Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας φιλοξένησε το βράδυ της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 2024 μία μοναδική συναυλία με την εικοσιπενταμελή ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας “Βιολιώνε” στο Δημοτικό Αμφιθέατρο “Κυριακού Πελαγία” στο Παραλίμνι. Μαζί τους συμμετείχε το ρεμπέτικο ντουέτο με τους Βασίλη Σκούτα (μπουζούκι, φωνή) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, φωνή).
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας ο οποίος εκφώνησε χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Δερύνειας κ. Νίκος Λίλης, ο Αντιδήμαρχος Φρενάρους κ. Κώστας Μιχαήλ καθώς και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου – Δερύνειας κ. Γιώργος Αρτυματάς και κα Μαρία Μουλαζίμη.
Η ορχήστρα επιφύλασσε μία έκπληξη στο τέλος της παράστασης, αφού μαζί τους βρέθηκε ο μαέστρος κ. Μιχάλης Κουλουμής και τα μέλη της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής Αμμοχώστου παρουσιάζοντας από κοινού τρία παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια.
Στην εν λόγω παράσταση, για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή της πορεία, η Ορχήστρα Βιολιώνε διασκεύασε και παρουσίασε ένα μεγάλο πλήθος (περίπου 50) επιλεγμένων παλαιών οργανικών σκοπών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από τις δέκα μεγάλες περιφέρειες του Ελλαδικού χώρου, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία και μάλιστα σε συνεχή ροή μεταξύ τους ως ένα αυτοτελές έργο.
Όλες οι ενορχηστρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τα μέλη της ορχήστρας αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, και έχουν προσαρμοστεί καταλλήλως στον ιδιαίτερο εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας του συνόλου παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από ένα νέο πρίσμα, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο παλαιών όσο και σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων, και άφθονο αυτοσχεδιασμό.
Η εν λόγω παράσταση έχει τόσο καλλιτεχνικό όσο και έντονο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, αφού δημιουργήθηκε και με σκοπό σεμιναρίου παρουσίασης των ποικίλων ιδιωματικών εκφορών του βιολιού στα Μουσικά Σχολεία.
Στη συναυλία στο Παραλίμνι συμμετείχε μαζί με την Ορχήστρα Βιολιώνε το δημοφιλές αθηναϊκό ρεμπέτικο ντουέτο των Βασίλη Σκούτα (μπουζούκι, φωνή) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, φωνή), όπου η εικοσαπενταμελής Ορχήστρα προσεγγίζει με τον δικό της εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας, διασκευάζοντας και ανασυνθέτοντας, ενδεικτικά κομμάτια του ρεμπέτικου της περιόδου του γραμμοφώνου (1900-1960), παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, αναδεικνύοντας μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση.
Η δράση υλοποιήθηκε από την Ορχήστρα Βιολιώνε της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Τμήματος Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και Διαπολιτιστικών θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, και με την ευγενική χορηγία των Μουσικών σχολείων της Κύπρου, μεταξύ άλλων τον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας και το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΒΙΟΛΙΩΝΕ
Η «Ορχήστρα Βιολιώνε» δημιουργήθηκε το 2018. Aποτελεί μια εικοσιπενταμελή ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και αποτελεί μέλος του Εργαστηρίου Ποιητικής αυτού. Με ήδη δυο προσωπικά δισκογραφικά άλμπουμ στην πορεία της, βασική επιδίωξη του μουσικού συνόλου αποτελεί η παρουσίαση ρεπερτορίου, ως επί το πλείστον, της ελληνικής μουσικής, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και νέων σύγχρονων συνθέσεων, μέσα από ένα δημιουργικό πρίσμα ενορχήστρωσης και εφαρμογής παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων. Πρόκειται για μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης των τοξωτών εγχόρδων με στόχο την ανάπτυξη διαδραστικότητας και τη διαρκή εξερεύνηση διαύλων μουσικής επικοινωνίας μεταξύ τους με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση.
Βασικός στόχος της Ορχήστρας είναι να τροφοδοτήσει το πεδίο τεχνογνωσίας της ερμηνείας των τοξοτών εγχόρδων εν γένει με νέα στοιχεία τα οποία θα συμβάλουν στην ανάδειξη της εκφραστικής ιδιοτυπίας της «γλώσσας» της οικογένειας του βιολιού στις διάφορες λαϊκές προφορικές παραδόσεις. Η Ορχήστρα Βιολιώνε έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 30 εμφανίσεις σε προβεβλημένους χώρους, αρκετές εκ των οποίων έχουν επιχορηγηθεί πλήρως από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
Βιολί: Ζαρίας Γιάννης, Μήλας Νίκος, Σφακιανός Γιάννης, Στεφόπουλος Δημήτρης, Φελλά Κωνσταντίνα, Εξαδακτύλου Ολυμπία, Κοντοπούλου Άλκηστη, Ανδρονίκου Παυλίνα, Χρόνης Βαγγέλης, Παππάς Παναγιώτης, Πούλιος Χρίστος, Πατρίκης Στέλιος, Βαϊγκούσης Παντελής, Σμάγα Μαριάνα, Μιχαήλ Άγγελος, Εμμανουηλίδου Μυρτώ
Βιόλα: Παπαεμμανουήλ Άκης,
Κοντραμπάσο: Τσιατσούλης Γιώργος, Κατσιμάνης Άγγελος,
Βιολοντσέλο: Κύρβεη Μαρία,
Κρουστά: Αλεξίου Όλγα
Υπεύθυνη φωτογραφίας: Παναγιώτου Βάσια,
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σινωπίδου Άννα-Μαρία
Καλλιτεχνική επιμέλεια, οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Ζαρίας (επίκουρος καθηγητής βιολιού στο ομώνυμο τμήμα).