ΔΕΡΥΝΕΙΑ – ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Τί είναι αυτές οι μεταλλικές αψίδες στον κυκλικό κόμβο; (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σίγουρα θα το έχεις προσέξει, όσο έχεις προσέξει και την περίφημη “Big Potato” στην είσοδο της Κοινότητας Ξυλοφάγου. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν αμφισβητεί κανείς την καλλιέπειά του, όμως εύλογα δημιουργεί ερωτήματα για τον συμβολισμό ενός τέτοιου μεταλλικού κατασκευάσματος στον κυκλικό κόμβο στα σύνορα Δερύνειας – Παραλιμνίου.

Πρόκειται για ένα roundabout το οποίο μέχρι σήμερα, από την ημέρα κατασκευής του δρόμου που ενώνει την λεωφόρο 1ης Απριλίου (“bypass”) στο Παραλίμνι με την λεωφόρο Ελευθερίας στη Δερύνεια, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική καθώς και σχολιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, αφού παρέμενε ανεκμετάλλευτο για αρκετά χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα, με ευχάριστη έκπληξη οι κάτοικοι της περιοχής και οι περαστικοί είδαν ότι σιγά-σιγά ξεκινούσαν έργα ανάπλασης του κυκλικού κόμβου με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη τοποθετηθεί τρεις μεγάλες λευκές μεταλλικές αψίδες, στο στυλ των αρχτεκτονικών κομψοτεχνημάτων του διεθνώς βραβευμένου και πασίγνωστου Ισπανού Αρχιτέκτονα και Πολιτικού Μηχανικού Σαντιάγο Καλατράβα, οι οποίες αποτελούν θέμα συζήτησης ως προς το τί συμβολίζουν.

To Famagusta.News μάζεψε τα στοιχεία για το έργο ανάπλασης, τον συμβολισμό καθώς και το συνολικό κόστος του έργου και τα παρουσιάζει:

Το έργο ανάπλασης του κυκλικού κόμβου και ποιος ο συμβολισμός του

Το έργο ανάπλασης του κυκλικού κόμβου ο οποίος κατά 78% βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων Δερύνειας και κατά 22% εντός των δημοτικών ορίων Παραλιμνίου ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από τον Δήμο Δερύνειας ο οποίος ανήρτησε και τρισδιάστατη απεικόνιση του έργου.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει ο κυκλικός κόμβος (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το έργο έχει κοστολογηθεί στις €250.000, ενώ η έκταση του κυκλικού κόμβου ανέρχεται στα 6.700 τετραγωνικά μέτρα καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο στην Κύπρο.

Το σχέδιο προέκυψε όταν με πρωτοβουλία του Δήμου Δερύνειας συστάθηκε Επιτροπή αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους από τις δυο τοπικές αρχές για την διαμόρφωση του κόμβου και ανατέθηκε σε ομάδα μηχανικών και ηλεκτρολόγο μηχανικό που κατάγονται από τους δύο Δήμους να υποβάλουν την πρόταση τους.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ-ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει ο κυκλικός κόμβος (BINTEO-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σύμφωνα με τον Δήμο Δερύνειας, το έργο συμβολίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περιοχής και περιλαμβάνει την κεντρική μεταλλική κατασκευή, την τοπιοτέχνηση των σημείων πρασίνου με τοποθέτηση 7 χιλιάδων περίπου φυτών και ειδικό φωτισμό, δίδοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα μέρα και νύχτα.

Ο κυκλικός κόμβος βρίσκεται σε κομβικό σημείο με κατευθύνσεις προς τους τέσσερις γειτονικούς Δήμους, Δερύνειας, Παραλιμνίου, Σωτήρας και Αμμοχώστου.

Τα συμβόλαια έναρξης κατασκευής του έργου υπογράφηκαν τον Ιούνιο του 2021 από τον Δήμο Δερύνειας και τη εταιρεία Λ&Λ Εργολάβοι Χωματουργικών Εργασιών ΛΤΔ.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα

Tο βάψιμο των αυγών είναι μια παράδοση που υπάρχει εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια.…

2 Μαΐου, 2024

Βεγγαλικά και Πάσχα: Πώς θα συμπαρασταθείτε στους κροτοφοβικούς σκύλους

Συνηθίζεται να ρίχνουν βεγγαλικά μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Εκείνη τη στιγμή, δεκάδες σκύλοι διακατέχονται…

2 Μαΐου, 2024

Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι

Αρκετά ακριβότερες είναι οι τιμές των οπωροκηπτευτικών προϊόντων στα σημεία λιανικής πώλησης σε σχέση με…

2 Μαΐου, 2024

Μητρόπολη Ταμασού για Μονή Αββακούμ: Κανένας συμβιβασμός

«Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας, και προς τούτον, δεν χωρεί κανένας συμβιβασμός», αναφέρει σε…

2 Μαΐου, 2024

Χατζηαδάμου: Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές

Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές λέει ο Χατζηαδάμου είπε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός…

2 Μαΐου, 2024

EΔΟΝ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ: Διοργανώνει παιχνίδια της Λαμπρής για μικρούς και μεγάλους

Η ΕΔΟΝ Δερύνειας διοργανώνει πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Δείτε…

2 Μαΐου, 2024