ΕΝΠ: Απεβίωσε ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστής, o Δημήτρης Αντώνης Τσούκκας

Έφυγε σε ηλικία 94 ετών - Ήταν μόνιμος κάτοικος Μεγάλης Βρετανίας

Στιγμιότυπο 2020 04 22 21.09.55 Nea Ammochostos, ΕΝΠ, Ένωση Νέων Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων το παλιό μέλος και ποδοσφαιριστής του Σωματείου της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, Δημήτρης Αντώνη Τσούκκας, μόνιμος κάτοικος Αγγλίας.

Όπως περιγράφει η σελίδα “Enosara Paralimni”, ο μακαριστός Δημήτρης, τον οποίο το Σωματείο που υπηρέτησε είχε τη χαρά να τιμήσει τον Σεπτέμβριο του 2014, ως ένα από τα δέκα εν ζωή μέλη του Σωματείου, τα οποία μαζί με ακόμη 116 Ενωσίτες ακριβώς 70 χρόνια πριν, ψήφησαν την μετονομασία του Σωματείου μας σε Ένωσις Νέων Παραλιμνίου.

Εκτός από μέλος του Σωματείου, ο μ. Δημήτρης υπήρξε και βασικότατο μέλος της πρώτης ομάδας της Ένωσης, η οποία το 1945 πρωτοεμφανίστηκε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα του τόπου μας, αγωνιζόμενη σε φιλικούς αγώνες.

Πιο κάτω δείτε τους πρώτους καταγραμμένους αγώνες της ομάδας της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, με την οποία ο Δημήτρης ήταν βασικός και αναντικατάστατος, αγωνιζόμενος στο κέντρο.

94482844 2627056977550762 2541977936030859264 o Nea Ammochostos, ΕΝΠ, Ένωση Νέων Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου

Οι πρώτοι αγώνες της ΕΝΠ

Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στα χρονικά του Σωματείου καταγράφεται ο αγώνας που διεξήχθη το πρώτο μισό του 1945, λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με Γερμανούς κρατούμενους.

Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγώνα αυτό. Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα του γιου του αποβιώσαντος Αντώνη Tony Τσούκκα:

“The Germans had some ex pro players from Bayern, Borussia Munchen etc… and Enosis lost 13-2! but 2-2 at half time then the Enosis players became very tired as they were not as fit as the Germans, who were very fit Dad said”.

Και σε μετάφραση το μήνυμα του Tony:

“Σύμφωνα με τον πατέρα μου οι Γερμανοί είχαν κάποιους πρώην επαγγελματίες παίκτες από την Μπάγερν, την Μπορούσια και άλλες ολαδές… Και η Ένωση έχασε 13-2! Το σκορ ήταν 2-2 στο ημίχρονο αλλά οι παίκτες της Ένωσης κουράστηκαν πάρα πολύ γιατί δεν ήταν σε τόσο καλή φυσική κατάσταση όσο οι Γερμανοί…”

16 Σεπτεμβρίου 1945:

Ο πρώτος ας τον αποκαλέσουμε επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας του νεοσύστατου σωματείου της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου διεξήχθη στις 16 Σεπτεμβρίου 1945 στο Παραλίμνι με αντίπαλο τη μικτή ομάδα Ανόρθωσις/ΕΧΑΝ Αμμοχώστου.

Τον αγώνα που ήταν συναρπαστικός παρακολούθησαν πάνω από δύο χιλιάδες Παραλιμνίτες, αριθμός απλησίαστος τη σημερινή εποχή. Νικήτρια τελικά αναδείχθηκε η μικτή ομάδα της Αμμοχώστου με 5-4.

Το σκορ άνοιξε στο 25ο λεπτό ο Τάκης για τους φιλοξενούμενους ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης γράφει το 2-0. Στο 40ο λεπτό με πέναλτι η μικτή ομάδα της Αμμοχώστου φτάνει εύκολα στο 3-0, ενώ δύο λεπτά αργότερα δηλαδή στο 42ο λεπτό γίνεται το 4-0, το οποίο ήταν και αποτέλεσμα ημιχρόνου.

