Ο Μιχάλης Γιακουμή απαντά σε πέντε ερωτήσεις (Συνέντευξη)

Ένας νέος με φρέσκες ιδέες, προσγειωμένο όραμα και με πλούσιο βιογραφικό απαντά σε πέντε ερωτήσεις του Famagusta.News με αφορμή τις Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαΐου

Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled 5 Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021, Μιχάλης Γιακουμή

Ο Μιχάλης Γιακουμή κατέρχεται υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη στην επαρχία Αμμοχώστου για τις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές της Κυριακής 30 Μαΐου. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, με φρέσκες ιδέες και προσγειωμένο όραμα, αλλά και με μεγάλη εμπειρία στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, στον επιχειρηματικό τομέα καθώς και στα ενεργειακά.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Famagusta.News

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς στην πολιτική.

Από τα φοιτητικά μου χρόνια είχα ενεργό ανάμιξη στα κοινά, ήμουν στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και στη συνέχεια του νεολαιίστικου κινήματος. Τα τελευταία πέντε χρόνια είμαι δημοτικός σύμβουλος στη Λάρνακα. Εκλέγηκα το 2016 με τις περισσότερες ψήφους. Είμαι ιδρυτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Παράταξης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΠΑ- Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Δέχθηκα με χαρά και τιμή την πρόταση να κατέλθω υποψήφιος στην Αμμόχωστος, από όπου κατάγεται η οικογένειά μου.

Ποιες οι σπουδές σου και ποια η εμπειρία σου στον επιχειρηματικό τομέα

Σπούδασα οικονομικά και ευρωπαϊκή πολιτική στο Πανεπιστήμιο του SURREY στο Ηνωμένο Βασίλειο και απέκτησα δεύτερο μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ξεκίνησα την επαγγελματική του πορεία ως συνεργάτης του Βουλευτή Γιώργου Προκοπίου και ακολούθως εργάστηκα στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για λογαριασμό των εταιρειών HALLIBURTON και ENI. Εργάστηκα επίσης και στον Διεθνή Οργανισμό OPITO με τομέα δράσης την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων στις υπεράκτιες πλατφόρμες Φυσικού Αερίου. Ακολούθως ήμουν Σύμβουλος των υπουργών Γιώργου Λακκοτρύπη και Βασιλικής Αναστασιάδου. Το 2019 ανέλαβα αναβαθμισμένα καθήκοντα Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου πήρα άδεια άνευ απολαβών για λόγους πολιτικής δεοντολογίας. Επίσης, είμαι Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας MediaRealtors, η οποία ασχολείται με την τρισδιάστατη τεχνολογία.

Δικαιολογημένα το θέμα του φυσικού αερίου απασχολεί τόσο έντονα την εξωτερική μας πολιτική και την πορεία των διαπραγματεύσεων;

Ασφαλώς. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δημιούργησε νέα δεδομένα και σίγουρα αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια συντελούνται καταλυτικές αλλαγές στο χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και ασφαλώς η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και το Κυπριακό. Η Τουρκία έχει σοβαρό κίνητρο να θέλει να πάρει μέρος στις διαδικασίες για την επόμενη μέρα σε μια περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος για την ίδια και τα συμφέροντά της.

Τί σε προβληματίζει περισσότερο στη σημερινή πολιτική σκηνή;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική διέρχεται μια σοβαρή κρίση. Μια σειρά από γεγονότα έχουν κλονίσει τη σχέση του πολίτη με τους πολιτικούς και ευρύτερα με τους θεσμούς. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική γιατί απογοητεύει τους πολίτες και τους απομακρύνει από τις διαδικασίες που τους αφορούν. Ειδικότερα η νέα γενιά γυρίζει την πλάτη στην πολιτική, η οποία δείχνει ανήμπορη να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και σε θέματα που βασανίζουν τους νέους ανθρώπους, όπως είναι η επαγγελματική και οικογενειακή εξασφάλιση, η δημιουργία οικογένειας. Δεν είναι υπερβολή ότι σήμερα οι νέοι ασφυκτιούν, θέλουν χώρο και χρόνο για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, επαγγελματικά και προσωπικά, να μπορέσουν να βαδίσουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Είναι άδικο γιατί η νέα γενιά, των 800 ευρώ δεν μπορεί να κρατηθεί στην Κύπρο και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σου στο Κοινοβούλιο;

Θα προσπαθήσω να συμβάλω στην αλλαγή νοοτροπίας αλλά και εικόνας της Βουλής, να βάλω το δικό μου λιθαράκι στην προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των πολιτικών. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Ψηλά στις προτεραιότητές μου είναι οι πολίτες, όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελματικών τάξεων. Θα προσπαθήσω ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους ώστε να έχουν τις ευκαιρίες που αξίζουν, για οικογενειακή και επαγγελματική στέγη. Να έχουν επίσης τη δυνατότητα απασχόλησης ώστε να μην χρειάζεται να ξενιτεύονται. Θα εργαστώ παράλληλα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, όπως και τους αγρότες μας, τους γεωργούς μας, τους ανθρώπους της γης, τους εργάτες.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Γιακουμή

O Μιχάλης Γιακουμή είναι πρόσφυγας τρίτης γενιάς. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1986. Είναι γιος του Ιάκωβου Γιακουμή (Ελληνική Τράπεζα) και της Άντρης Γιακουμή (Κυπριακές Αερογραμμές). Εγγονός του Μιχάλη Γιακουμή από Γύψου (Εργολάβος) και του Πανίκκου Ιωάννου Αυγορίτη από Αυγόρου (Καταστηματάρχης Υποδημάτων – Κτηματομεσίτης).

Είναι νυμφευμένος με τη δικηγόρο Σίλεια Κουρουζίδου. Αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά ως Υπαξιωματικος.

Είναι Πτυχιούχος Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του SURREY του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική επίσης από το Πανεπιστήμιο του SURREY του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ (Διοίκηση Επιχειρήσεων) από το CIM, όπου φοίτησε με υποτροφία.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης του Βουλευτή Λάρνακας, κ. Γιώργου Προκοπίου. Διετέλεσε Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας, κ. Γιώργου Λακκοτρύπη. Εργάστηκε στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκπαιδεύτηκε στην Ολλανδία εκ μέρους της διεθνούς πετρελαϊκής εταιρείας HALLIBURTON και ακολούθως εργάστηκε στην πλατφόρμα SAIPEM 10000 της ENI, κατά την δεύτερη εξόρυξη φυσικού αερίου στο θαλάσσιο οικόπεδο “Ονασαγόρας” στην Κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Ακολούθως εργάστηκε στον Διεθνή Οργανισμό OPITO ως Ελεγκτής Εγκρίσεων, με έδρα την Κύπρο και χώρο ευθύνης την Ευρώπη και την Αφρική. (Τομέας δράσης – Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων στις υπεράκτιες πλατφόρμες Φυσικού Αερίου).

Με την συρρίκνωση του τομέα του Πετρελαίου και Φυσικού αερίου στην περιοχή, εργάστηκε ως Σύμβουλος της Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου με τομέα δράση τις Δημόσιες Συγκοινωνίες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2019 ανέλαβε αναβαθμισμένα καθήκοντα στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως Σύμβουλος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Υφυπουργού παρά το Προέδρω στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις βουλευτικές εκλογές διέκοψε την υπηρεσία του στην Προεδρία, για λόγους δεοντολογίας και πολιτικής ηθικής.

Είναι επίσης Ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας MediaRealtors Ltd, η οποία ειδικεύεται στην τρισδιάστατη Τεχνολογία για την παραγωγή τρισδιάστατων χώρων/μοντέλων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων).

Υπηρέτησε το φοιτητικό κίνημα, αρχικά ως Aντιπρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Αναγέννησης Ηνωμένου Βασιλείου και ακολούθως ως Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Ηνωμένου Βασιλείου.

Διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Λάρνακας, Γραμματέας Οικονομικών και έπειτα Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Ιδρυτικό μέλος του Αθλητικού / Πολιτιστικού Σωματείου “Πετράκη Κυπριανού”, Πρόεδρος του JCI Επιμελητηρίου Νέων Λάρνακας, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λάρνακας, Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΚΟ, Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Λάρνακας, Πρόεδρος Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ), Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ, Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΔΗΚΟ στον Δήμο Λάρνακας, Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Αποφοίτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας.

Σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας από το 2016. Κατετάγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Πολεοδομίας Λάρνακας, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Λάρνακας, Μέλος άλλων 10 Επιτροπών του Δήμου Λάρνακας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, Ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μέλος της Συντονιστικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΠΑ- Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Βρείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του, michalisyiacoumi.com