Φέρνει αιτητές ασύλου στην Περνέρα η Κυβέρνηση – Οργίλη αντίδραση επιχειρηματιών και κατοίκων

Επιστολή-καταπέλτης Δήμου Παραλιμνίου στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη - Πολιτικοί "χρησιμοποιούν" το θέμα της Περνέρας κατά το δοκούν

pernera 1024x576 1 exclusive, Περνέρα, Πρωταράς

Θύελλα αντιδράσεων μεταξύ επιχειρηματιών της τουριστικής περιοχής Περνέρα και κατοίκων της περιοχής ξέσπασε από χθες, όταν ο Δήμος Παραλιμνίου αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση φαίνεται να τροχιοδρομεί τη μετακίνηση δεκάδων αιτητών ασύλου από την Αγία Νάπα όπου φιλοξενούνταν μέχρι το τέλος Μαΐου, στην περιοχή Περνέρα στον Πρωταρά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα τουριστική μονάδα στην Αγία Νάπα η οποία φαίνεται να είχε σύμβαση με την Κυβέρνηση για φιλοξενία αιτητών ασύλου από τη Συρία και άλλες αφρικανικές περιοχές, ειδοποίησε τους διαμένοντες ότι έπρεπε να αποχωρήσουν, αφού η σύμβαση είχε τερματιστεί την 31η Μαΐου. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Μέριμνας προχώρησε σε ενέργειες για εξεύρεση στέγης των δεκάδων οικογενειών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κρατικοί λειτουργοί φαίνεται να επισκέφθηκαν την ξενοδοχειακή μονάδα Elamaris στο κέντρο της περιοχής Περνέρα στον Δήμο Παραλιμνίου, η οποία παραμένει κλειστή από την περίοδο του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη τουριστική μονάδα έχει δυναμικότητα 320 κλινών, ενώ η μη λειτουργία της ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες για τους οποίους η περιοχή της Περνέρας εισήλθε σε φάση μαρασμού κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας και ακόμη μέχρι και σήμερα.

Σε χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου, με αφορμή τις πληροφορίες που ήθελαν την Κυβέρνηση να μεταφέρει αιτητές ασύλου στην περιοχή, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία εκφράζει την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκειά του. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια σημερινής (06.06.2024) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου, σας αναφέρω ότι έχει περιέλθει στην αντίληψή μας ότι εξετάζεται από την Κυβέρνηση η μετακίνηση μεταναστών από την Αγία Νάπα και από άλλες περιοχές της Κύπρου σε ξενοδοχειακή μονάδα η οποία είναι κλειστή τα τελευταία χρόνια, στην κεντρική τουριστική περιοχή της Περνέρας. Ο Δήμος Παραλιμνίου εκφράζει την έντονη διαφωνία του στην πρόθεση της Κυβέρνησης διότι τέτοιες δομές δεν πρέπει να δημιουργούνται στις τουριστικές περιοχές. Ως εκ τούτου σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα ώστε να μην καταστραφούν οι ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις της συγκεκριμένης περιοχής.”

Επισημαίνεται δε, πως παρά το ότι πρόκειται για ένα εξόχως ανθρωπιστικό πρόβλημα για στέγαση δεκάδων ατόμων και οικογενειών που έχουν φθάσει στο νησί μας με τον οποιονδήποτε τρόπο ζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής, από την άλλη υπάρχουν επικρίσεις εναντίον της Κυβέρνησης για τη φιλοξενία των αιτητών ασύλου εν μέσω τουριστικών περιοχών, την ίδια ώρα που επιχειρείται αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και προσέλκυση περισσότερων τουριστών στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Δεκάδες ήταν τα επικριτικά σχόλια επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής εναντίον της Κυβέρνησης, από τη στιγμή μάλιστα που συγκεκριμένοι πολιτικοί φαίνεται να χρησιμοποίησαν κατά κόρον τo θέμα της Περνέρας. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το περασμένο διάστημα η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής συγκάλεσε σειρά συσκέψεων και επι τόπου συναντήσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, κατηγορώντας τον Δήμο Παραλιμνίου και το Υφυπουργείο Τουρισμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να τηρούν σιγή ιχθύος για ένα θέμα για το οποίο υπάρχει σωρεία αντιδράσεων από τον κόσμο της περιοχής.

Αξίζει αν σημειωθεί πως το 2019 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για ανάπλαση της λεωφόρου Περνέρα, ενός έργου αξίας 6,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Famagusta.News