Άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τί ισχύει στις παραλίες σε Αγία Νάπα, Πρωταρά και Αγία Θέκλα

Άνοιξαν από σήμερα οι οργανωμένες παραλίες στη χώρα μετά τη νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Όλες, σχεδόν, οι παράλιες περιοχές της χώρας έχουν “βάλει τα καλά τους” για να υποδεχτούν τους λουομένους, παρά το τέλος του καύσωνα, την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για βροχερό σκηνικό την Κυριακή.

Τί γίνεται στις παραλίες της ελεύθερης Αμμοχώστου

Παραλίμνι-Πρωταράς

Αναμφίβολα, την έκπληξη έκανε χθες ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο οποίος μέσω ανακοίνωσής του, ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες θα διατίθενται δωρεάν για το κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Παραλιμνίου θα παρέχει δωρεάν τις ξαπλώστρες, ενώ θα υπάρχει και η επιλογή χρήσης της ξαπλώστρας με επιπλέον προστατευτικό κάλυμμα μίας χρήσης. Το μέτρο, πάντως, των δωρεάν παραλιών, σύμφωνα με επικοινωνία του Famagusta.News με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις παραλίες στα δημοτικά όρια του Δήμου Παραλιμνίου, οι οποίες είναι όλες έτοιμες να υποδεχθούν τους λουόμενους κατά το Σαββατοκύριακο, ενώ θα υπάρχει ενισχυμένη, ανέφερε, παρουσία του προσωπικού του Δήμου Παραλιμνίου για εύρυθμη λειτουργία των παραλιών.

Διαβάστε επίσης: ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες για το Σαββατοκύριακο

Αγία Νάπα

Τα καλά τους φόρεσαν και οι παραλίες της Αγίας Νάπας με το προσωπικό του Δήμου να εργάζεται πυρετωδώς από την περασμένη Τρίτη για να ετοιμάσει τις παραλίες. Σύμφωνα με επικοινωνία του Famagusta.News με τον Υπεύθυνο Παραλιών του Δήμου Αγίας Νάπας, Δημήτρη Πατέρα, το προσωπικό του Δήμου λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας, στις ξαπλώστρες θα γίνεται απολύμανση και επένδυση με ειδικό κάλυμμα μίας χρήσης, τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των ξαπλωστρών ενώ καλείται το κοινό να συνεργάζεται με τους υπαλλήλους του Δήμου.

Διαβάστε επίσης: ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Έτοιμη η παραλία “Μακρόνησος” (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σωτήρα-Αγία Θέκλα

Έτοιμη να δεχτεί το κοινό θα είναι και η παραλία Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες στην προβλεπόμενη μεταξύ τους απόσταση, οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται και θα ντύνονται με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα μίας χρήσης, ενώ παρόντες θα είναι και δύο ναυαγοσώστες.

Ποια τα μέτρα που θα τηρούνται στις παραλίες

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για την προφύλαξή τους από τον νέο Κορωνοϊό (SARS-CoV-2), προτρέπουν τους υπεύθυνους οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας στις παραλίες.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των εργαζομένων στις υπηρεσίες ή/και επιχειρήσεις οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, περιλαμβάνεται όλο το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με το κοινό ή με χώρους που επισκέπτεται το κοινό.

Χωροθέτηση εξοπλισμού και ρύθμιση δραστηριοτήτων στην παραλία

 • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
 • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στα 2 μέτρα.
 • Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα, με ευθύνη του λουόμενου.
 • Η άθληση θα ρυθμίζεται από τις εκάστοτε ειδικές οδηγίες και τα διατάγματα που αφορούν το εν λόγω θέμα.
 • Το προσωπικό των παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από την χρήση κάθε πελάτη.
 • Απαγορεύεται η πλανοδιοπώληση (π.χ λαχεία, παιχνίδια θαλάσσης), σύμφωνα με τα διατάγματα όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.
 • Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.
 • Μέχρι περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων, απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων και ντους που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους.

