7 στις 10 πισίνες χωρίς άδεια – Στο Παραλίμνι οι περισσότερες

Εικόνα Αρχείου

Χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργεί το 69% των δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών στην Κύπρο, όπως προκύπτει από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Σε παγκύπρια βάση λειτουργούν 1.177 πισίνες εκ των οποίων μόνο οι 352 κατέχουν τη σχετική άδεια, ενώ οι υπόλοιπες 825 λειτουργούν είτε με αντικανονική άδεια είτε χωρίς άδεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στον Δήμο Παραλιμνίου λειτουργούν 300 κολυμβητικές δεξαμενές και μόνο οι 13 έχουν άδεια.

Σημειώνεται ότι για τη χρήση και λειτουργία δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας από την αρμόδια Αρχή, Δήμο ή Κοινοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία, στα όρια 25 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2016, συνολικά 1.177 δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές, από τις οποίες οι 809 ή ποσοστό 69%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια, καθότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς. Σημειώνεται ότι για 16 δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, για παραχώρηση άδειας λειτουργίας θα πρέπει να εξασφαλιστεί πιστοποιητικό έγκρισης, σύμφωνα με τον εκάστοτε σε ισχύ Νόμο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών, αναφορικά με τη δεξαμενή και όλες τις άλλες κατασκευές και εγκαταστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία της, βεβαίωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, καθώς και πιστοποιητικό καταλληλότητας που εκδίδεται από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναφορικά με τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για συμμόρφωση των ιδιοκτητών των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών με τις διατάξεις των σχετικών Νόμων και Κανονισμών και την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας, υποδεικνύοντας ότι η λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, συνιστά ποινικό αδίκημα και υποδεικνύεται όπως οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν χωρίς άδεια, εντοπισθούν και καταγγελθούν στην Αστυνομία.

Πηγή: philenews