ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Kαθηγητές και μαθητές του Xenion έστειλαν μήνυμα ειρήνης ενάντια στον πόλεμο

Καθηγητής ιστορίας του σχολείου με καταγωγή από τον Λίβανο μοιράστηκε τις δικές του εμπειρίες - "Είδα τον πόλεμο μπροστά στα μάτια μου και ήμουν μόλις 14 ετών. Θυμάμαι ακόμη την μυρωδιά από το μπαρούτι και τους ήχους από τις σειρήνες"

Main Image x2 28 exclusive

Το Xenion Education στο Παραλίμνι για ακόμη μία φορά δίνει μαθήματα ζωής μέσα από μια εκδήλωση συμπαράστασης προς τον μαχόμενο λαό της Ουκρανίας.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες, 9 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Xenion Education, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από μία άκρως συγκινητική παρουσίαση όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

O καθηγητής ιστορίας Jean Michel Zacra ο οποίος κατάγεται από τον Λίβανο μοιράστηκε με τους μαθητές δικές του εμπειρίες. Συγκεκριμένα ανέφερε πως “Βλέποντας την σημερινή κατάσταση σοκαρίστηκα. Το να ανοίγεις την τηλεόραση και να βλέπεις όλο αυτό τον πόνο μπορεί να είναι δύσκολο.  Μεγαλώνοντας, όμως, σε μία χώρα σαν τον Λίβανο, έζησα τον πόλεμο σε όλα του τα επίπεδα. Είδα τον πόλεμο μπροστά στα μάτια μου και ήμουν μόλις 14 ετών. Θυμάμαι ακόμη την μυρωδιά από μπαρούτι και τους ήχους από τις σειρήνες, ήχο που εύχομαι να μην τύχει σε κανένα από εσάς να ακούσει ποτέ.

Θυμάμαι να νιώθω τα επακόλουθα των εκρήξεων. Τα αυτιά μου βούηζαν και ο φοβός με είχε κατακλύσει. 

Ακόμη μέχρι σήμερα όταν ακούω πυροτεχνήματα, ειλικρινά ενστικτωδώς γυρνώ γύρω μου να δω τι συμβαίνει και να δω από τι πρέπει να τρέξω μακριά. Ακόμη και αν γνωρίζω καλά μέσα μου ότι είναι απλά ένα πυροτέχνημα.”

Ο καθηγητής ιστορίας έκλεισε λέγοντας κάτι που όπως ανέφερε του είπε κάποιος αρκετά σοφος. Συγκεκριμένα έκλεισε λέγοντας ότι “Μόνο οι νεκροί άνθρωποι είδαν το τέλος ενός πολέμου”.

image00022 scaled exclusive

Έπειτα, μαθητές αποτύπωσαν με δικό τους μουσικοχορευτικό τρόπο την κατάσταση του πολέμου και την επιθυμία τους για ελευθερία.

image00013 scaled exclusive

Η καθηγήτρια Ελληνικών Σοφία Φυλακτού φανερά συγκινημένη μεταξύ άλλων είπε: “Θα κλείσουμε σήμερα την παρουσίαση με μία συγγνώμη.  Σαν ενήλικες η καρδιά μας ραγίζει και νιώθουμε ντροπή για τον κόσμο που σας παραδίδουμε. Αλήθεια ευχόμαστε να είχαμε ένα μαγικό ραβδί, ή μηχανή του χρόνου και να αναιρέσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να γίνουν όλα καλά, αλλά ξέρουμε πως αυτό είναι αδύνατο”.

image00007 exclusive

Με δάκρυα στα μάτια η καθηγήτρια αγγλικών Kendra Loizou ανέφερε πως: “Σήμερα, θέλουμε να πούμε σε όλους ένα μεγάλο συγγνώμη για τις απαίσιες αποφάσεις που πέρνουν οι ενήλικοι. Η δική σας γενιά έμεινε να καθαρίσει το χάος που δημιουργήσαμε. Σας παρακαλώ όταν έρθει η στιγμή να πάρετε αποφάσεις, να κάνετε ότι είναι δυνατό για να υποστηρίξετε τους ανθρώπους που υποφέρουν.  Σας παρακαλώ να κάνετε ότι είναι καλό, αληθινό και σωστό γιατί κάποιος πρέπει να το κάνει, και αυτό πρέπει να ρθει από την δική σας γενιά.

0 02 0a a95f11068cf0df87321f71a0a897569c0835d1f194568b76fbec11fbf19299f5 e7933dab471629 exclusive

Η συνιδιοκτήτρια του σχολείου, Ξένια Φυλακτού μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε ότι το Xenion Education  συνεργάζεται με συγκεκριμένα σχολεία στην Ουκρανία όπως και με πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο.  Στα πλαίσια της συνεργασίας των μεταξύ τους σχολείων, καθηγητές του Xenion Education πήγαιναν συχνά στα σχολεία της Ουκρανίας.  Και στα δύο σχολεία της Ουκρανίας  που έχουν άμεση συνεργασία με το Xenion Education, οργάνωσαν διαδικτυακές συναντήσεις μέσω zoom meetings με σκοπό τα παιδιά από τα βουνά, τα υπόγεια και τα καταφύγια να μπορούν να συνδεθούν μαζί τους για μάθημα.

Η Ξένια Φυλακτού επισήμανε πως “Έχουμε επικοινωνήσει και επιθυμούμε όσοι μαθητές μπορούν να φύγουν από την Ουκρανία να έρθουν εδώ, να φιλοξενηθούν στο Boarding House και να μπουν μέσα στις τάξεις μας, τουλάχιστον για να μπορέσουν να τελειώσουν την χρονιά. Ήμαστε δίπλα στην Ουκρανία προσφέροντας οικονομική και ψυχολογική στήριξη στον δοκιμαζόμενο λαό.”

Μέσα από κουβέντα αντιληφθήκαμε ότι στο σχολείο φοιτούν πολλοί μαθητές από Ουκρανία και Ρωσία παρόλα αυτά η προσέγγιση του σχολείου στο θέμα βοήθησε στην ομαλή σχέση μεταξύ των μαθητών.

Αξίζει να σημιωθεί ότι ομάδα καθηγητών δημιούργησε πίνακα με postcard όπου μαθητές μπόρουν να γράψουν μηνύματα τα οποία θα ήθελαν να στείλουν στους πολίτες της Ουκρανίας.

image00001 scaled exclusive

image00005 scaled exclusive