Τους λαϊκούς παραδοσιακούς ποιητές τίμησαν Δήμος και Εκκλησία Αγίας Νάπας

imagew 2 Δήμος Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου

Τους λαϊκούς παραδοσιακούς ποιητές Δέσποινα Θεοδούλου Ξύδια, Τάκη Σκάρο, Παναγιώτη Χατζηχρίστου, Ηλία Χ’’ Μιχαήλ και τους μουσικούς Αντρέα Νικολάου και Νικόλα Κρεμμαστό τίμησαν πρόσφατα ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Εκκλησία Αγίας Νάπας.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «η εκδήλωση τιμής διοργανώθηκε στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» και ήταν αφιερωμένη στον λαϊκό οργανοπαίχτη Παναή Γ. Κρεμμαστού και τους λαϊκούς παραδοσιακούς ποιητών Δέσποινα Θεοδούλου Ξύδια, Τάκη Σκάρο και Παναγιώτη Χατζηχρίστου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η έκδοση «Ποιητικές Σάτιρες»  του Μιχάλη Χ’’ Ηλία Χ’’ Νικολάτζιη, ενώ τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στα κοινά της Αγίας Νάπας ο πρώην Κοινοτάρχης Γιώργος Αδάμου».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος «ανέφερε ότι η Αγία Νάπα τιμά τέσσερις εκλεκτούς συνδημότες της, που για χρόνια την τιμούν και που περήφανα συνεχίζουν από γενεά σε γενεά την λαϊκή ποίηση, το τραγούδι και το οργανοπάιξιμο του πιθκιαβλιού. Οι τέσσερις συνδημότες μας τιμούνται επίσης για τη συνολική τους συνεισφορά στον τόπο μας γιατί μέσω της βιωματικής λαϊκής τέχνης τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην  διατήρηση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού της Παναγίας Αγίας Νάπας Πάτερ Βασίλειος Νικολάου «χαιρετίζοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε και συνεχάρη τους τιμώμενους για την προσφορά τους στην Λαϊκή παράδοση του τόπου μας».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «την έκδοση  «Ποιητικές Σάτιρες»  του δημότη της Αγίας Νάπας Μιχάλη Χ’’ Ηλία Χ’’ Νικολάτζιη παρουσίασε ο δισέγγονος του Ηλίας Χ’’ Μιχαήλ. Ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Βασίλειος απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα στους τιμώμενους. Εκτός από τους ποιητές τιμήθηκαν επίσης, ο Ηλίας Χ’’ Μιχαήλ και οι μουσικοί Αντρέας Νικολάου και Νικόλας Κρεμμαστός».

Σημειώνεται ακόμα ότι «στον οργανοπαίκτη του πιθκιαβλιού Παναή Κρεμμαστό πέραν της αναμνηστικής πλακέτας, ο Δήμος Αγίας Νάπας του έκανε δώρο πίνακα με το πορτραίτο του, το οποίον ζωγράφισε ο  καλλιτέχνης Λουκής Αγρότης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού».