Νίκος Συμεού: Ανανέωση και διαφάνεια της πολιτικής σκηνής

'Αρθρο του Αριστίνδην Υποψήφιου Βουλευτή ΔΗΣΥ Επαρχίας Αμμοχώστου, Νίκου Συμεού

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 04 20T152136.745 exclusive, Βουλευτικές Εκλογές 2021, ΝΙΚΟΣ ΣΥΜΕΟΥ

Του Νίκου Συμεού*

Ο φιλοπρόοδος κυπριακός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε μέσα από τους αιώνες της ιστορίας του, δεν σταμάτησε ποτέ να ελπίζει αλλά και να παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον. 

Από το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος προσπαθεί παρά το μικρό της γεωγραφικό και πληθυσμιακό μέγεθος, να εδραιωθεί στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου και η ανάγκη για ένταξή της στην ΕΕ, βασίστηκε στην πεποίθηση ότι οι χώρες μέλη υποστηρίζονται από θεσμούς, που λειτουργούν στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Το 2004 η χώρα μας κατέστη πλήρες κράτος μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και έκτοτε έχει επιταχύνει ρυθμούς, ώστε να εκσυγχρονιστεί ακόμη περισσότερο και να καταστεί κράτος πρότυπο.  

Ο κόσμος μας αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ. Μέσα στον κυκεώνα των παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων, οι χώρες που θα εξεύρουν πρώτες τις καινοτόμες φόρμουλες προσαρμοστικότητας στις αλλαγές που επέρχονται, θα είναι εκείνες που θα ηγούνται μελλοντικά της παγκόσμιας πολιτικής σκακιέρας. 

Η πολιτική ζωή του τόπου, έχει την ευθύνη, αφού ψηφίζεται από τον λαό, να οδηγήσει την Κύπρο μπροστά. Η ευθύνη που έχουνε όσοι είναι στην πολιτική απέναντι σε όλους εκείνους που αναμένουν κάτι από αυτούς είναι τεράστια. Αυτό άλλωστε είναι και το ευχαριστώ στους πολίτες που τους επιλέγουν και τους τιμούν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Το Κοινοβούλιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτεύματός μας και αποτελεί τις φωνές της Κύπριας και του Κύπριου. Η συνέπεια, η συνεχής παρουσία, η δυναμικότητα όσον αφορά τη διεκδίκηση και η αξιοπιστία διαδραματίζουν αναμφίβολα τεράστιο ρόλο και η πραγματική δουλειά πρέπει να ξεκινά από την εκλογή και έπειτα.

Ως Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό για την Επαρχία Αμμοχώστου, έχω την πεποίθηση ότι το Κοινοβούλιο έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τους πολίτες για το έργο που παράγει έκαστος εκλεγμένος Βουλευτής, εξυπηρετώντας την πλήρη διαφάνεια. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, παραθέτω την άποψή μου για έναν τρόπο αξιολόγησης του έργου των Αντιπροσώπων του λαού. Δεν πιστεύω ότι όλοι είναι εξαιρετικοί ή ότι όλοι είναι απαθείς, ωστόσο ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει για το τι κάνει ή δεν κάνει έκαστος βουλευτής που είναι υποχρεωμένος να προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών. 

Ως εκ τούτου, προτείνω όπως ο κάθε πολίτης: 

  1. Να έχει πρόσβαση σε δεδομένα όπου θα βλέπει την ονομαστική παρουσία ή απουσία των βουλευτών κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Επιτροπών όπου είναι μέλη.
  2. Να γνωρίζει ονομαστικά ποιος βουλευτής υπερψηφίζει, καταψηφίζει ή απέχει σε κάθε νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου.

Με τις πιο πάνω εισηγήσεις, πιστεύω ακράδαντα, ότι θα βελτιωθεί η διαφάνεια προς τους πολίτες, αφού θα ενημερώνονται και θα γνωρίζουν τις κινήσεις και ενέργειες των Αντιπροσώπων τους. 

Επιπλέον, δύναται να δημιουργηθεί με βάση τα πιο πάνω, πίνακας αξιολόγησης της βουλευτικής δράσης, με βάση τη συνέπεια, τη συνεχή παρουσία και την ενεργή εμπλοκή, καταθέτοντας προτάσεις νόμου, υποβάλλοντας ερωτήσεις και συμμετέχοντας στις ψηφοφορίες.

*Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ Επαρχίας Αμμοχώστου