Ονόματα από την επ. Αμμοχώστου στη λίστα που αποκάλυψε το Σίγμα για τα “καυτά” δάνεια ΠΕΠ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμιότυπο 2019 03 13 19.22.54 exclusive, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Ονόματα Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων από την επαρχία Αμμοχώστου που βρίσκονται στον φάκελο του προβληματικού δανεισμού από την πρώην Συνεργατικήαποκάλυψε κατά το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων η τηλεόραση του Σίγμα.

Όπως αποκάλυψε το Σίγμα, πρόκειται για αδιάσειστα στοιχεία, που δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα γύρω από τα θέματα της ευνοϊκής μεταχείρισης προσώπων, αλλά και γύρω από τις κομματικές διασυνδέσεις και παρεμβάσεις στις  αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣΙΓΜΑ δημοσίευσε το περιεχόμενο εγγράφων, που αφορούν δύο περιπτώσεις αναδιάρθρωσης και διαγραφής μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από την πρώην Συνεργατική. Πρόκειται, μάλιστα, για πρόσφατες περιπτώσεις, της περιόδου 2017-2018, λίγο πριν την κατάρρευση της τράπεζας. Απόδειξη ότι οι παλιές συνήθειες, δύσκολα κόβονται.

Όπως αναφέρει το Σίγμα στο ρεπορτάζ του:

Πρώτο έγγραφο: Είναι ένα έντυπο αξιολόγησης αίτησης, το οποίο φέρει το λογότυπο της διαχειρίστριας των ΜΕΔ, Αλταμίρα, με ημερομηνία 14/05/2018. Αφορά την εξόφληση δανείου, με αναδιάρθρωση και διαγραφή μέρους του. Η αξιολόγηση διεκπεραιώθηκε από το Επαρχιακό Γραφείο Διαχείρισης Καθυστερήσεων και Αναδιαρθρώσεων Αμμοχώστου.

Αιτητές, όπως διαφαίνεται στο έγγραφο, είναι οι Δημήτρης Κ. Ματώλης και Γιαννάκης Α. Ανδρέου, οι οποίοι φέρονται να διατηρούσαν κοινό τρεχούμενο λογαριασμό με οφειλές προς τη Συνεργατική ύψους συνολικά 110 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι αιτητές είχαν προσκομίσει επιστολή ημερομηνίας 16/05/2018, στην οποία έγραφαν ότι ο εν λόγω Τρεχούμενος δεν έγινε για προσωπικούς λόγους, αλλά για την ανέγερση του οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων Δάσους Άχνας και κρατείστε το αυτό για τη συνέχεια.

Στηριζόμενοι, λοιπόν, σ’ αυτή την ιδιαιτερότητα, ζητούσαν να τους διαγραφούν οι 60 χιλιάδες και να μείνουν προς αποπληρωμή μόνο οι 50 χιλιάδες.Τελικά, η Συνεργατική Αμμοχώστου διέγραψε από τις 110 χιλιάδες, που ήταν η συνολική οφειλή, τις 54 χιλιάδες.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι στο ποιοι είναι οι εν λόγω και ποιοι άλλοι ενδεχομένως να εμπλέκονται στο παρασκήνιο. Στο έγγραφο, ο Δημήτρης Κ. Ματώλης περιγράφεται ως αυτοεργοδούμενος και ο κ. Ανδρέου ως ιδιωτικός υπάλληλος. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το Σίγμα αργότερα, οι δύο έχουν άλλη μια ιδιότητα… Είναι και δημοτικοί Σύμβουλοι του ΑΚΕΛ στην Κοινότητα Άχνας. Αυτό αναγράφεται και στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Συμβουλίου Άχνας.

Το επόμενο έγγραφο, με το λογότυπο της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Αμμοχώστου, το οποίο απευθύνεται προς την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και υπογράφεται από τους Χρύσανθο Ζανέττο, Επαρχιακό Γραμματέα ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και τον Παναγιώτη Πέτρου, Οικονομικό Υπεύθυνο ΑΚΕΛ Αμμοχώστου.

Από το έγγραφο αυτό διαφαίνεται ότι, αν και το δάνειο συνήφθη από τους δυο δημοτικούς συμβούλους, η αποπληρωμή του ποσού των 60 χιλιάδων ευρώ, που απέμεινε μετά την αναδιάρθρωση και διαγραφή, έγινε από το ΑΚΕΛ. Το κόμμα, φέρεται, μάλιστα, να έσπασε για τον σκοπό αυτόν γραμμάτιο ύψους 90 χιλιάδων ευρώ.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται:

– Ήταν ή δεν ήταν ευνοϊκή μεταχείριση;
– Έγινε ή όχι με κομματική κάλυψη;
– Πώς εξασφαλίστηκε εξ αρχής το συγκεκριμένο δάνειο;
– Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία αναδιάρθρωσης με άλλους αιτητές;

Προφανώς και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα και εξ όσων αντιλαμβάνομαι ανάλογα ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν και άλλοι… αλλά και άλλα κόμματα διότι ήταν καθολικό το φαγοπότι.

Τα έγγραφα όπως παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ στις 12 Μαρτίου 2019

15c880a0c4fa52 exclusive, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 15c880a1b74fb4 exclusive, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 15c8809b4165df exclusive, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 15c8809c12c8a2 exclusive, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 15c8809e9ad749 exclusive, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 15c8809f84ace4 exclusive, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 15c8809853532e exclusive, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα