ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στη διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου προχώρησε η Ένωση Δήμων

Μαινόμενος αποχώρησε από την ετήσια Γενική Συνέλευση ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ο οποίος καταγγέλλει για άδικη κατανομή εισφοράς Δήμων προς την Ένωση Δήμων

Στιγμιότυπο 2020 11 10 16.57.53 exclusive, Δήμος Παραλιμνίου, Ένωση Δήμων, Θεόδωρος Πυρίλλης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μαινόμενος αποχώρησε από τη σημερινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο οποίος είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων, υπέβαλε πρόταση για αλλαγή στον τρόπο κατανομής της ετήσιας εισφοράς των Δήμων προς την Ένωση Δήμων βάσει κρατικής χορηγίας που λαμβάνεται και όχι βάσει των εσόδων των Δήμων.

Η πρόταση του Θεόδωρου Πυρίλλη δεν έλαβε πλειοψηφία και ως εκ τούτου ο ίδιος αποχώρησε από τη Συνέλευση αντιδρώντας έντονα στο γεγονός της αδικίας όπως αναφέρει που υφίσταται ο Δήμος Παραλιμνίου.

Σε επικοινωνία του Famagusta.News με τον Θεόδωρο Πυρίλλη, ο ίδιος ανέφερε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου αδίκως καταβάλλει κάθε χρόνο το 10% της συνολικής χορηγίας που λαμβάνει η Ένωση Δήμων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος του λαμβάνει από την Κυβέρνηση μόλις το 2,5% από το σύνολο της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους. Ως εκ τούτου, ανέφερε, αποχώρησε από την Γενική Συνέλευση, εκφράζοντας, έτσι, την έντονη αντίθεσή του στην υφιστάμενη κατάσταση.

Διαγραφή Δήμου από την Ένωση Δήμων για πρώτη φορά στα χρονικά

Μετά την αποχώρηση του Θεόδωρου Πυρίλλη και την μη πλειοψηφία στην υποβληθείσα πρόταση, η Ένωση Δήμων προχώρησε σε λήψη σχετικής απόφασης για διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου από το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά, από την ίδρυση του συλλογικού οργάνου το 1981.

Το Famagusta.News επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα ο οποίος ανέφερε ότι η διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου έγινε βάσει καταστατικής πρόνοιας η οποία αφορά τη μη καταβολή της ετήσιας χορηγίας. Όπως ανέφερε, ο Δήμος Παραλιμνίου τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια αρνείται να καταβάλει ολόκληρο το ύψος της χορηγίας που αναλογεί, καταβάλλοντας μόνο ποσό κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταβάλλεται εισφορά κατά €20.000 χαμηλότερη.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία με τον Δήμο Παραλιμνίου, ούτως ώστε η Ένωση Δήμων να προχωρήσει σε επανεγγραφή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Famagusta.News δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν την άποψη του Θεόδωρου Παραλιμνίου συμμερίζονται στη συνέχεια και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Η Ένωση Δήμων Κύπρου

Οι προσπάθειες των Δήμων για την ίδρυση της Ένωσης άρχισαν στις αρχές του 1980 με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Λευκωσίας κ. Λέλλου Δημητριάδη. Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1980 στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας. Σ’ αυτήν παρέστησαν εκπρόσωποι και των 15 αστικών και αγροτικών Δήμων της Κύπρου, καθώς και 2 Μέλη των Συμβουλίων Βελτιώσεως Αγίου Δομετίου και Αραδίππου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης αυτής, υπογράφτηκε το Καταστατικό που διέπει τη σύσταση και λειτουργία της Ένωσης Δήμων καθώς και άλλο Καταστατικό που προέβλεπε τη δημιουργία “Ιδρύματος της Ένωσης” και αποτέλεσε τον οικονομικό χρηματοδότη και αιμοδότη της Ένωσης. Κατά την ίδια Γενική Συνέλευση εκλέγηκαν τα πρώτα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης, με Πρόεδρο τον κ. Λέλλο Δημητριάδη, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Λευκωσίας.

Όσον περίεργο και αν φαίνεται, η Ένωση Δήμων δεν μπορούσε να αναγνωριστεί επίσημα σαν νομικό πρόσωπο γιατί τα μέλη της ήταν λιγότερα, τότε, από τον αριθμό που πρόβλεπε ο Νόμος. Για να έχει νομική υπόσταση η Ένωση και να γίνονται συνεισφορές σ’ αυτήν, τα μέλη της πιο πάνω αναφερόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής προέβησαν με ιδρυτική πράξη που υπέγραψαν στις 21.1.1981, στη σύσταση του Ιδρύματος Ένωσης Δήμων Κύπρου και κατέθεσαν για το σκοπό αυτό το ποσό των £70! Αυτή η διευθέτηση συνεχίστηκε μέχρι το 1986 οπότε συστάθηκαν 11 νέοι Δήμοι, έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά από 33 ολόκληρα χρόνια και κατέστη δυνατή η εγγραφή της Ένωσης Δήμων σαν “Σωματείο”.

Famagusta.News