Οι περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο στην Ελ. Επαρχία Αμμοχώστου

bgfodsfdef Νέα Αμμοχώστου

Οι κίνδυνοι πλημμυρών όχι μόνο δεν ελλείπουν από την Κύπρο, αλλά και αρκετές περιοχές του νησιού κινδυνεύουν από αυτές.

Τα τελευταία περιστατικά με πλημμυρισμένους δρόμους και περιοχές μετά από σύντομη βροχόπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται καθόλου τυχαία, καθώς λόγω και του ανθρώπινου παράγοντα που έφραξε τη ροή ρυακιών και ποταμιών στην Κύπρο, είτε με δρόμους, είτε με κτίσματα, δυσχεραίνει το πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρών και καθιστώντας ολόκληρες κοινότητες ή ακόμη και πόλεις επικίνδυνες σε θέματα πλημμυρών.

Ένεκα των πιο πάνω ανατρέξαμε στο ΤΑΥ και στα στοιχεία που κατέχουν ώστε να σας παρουσιάσουμε τις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πλημμύρες.

Έγκωμη, Κοκκινοτριμιθιά, Άγιος Δομέτιος, Λακατάμια, Λατσιά, Μέσα Γειτονιά, Πολεμίδια, Γερμασόγεια, Μεσόγη, Παραλίμνι, Αραδίππου, είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κινδύνους πλημμυρών σύμφωνα με τα δεδομένα και τους χάρτες που κατέχει σήμερα το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

γρφεδςαδςδαδ Νέα Αμμοχώστου

Οι περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο στην Ελ. Επαρχία Αμμοχώστου είναι:

Παραλίμνι – Ποταμός εισροής και Λίμνη Παραλιμνίου (Ποταμός εισροής Λίμνης Παραλιμνίου)

Να σημειώσουμε πως τα πιο πάνω στοιχεία προέκυψαν κατά την ετοιμασία των Χαρτών Κινδύνου Πλημμύρας στο πλαίσιο της Κυπριακής Νομοθεσίας για τις πλημμύρες. Μπορείτε να δείτε τον διαδραστικό χάρτη πατώντας εδώ!

ωγρφεφδααδαςδ Νέα Αμμοχώστου

Τι είναι οι Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας

Όπως ανέφερε και στον χαιρετισμό του κατά την πρώτη παρουσίαση των εν λόγω Χαρτών και στοιχείων ο τότε Διευθυντής ΤΑΥ, Δρ. Κυριάκος Κύρου, οι χάρτες πλημμύρας βοηθούν ώστε να προσδιοριστούν οι κίνδυνοι αλλά και οι ευαισθητοποίηση του κοινού στο γεγονός ότι οι κοίτες των ποταμών μπορούν ανά πάσα στιγμή να μεταφέρουν πλημμυρικές ροές και να παρουσιάσουν σημαντικούς κινδύνους πλημμύρας παρόλο που λόγω του ημίξηρου κλίματος μας, τον περισσότερο καιρό παραμένουν ξερές χωρίς καθόλου νερό.

Τι δείχνουν

Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας δείχνουν ακραία σπάνια σενάρια, σενάρια που συμβαίνουν κατά μέσο όρο μία φορά στα 20, 100 και 500 χρόνια αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από αυτά τα σενάρια μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ στην πραγματικότητα στη διάρκεια της ζωής μας, όμως λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές και την αύξηση της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων που αποδεδειγμένα συμβαίνουν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

Πηγή: Offsite