Αμοντάριστα πλάνα από τη θυσία του Σολωμού Σολωμού στη Δερύνεια (ΒΙΝΤΕΟ)

14 Αυγούστου 1996. Ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού από το Παραλίμνι, ξάδερφος του άγρια δολοφονηθέντος Τάσου Ισαάκ, ανεβαίνει στον ιστό της κατοχής για να κατεβάσει το τουρκικό πανί από το οδόφραγμα Δερύνειας.

Με ένα τσιγάρο στα χείλη, ξεφεύγει από τους κυανόκρανους, ανεβαίνει στον ιστό και δολοφονείται ανάνδρως από Τούρκους ελεύθερους σκοπευτές, υπό το βλέμμα του τότε κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντεντκάς.

Η δολοφονία του Σολωμού καταγράφεται ζωντανά από τον τηλεοπτικό φακό. Ο Σολωμός, πέφτει νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Ακολουθεί χάος με τους Τούρκους να πυροβολούν αδιακρίτως.

Η βαρβαρότητα των κατακτητών επιδεικνύεται για άλλη μια φορά, τρεις μόλις μέρες μετά την άγρια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ με πέτρες και ξύλα. Στις 14 Αυγούστου είχε τελεστεί η κηδεία του Τάσου. Ο Σολωμός το είχε πάρει απόφαση. “Eλάτε να κατεβάσουμε τις σημαίες τους ρε!”, ακούγεται να φωνάζει λίγο πριν ανέβει στον ιστό.

Βίντεο με αμοντάριστα πλάνα από την δολοφονία του Σολωμού:

Ένας εκ των δολοφόνων του Σολωμού είναι ο Κενάν Ακίν, ένας έποικος πρώην αξιωματικός του Τουρκικού στρατού, λεγόμενος “υπουργός” του ψευδοκράτους και πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Ο ίδιος, κυκλοφορεί μέχρι σήμερα ελεύθερος παρόλο που η Interpol τον επικήρυξε με το ποσό των 460 χιλιάδων ευρώ, ως καταζητούμενο.

Το 2015, ο τηλεοπτικός και φωτογραφικός φακός παρουσίασε τον Ακίν να στέκεται δίπλα από τον ηγέτη των κατεχομένων Μουσταφά Ακιντζί και να ασπάζεται τον Τούρκο Πρόεδρο σε εκδήλωση στα κατεχόμενα με αφορμή τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία.

Ο ίδιος, σε απόσπασμα που παρουσίασε η εκπομπή “60 λεπτά” του ΣΙΓΜΑ το 2012, αρνείται κατηγορηματικά ότι πυροβόλησε τον Σολωμού:

Πηγή: SigmaLive