Διάθεση τροφίμων και ποτών στην παραλία

 • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας που αφορούν το προσωπικό με βάση τα Διατάγματα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
 • Η λειτουργία υποστατικών διάθεσης τροφίμων και η τυχόν τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων διέπεται από τις σχετικές οδηγίες και τα διατάγματα που ρυθμίζουν τους χώρους εστίασης, όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.
 • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στα 2 μέτρα.
 • Απαγορεύεται η πλανοδιοπώληση τροφίμων στην παραλία (π.χ χυμοί, νερό, γλυκά κ.α.) σύμφωνα με τα διατάγματα όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.
 • Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.

Παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων σπορτ (Water Sport)

 • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας που αφορούν το προσωπικό με βάση τα διατάγματα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
 • Το προσωπικό παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων αθλημάτων/σπορ υποχρεούται να καθαρίζει και να απολυμαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις επιφάνειες που συνήθως αγγίζουν με τα χέρια τους οι πελάτες στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τη χρήση των υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ (π.χ. μέρη εξοπλισμού εξομοίωσης, κουπαστή αποβάθρας που χρησιμοποιείται για την προσέγγιση των πλωτών μέσων) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, και διάλυμα οικιακής χρήσης χλωρίνη ή αλκοολούχο αντισηπτικό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας.
 • Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών.
  Το προσωπικό παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ υποχρεούται να απολυμαίνει τα μέρη του εξοπλισμού με τα οποία έρχεται σε επαφή ο πελάτης μετά το πέρας της παροχής των υπηρεσιών/μετά από κάθε πελάτη.
 • Το προσωπικό παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ υποχρεούται να απολυμαίνει τον ρουχισμό που έχει χρησιμοποιηθεί από τον κάθε πελάτη μετά το πέρας της παροχής των υπηρεσιών, με κατάλληλα απολυμαντικά ή και πλύσιμο σε ψηλές θερμοκρασίες ανάλογα με την φύση των υλικών ύφανσης του ρουχισμού.
 • Σε κάθε ξεχωριστό πλωτό ή εναέριο μέσο υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ μπορούν να συμμετάσχουν μόνο μέλη της ίδιας οικογένειας ή άτομα που θα τηρούν αυστηρά την απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους.
 • Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.

Χώροι Υγιεινής (Αποχωρητήρια, καταιονητήρες (ντους) εξωτερικού χώρου) – Συχνή και σωστή απολύμανση με βάση τα Διατάγματα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

 • Το προσωπικό, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
 • Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
 • Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χαρτοπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίοντων νιπτήρων), και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
 • Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό των αποχωρητηρίων.
 • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού των αποχωρητηρίων, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, διακόπτες, βρύσες, κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 3% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 30 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.
 • Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Προσωπικό που δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες ή/και επιχειρήσεις οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών.

 • Θα πρέπει το προσωπικό που ασχολείται με την οργάνωση, παροχή υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, να εκπαιδευτεί και να του δοθούν γραπτές οδηγίες, σχετικά με τον τρόπο της εξάπλωσης του νέου Κορωνοϊού (SARS-CoV-2), να είναι σε θέση να γνωρίζει τα συμπτώματα του ιού και να τα αναγνωρίζει έγκαιρα. Σκοπός είναι να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια, εργαστηριακό έλεγχο και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης τόσο του κοινού όσο και άλλων εργαζομένων.
 • Προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα του νέου Κορωνοϊού (SARS-CoV-2), θα πρέπει να απέχει από την εργασία του και να απευθυνθεί άμεσα τηλεφωνικά στον προσωπικό του ιατρό.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο το οποίο θα πρέπει να απορρίπτεται άμεσα στα απορρίμματα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντηλο, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το εσωτερικό του αγκώνα και μετά καθαρισμός με αντισηπτικό.
 • Το προσωπικό θα πρέπει να φέρει μάσκα σε περιπτώσεις στενής επαφής με το κοινό.