Αναστήλωση ξενοδοχείων στο Βαρώσι-Αναβίωση εικόνας κτιρίων όπως ήταν το 1974

Σε προσφορές για την αναπαλαίωση – ανακαίνιση των ξενοδοχείων που αγόρασε στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου θα βγει εντός έξι εβδομάδων ο τ/κ αγοραστής

1 Copy Copy 87 exclusive

Σε προσφορές για την αναπαλαίωση – ανακαίνιση των ξενοδοχείων που αγόρασε στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου θα βγει εντός έξι εβδομάδων ο τ/κ αγοραστής, όπως φέρεται να δήλωσε ο ίδιος στην τ/κ εφημερίδα Γενί Μπακίς που επανέρχεται στο θέμα αυτό με τίτλο «Θα γίνουν προσφορές για τα ξενοδοχεία στο Βαρώσι».

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο θέμα της τ/κ εφημερίδας, όπου γι’ ακόμη μια φορά δεν αποκαλύπτεται το όνομα του αγοραστή ε/κ περιουσιών στο Βαρώσι, αυτός ο επιχειρηματίας θέλει να αναβιώσει την εικόνα των κτιρίων, όπως ήταν το 1974. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υποστήριξε πως έχει ήδη δεχθεί χιλιάδες κρατήσεις για τα ξενοδοχεία που αγόρασε από τους ε/κ ιδιοκτήτες. Υποστήριξε επίσης ότι αγοράζει συνεχώς ε/κ περιουσίες από τους ιδιοκτήτες τους εντός της περιφραγμένης περιοχής και θ’ ανακοινώσει τις αγορές στις οποίες έχει προβεί. Προηγουμένως όμως, σημείωσε, θα πρέπει τα ξενοδοχεία που αγόρασε πρώτα ν’ αρχίσουν να λειτουργούν.

Για το θέμα της έναρξης οικοδομικών εργασιών ο επιχειρηματίας αυτός ανέφερε στην Γενί Μπακίς ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο «υπουργείο εσωτερικών» πριν καιρό, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

Το Βαρώσι, είπε, είναι ένα διεθνές κέντρο και τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να το επισκεφθούν.

Προηγούμενα δημοσίευμα

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο η Γενί Μπακίς φιλοξένησε και πάλι δηλώσεις του εν λόγω επιχειρηματία, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει τρία ξενοδοχεία από τους ε/κ ιδιοκτήτες τους και λίγο καιρό αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση μιας ιστοσελίδας μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να μπει εικονικά στο Βαρώσι και να κάνει κράτηση σε ένα από αυτά για το έτος 2025.

Είχε δηλώσει επίσης ότι αγόρασε και δύο ορόφους πολυκατοικιών για να διαμένουν άτομα, που θα εργάζονται στο ξενοδοχείο.

Ο Τατάρ στο Βαρώσι

Στο μεταξύ, στο Βαρώσι μετέβη χθες ο Τ/κ ηγέτης με αφορμή την τρίτη επέτειο από το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής. Και φέτος στο άτομο που πέρασε από την είσοδο στις 12 το μεσημέρι (ώρα που είχε ανοίξει η περιοχή) ο κ. Τατάρ έδωσε αναμνηστική πλακέτα, λουλούδια κι ένα βιβλίο με τίτλο «Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού» που ετοίμασε ο συνεργάτης του Αιντίν Ακκούρτ με παλιά αρχεία και υλικό από το «εθνικό αρχείο». Επρόκειτο για μια γυναίκα. Μαζί του ήταν και ο «δήμαρχος» Αμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλούτσα αλλά και ο «διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας», αρχιστράτηγος Οσμάν Αϊτάτς.

Από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέχρι σήμερα, δήλωσε ο κ. Τατάρ, το Βαρώσι επισκέφθηκαν 1 εκ 400 χιλιάδες άτομα, παρά την περίοδο της πανδημίας. Επιθυμεί, πρόσθεσε, την σταδιακή μετατροπή του Βαρωσιού σε αστική περιοχή (μη στρατιωτική) και πως γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση μεταξύ των ιδιοκτητών που κατασκεύασαν τα κτίρια και των βακούφικων, όπως υποστήριξε.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι «δυνάμεις ασφαλείας», συνέχισε, «προστάτευσαν σχολαστικά το Βαρώσι για 46 χρόνια. Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι προστάτευσαν το Βαρώσι για να το φέρουν μέχρι σήμερα».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το Βαρώσι τέθηκε πολλές φορές στις διαπραγματεύσεις ως αντικείμενο παζαρέματος λέγοντας πως εάν η ε/κ πλευρά έλεγε ναι στο σχέδιο Ανάν θα ετίθετο θέμα επιστροφής του Βαρωσιού. «Παρόμοια κατάσταση προέκυψε στο Κραν Μοντανά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα επιδεικνύει την καλή της θέληση. Όμως η παγκόσμια αδικία προς την τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά την μονομερή ένταξη της ελληνοκυπριακής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που η άλλη πλευρά, ως αναγνωρισμένο κράτος, είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν».

Γι’ αυτό κι εμείς δεν θα καθόμασταν και θα παρακολουθούσαμε, συνέχισε ο κ. Τατάρ. «Σύμφωνα με το νόμο μας, σύμφωνα με τον αγώνα μας σύμφωνα με το σύνταγμά μας, σύμφωνα με την πολιτική που έχουμε αναπτύξει με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, η τδβκ είναι κυρίαρχο κράτος και το κλειστό Βαρώσι, όπως και το ανοικτό, είναι εντός των συνόρων της τδβκ», όπως ισχυρίστηκε.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «αξιολογήσαμε ότι η απόφαση του κυρίαρχου κράτους να ανοίξει αυτό το μέρος ήταν φυσικά νόμιμη και δεν έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Και φυσικά, μετά από διαβούλευση με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τον Πρόεδρό μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτός ο χώρος άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου 2020».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