Οι προχειρότητες της Κυβέρνησης, τα “ημίμετρα” και οι έντονες αντιδράσεις

Στιγμιότυπο 2020 12 29 20.28.32 Coronavirus, exclusive

Έντονες αντιδράσεις παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες από τους πολίτες, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με το γενικότερο αίσθημα που επικρατεί, τα νέα αυστηρότερα μέτρα, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να δημιουργήσουν περιορισμούς σε άτομα τα οποία ήταν μέχρι σήμερα τυπικά και τηρούσαν πιστά τα μέτρα. Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί στο τραπέζι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, το μόνο που έχει επιφέρει είναι να απομονώσει οικογένειες που υπό κανονικές συνθήκες θα τηρούσαν τα μέτρα και δε θα υπερέβαιναν τον αριθμό των δέκα ατόμων. Με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα οικογένεις από τρία διαφορετικά σπίτια, έστω και αν δεν υπερέβαιναν τον αριθμό των δέκα ατόμων, θα αναγκαστούν να διαχωριστούν. Από την άλλη, τα μέχρι χθες μέτρα που ίσχυαν, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις συναθροίσεις δέκα ατόμων από διαφορετικά σπίτια, ενώ σύμφωνα με διάφορες καταγγελίες, πέραν των εικόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Στασικράτους με τον συνωστισμό, πολλές ήταν στη χώρα μας οι περιπτώσεις με πάρτι, συνανθροίσεις αλλά και διανυκτερεύσεις φίλων σε οικίες οι οποίες οδήγησαν σε διασπορά του ιού.

Copy of Copy of Untitled Coronavirus, exclusive

Γιατί όχι lockdown;

Το ερώτημα που επικρατεί από τους πολίτες που αντιδρούν είναι, εφόσον έχει επιβληθεί μερικό lockdown, γιατί να μη επιβληθεί πλήρες lockdown ώστε να υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του ιού; Δηλαδή, από την στιγμή που σχολεία, χώροι εστίασης και δημόσιος τομέας παραμένουν κλειστοί, τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν προ καιρού να βάλουν λουκέτο, τα καταστήματα λιανικής πώλησης υπολειτουργούν και μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας είναι αναγκασμένοι να ζουν με βοήθεια από Κοινωνικά Παντοπωλεία, γιατί δεν επιβάλλεται γενικό lockdown ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς; Από την άλλη βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η δυνατότητα της Κυβέρνησης να παραχωρήσει τα ανάλογα επιδόματα σε περίπτωση lockdown, ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι από την αρχή του νέου έτους θα αρθεί η αναστολή δόσεων και οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν και τη ανυπομονησία των τραπεζών να λάβουν τις, παγοποιημένες μέχρι σήμερα, δόσεις τους.

Η αδυναμία αντιμετώπισης των αρνητών

Και ενώ στην αρχή της πανδημίας αυτό που προείχε ήταν η ασφάλεια των πολιτών και η πλειοψηφία απαιτούσε γενικό lockdown, οι συνεχείς μεταβολές στα μέτρα, η καταρράκωση της οικονομίας, η δεινή θέση μεγάλου αριθμού συνδημοτών μας που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και να οδηγηθούν στην ανεργία, έχει επιφέρει σταδιακά την οργή των πολιτών. Η εικόνα της κοινωνίας που έστω και εν μέρει (αν όχι μονόπλευρα) αντικατοπτρίζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδεικνύει μία συνεχώς εντεινόμενη οργή των πολιτών τόσο για τη γενικότερη διαχείριση της καταπολέμησης της πανδημίας, όσο και για την οικονομική εξαθλίωση που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό και σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Και αν στην πρωτεύουσα η εικόνα της οικονομίας μπορεί να μην προκαλεί απαισιοδοξία, η θλιβερή εικόνα που παρατηρείται στην επαρχία Αμμοχώστου με το 90% των καταστημάτων να παραμένουν κλειστά και το υπόλοιπο 10% να υπολειτουργεί, τους χώρους εστίασης να έχουν δεχτεί βαρύτατο πλήγμα και τα ξενοδοχεία να έχουν βάλει λουκέτο, πολλούς συνανθρώπους μας να έχουν ριχτεί αναγκαστικά στην ανεργία και μάλιστα αρκετούς εξ αυτών να μη λαμβάνουν ούτε επίδομα και να αντιμετωπίζουν συνθήκες πείνας εν μέσω εορτών και τους γεωργούς να μην μπορούν να διαθέσουν τα γεωργικά τους προϊόντα, τότε είναι προφανές ότι η αντίδραση των πολιτών μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη. Από την άλλη, την ώρα που η Κυβέρνηση επιδίδεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τους αρνητές, δε φαίνεται να λαμβάνει τα ανάλογα δραστικά μέτρα για ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ρίχνει στην αρένα την επιδημιολογική ομάδα που επιχειρεί με επιστημονικά τεκμήρια και αποδείξεις να αντικρούσει την αντίδραση και την οργή των πολιτών που έχουν δικαιολογημένα εξαντληθεί από την διαρκώς επιδείνωση της κατάστασης.

Copy of Untitled Coronavirus, exclusive

“Φορτώθηκε” το κυνήγι η Αστυνομία

Η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχει προκαλέσει και την περισσότερη αντίδραση των πολιτών εναντίον της Αστυνομίας, η οποία έχει φορτωθεί εκών άκων το κυνήγι των πολιτών για τήρηση των μέτρων. Και ενώ οι άνθρωποι της Αστυνομίας, πασχίζουν και αυτοί εν μέσω πανδημίας και με κίνδυνο της δικής τους ασφάλειας και υγείας, εντούτοις έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ακούν τα… εξ αμάξης από τους πολίτες που καταγέλλονται.

Δεν αντέχουν άλλο οι επαγγελματίες υγείας

Από την άλλη, αξίζει να επισημανθεί και η εξάντληση που έχουν υποστεί οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Ιατροί και νοσηλευτές, κυρίως του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, έχουν υποστεί στην κυριολεξία εξάντληση από τους, σχεδόν, δέκα μήνες αδιάκοπης μάχης με την πανδημία. Άνθρωποι οι οποίοι διακινδυνεύουν τη δική τους υγεία, που αναγκάζονται να αποχωριστούν την οικογένειά τους για μεγάλο διάστημα, που παρέχουν στους ασθενείς εκτός των άλλων και ψυχολογική στήριξη, βρίσκονται και αυτή σε δεύτερη μοίρα, αφού ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός νοσηλευομένων, κάθε άλλο από αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται σήμερα 154 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 42 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 42 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 20 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 17 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Βάσει, μάλιστα, των στοιχείων των ελέγχων rapid test, η επαρχία Αμμοχώστου φαίνεται να διατηρεί σταθερά την πρωτιά με 5,97% ποσοστό θετικότητας σήμερα, και 7,11% χθες.

Σύνταξη Famagusta.News