.ά.). Οι ιερείς θα μνημονεύσουν τα ονόματα των εορταζόντων, παρόλο που αυτοί δεν θα έχουν προσωπική παρουσία στον ναό.

Το μυστήριο της Εξομολογήσεως δεν θα τελείται.

Τονίζεται ότι η έκκληση για αποχή των πιστών από τις ακολουθίες σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί φόβο για τη θεία κοινωνία, αλλά σκοπό έχει να προστατέψει από τον κίνδυνο των συναθροίσεων.

Οι πιστοί προτρέπονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή, κάτι το οποίο δεν είναι ξένο στην παράδοση της Εκκλησίας μας, ειδικά σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Τέλος, αναστέλλονται μέχρι το Πάσχα οι κατηχητικές συνάξεις, οι ομιλίες και όποιες άλλες ενοριακές δραστηριότητες.