Καρούσος: “Τουριστική θανάτωση η συνένωση Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου”

402

Έντονες αντιδράσεις εξέφρασε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος απέναντι στις προθέσεις για τη συνένωση του Δήμου Αγιάς Νάπας με τον Δήμο Παραλιμνίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Active o δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, τόνισε ότι το σενάριο της συνένωσης των Δήμων αποτελεί τουριστικό θάνατο για τη μητρόπολη του κυπριακού τουρισμού, την Αγία Νάπα.

Διαβάστε επίσης:
– Συνένωση Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας και Σωτήρας-Δερύνειας-Κοινοτήτων στην επ. Αμμοχώστου
– Γ.Καρούσος: “Θανάτωση της Αγίας Νάπας σε πιθανή συνένωση με Παραλίμνι”
– ΥΠΕΣ για Τοπική Αυτοδιοίκηση: “Εξετάζονται διάφορα σενάρια”

Πρόκειται όπως είπε για απορρόφηση της Αγίας Νάπας από το Παραλίμνι και για μετατροπή της Αγίας Νάπας σε μια μικρή ενορία του Δήμου Παραλιμνίου.

Ξεκαθάρισε ότι από πλευράς του ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι υπερ της μεταρρύθμισης, και της επικαιροποίησης του Περι Δήμων Νόμου και να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους.

“Η διαφωνία του Δήμου Αγίας Νάπας τίθεται στο πλαίσιο των κριτηρίων που έχουν τεθεί για τις συνενώσεις των δήμων γιατί ο τουρισμός δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη”, υπογράμμισε.

Αν γινόταν μια διαβούλευση στην οποία θα συμμετείχαν όλοι οι δήμοι και μάλιστα το ΥΠΕΣ να ζητούσε και εισηγήσεις, σήμερα θα μιλούσαμε με διαφορετικά δεδομένα.

Υπάρχει όπως είπε ο κ. Καρούσος, σοβαρό θέμα σε επίπεδο εκπροσώπησης καθώς αυτή θα κατανέμεται με πληθυσμιακούς όρους ανά δημοτικό διαμέρισμα. Για παράδειγμα, στο νέο δημοτικό συμβούλιο, η Αγία Νάπα θα κατέχει το 17% της εκπροσώπησης και το Παραλίμνι το 83%. Ωστόσο η συνεισφορά στον προϋπολογισμό σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας θα είναι γύρω στο 50-50.

Η Αγία Νάπα κατέχει τον έκτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό δήμου, πολύ κοντά στα δεδομένα της Λάρνακας και της Πάφου. Ουσιαστικά θα λαμβάνει αποφάσεις το Παραλίμνι για τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα. Μάλιστα ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της 24ης εξυπηρέτησης των συγκοινωνιών στην Αγία Νάπα τονίζοντας ότι ο Δήμος Παραλιμνίου ζητά κατάργηση των νυχτερινών δρομολογίων ενώ από την πλευρά του ο Δήμος Αγίας Νάπας ζητά την ενίσχυση τους λόγω του τουρισμού.

Πηγή: Φιλελεύθερος