Νοσοκομείο Αμμοχώστου: Τί αλλάζει μετά την εισαγωγή πέντε ασθενών με κορωνοϊό

Επαναλειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς

nosokomeio Coronavirus, exclusive, Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Ο αυξημένος αριθμός περιστατικών που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα έφερε και την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Αναφοράς στην Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα πέντε πρόσωπα εισήχθησαν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου εκ των οποίων το ένα στη μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από σήμερα έχει ενεργοποιηθεί η Α’ Φάση του Σχεδίου Δράσης του Νοσοκομείου Αναφοράς που προνοεί την εισαγωγή έως και 34 ασθενών κορωνοϊού στην Παιδιατρική Πτέρυγα του Νοσοκομείου η οποία παρέμενε σε διαρκή ετοιμότητα. Η Β’ Φάση προνοεί την επέκταση των κλινών και στη Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, όπως έγινε και κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, ενώ η Γ’ Φάση περιλαμβάνει κλείσιμο των πλείστων Τμημάτων του νοσηλευτηρίου, συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και του Τμήματος Αιμοκάθαρσης και καθορισμό διαδρόμων για διέλευση των ασθενών κορωνοϊού.

Πέντε νέοι ασθενείς

Συγκεκριμένα, πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, ο ένας νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως σταθερή.

Σημειώνεται ότι στις 7 Ιουλίου είχε αναχωρήσει και ο τελευταίος ασθενής που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς από την ημέρα έναρξης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την περασμένη Παρασκευή στο Νοσοκομείο νοσηλευόταν μόνο ένα άτομο με κορωνοϊό ενώ σήμερα οι ασθενείς έφτασαν τους πέντε.

Εν τω μεταξύ στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου, σήμερα νοσηλεύονται 17 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.

Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα νοσηλεύθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης 35 άτομα.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, Ειρήνη Χριστάκη. Σε ερώτηση αν υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων θετικών στον ιό, η κα. Χριστάκη απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Έχουμε κάποιες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Και επειδή πάντα χρησιμοποιούσαμε τις εισαγωγές σαν ένα δείκτη διασποράς της νόσου, τότε, από τη στιγμή που υπάρχουν εισαγωγές στο νοσοκομείο, σημαίνει ότι τα κρούσματα τα θετικά στην Κοινότητα είναι περισσότερα από αυτά τα οποία έχουμε ήδη βρει».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η κ. Χριστάκη είπε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί η προσοχή όλων μας πάνω στην τήρηση των μέτρων υγιεινής, στη διατήρηση των αποστάσεων, στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στη διατήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ένδειξη ως προς το πού οφείλεται αυτή η αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, η κα. Χριστάκη είπε ότι δεδομένου ότι εδώ και ενάμιση μήνα περίπου έχουμε ανοίξει τις πτήσεις προς το εξωτερικό και δεδομένου ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεδομένου και της χαλάρωσης των μέτρων που είχαν παρθεί, ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να εμφανιστούν και νέα κρούσματα.

Σε ερώτηση αν παρατηρούνται κρούσματα και σε άλλες περιοχές εκτός από τη Λεμεσό, η κα. Χριστάκη είπε ότι υπάρχουν και κάποια κρούσματα στη Λευκωσία, αλλά αυτή τη στιγμή διενεργείται ιχνηλάτηση όλων των επαφών για να εξακριβωθούν ακριβώς τα δίκτυα μετάδοσης.

«Δεν πρέπει, όμως, να θεωρηθεί ότι μόνο η Λεμεσός έχει πρόβλημα, μόνο η Λευκωσία έχει πρόβλημα, αλλά θα πρέπει κάτοικοι και άλλων περιοχών να μην εφησυχάσουν και να είναι προσεχτικοί στην τήρηση των μέτρων γιατί αυτή την στιγμή ξέρουμε ότι ο ιός κυκλοφορεί σε παραπάνω από μια περιοχές», πρόσθεσε.

Πηγή: Famagusta.News / ΚΥΠΕ