Η επανάληψη ήταν εντελώς διαφορετική με την Ένωση να είναι καταιγιστική. Στο 55ο λεπτό ο Μιχαήλ Μέρτακκας με εύστοχο κτύπημα πέναλτι μειώνει σε 4-1, ενώ αμέσως μετά ο Κλείτος με κεφαλιά γράφει το 4-2. Στο 65ο λεπτό ο ίδιος Famagusta.News ποδοσφαιριστής, δηλαδή ο Κλείτος Ηλιάδης με φοβερό σουτ νικά τον Κωστή τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων με τους Παραλιμνίτες φιλάθλους να παρακολουθούν εκστατικά. Αποκορύφωμα της επιθετικής έξαρσης της ομάδας ήταν το τέταρτο γκολ στο 69ο λεπτό με εύστοχο κτύπημα πέναλτι.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ένωση έχει τις δυνάμεις να κερδίσει το παιγνίδι ένα τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Ξενή στο 80ο λεπτό έφερε το πέμπτο γκολ για τους Βαρωσιώτες που αποδείχθηκε μοιραίο για την ομάδα του. Τελικό σκορ 4-5 με τον διαιτητή του αγώνα κ. Στέφο να είναι καλός.

Σύνθεση Ένωσις Νέων Παραλιμνίου:

Ξενής, Φοιτηρής, Κέτσιος, Κορονέλλος, Μέρτακκας, Αρτυματάς, Τ. Κεφάλας, Τσούκκας, Κλείτος, Λ. Κεφάλας, Φάρκωνας.

30 Σεπτεμβρίου 1945:

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1945 η Ένωση φιλοξένησε την πανίσχυρη ομάδα του ΑΠΟΕΛ από την οποία έχασε με 5-0. Στον αγώνα αυτό το ΑΠΟΕΛ εντυπωσίασε ενώ από την άλλη πλευρά η Ένωση ήταν απογοητευτική.

Η ομάδα μας έχασε μοναδική ευκαιρία να σημειώσει το γκολ της τιμής. Ήταν το 85ο λεπτό όταν ο εντυπωσιακός εκείνη την ημέρα τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ Γιάγκου είπε όχι στο πέναλτι του Μέρτακκα.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Μ. Φιλίππου.

Σύνθεση Ένωσις Νέων Παραλιμνίου:

Στέφανος, Φοιτηρής, Κέτσιος, Κορονέλλος, Μέρτακκας, Τ. Κεφάλας, Τσούκκας, Κλείτος, Λ. Κεφάλας, Φάρκωνας, Πουρτζιαλής.

94528263 2627057107550749 7865505288567128064 o Nea Ammochostos, ΕΝΠ, Ένωση Νέων Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου

7 Οκτωβρίου 1945 – Η πρώτη Νίκη:

Ημέρα σημαδιακή αφού η Ένωση μπροστά σε τρεις χιλιάδες Παραλιμνίτες κερδίζει την Έγκωμη Λευκωσίας με 3-2 πραγματοποιώντας την πρώτη νίκη στην ποδοσφαιρική ιστορία της. Δυστυχώς στις εφημερίδες της τότε εποχής δεν αναγράφονταν οι σκόρερ των τριών τερμάτων. Η Ένωση προηγήθηκε με 1-0 στο πρώτο ημίχρονο ενώ αν και συνέχισε να παίζει με 10 παίκτες από το 55′ λόγω τραυματισμού και αποχώρησης του Φάρκωνα, λόγω του γεγονότος ότι δεν επιτρέπονταν αλλαγές κατάφερε να σημειώσει ακόμη δύο τέρματα στο 57ο και 70ο λεπτό αντίστοιχα.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο κ. Ελευθέριος Δημητρίου.

Σύνθεση Ένωσις Νέων Παραλιμνίου:

Στέφανος, Φοιτηρής, Κέτσιος, Κορονέλλος, Μέρτακκας, Αρτυματάς, Τ. Κεφάλας, Τσούκκας, Κλείτος, Γιαννής, Φάρκωνας.

Πηγή: Enosara Paralimni