Συνάντηση με τη Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ Άννα Σατράκη πραγματοποίησε πρόσφατα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου – Δερύνειας κ. Γιώργος Νικολέττος. Θέμα της συνάντησης ήταν η ανάδειξη του σημαντικού Νεολιθικού Οικισμού “Νησσιά” ο οποίος βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή του Πρωταρά.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι και χρονοδιάγραμμα καθαριότητας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου καθώς και τρόποι δημιουργίας προσβασιμότητας ώστε να γίνει επισκέψιμος από σχολεία και ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Κατά τη συνάντηση παρόντες ήταν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας, ο αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου κ. Μαρίνος Παυλικκάς καθώς και ο Τοπογράφος κ. Παναγιώτης Ζαχαρία ο οποίος εθελοντικά προχώρησε σε σχεδιασμό για κατασκευή ενός δείγματος Νεολιθικής κατοικίας η οποία θα ανεγερθεί πλησίον του αρχαιολογικού χώρου.
Επισημαίνεται ότι ο Νεολιθικός Οικισμός “Νησσιά” του Πρωταρά είναι πολύ σημαντικός καθώς εντάσσεται στη Νεολιθική Β’ περίοδο ή αλλιώς Νεολιθική Κεραμική περίοδο και χρονολογείται περί το 5200-4800 π.Χ. Αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό της Νεολιθικής περιόδου που έχει ανασκαφεί και ερευνηθεί μέχρι σήμερα στην επαρχία Αμμοχώστου. Οι πιο αντιπροσωπευτικοί οικισμοί αυτής της περιόδου στην Κύπρο είναι της Σωτήρας στην επαρχία Λεμεσού, το Βρυσί του Αγίου Επίκτητου στην επαρχία Κερύνειας, της Φιλιάς (Δράκος) στην περιοχή της Μόρφου και της Καντού-Κουφόβουνου στην επαρχία Λεμεσού.
Ο αρχαιολογικός χώρος του οικισμού Νησσιά καλύπτει μια έκταση 3250 τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανασκαφεί, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τα 2750 τ.μ. Κατά τις ανασκαφές έχουν αποκαλυφθεί σαράντα κατοικίες, ένα προστατευτικό τείχος σε σχήμα πετάλου που διέθετε δυο πύλες με την κεντρική στην νότια πλευρά, καθώς και σημαντικό αριθμό κινητών ευρημάτων, όπως αγγεία, εργαλεία κ.α. Οι οικίες που έχουν ανευρεθεί έχουν σχήμα τετράπλευρου, με στρογγυλεμένες τις γωνιές.
Όλες οι κατοικίες είναι κτισμένες σε ένα επίπεδο από τα 7 μέχρι τα 10 μέτρα από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας.