Η Βουλγαρική κοινότητα Παραλιμνίου γιόρτασε την 146η εθνική επέτειο της (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το βουλγαρικό σχολείο Αμμοχώστου σε συνεργασία με την βουλγαρόφωνη ενορία της Μητροπόλεως τέλεσαν χθες πανηγυρική δοξολογία

Untitled design 49 exclusive, Βουλγαρική κοινότητα, εκδήλωση, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

Συμπληρώθηκαν χθες 146 χρόνια από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία η οποία διήρκεσε πέντε αιώνες.

Σαν χθες, το 1878, υπεγράφη η συνθήκη ειρήνης του Αγίου Στεφάνου μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία έληξε ο Ρώσο-τουρκικός πόλεμος ( 1877-1878), η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραδέχτηκε την ήττα της και τέθηκαν τα θεμέλια του Τρίτου Βουλγαρικού Κράτους.

Η Βουλγαρία ιδρύεται ως αυτόνομο κράτος, το οποίο είναι υποτελής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα εδάφη του ευρωπαϊκού τμήματος της αυτοκρατορίας, τα οποία κατοικούνται από Βουλγάρους. Η συνολική επιφάνεια της Βουλγαρίας ξεπερνά τις 170 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Βουλγαρία αποκτά μια σειρά από δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης αναγνώρισής της από χώρες οι οποίες δεν υπέγραψαν την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το δικαίωμα δημιουργίας διεθνών εμπορικών σχέσεων, το δικαίωμα νε έχει δικό της και αστυνομία. Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου δίνει τη Βουλγαρία το ιδανικό της εθνικής ενότητας.

Η ημερομηνία υπογραφής της έχει ανακηρυχτεί, εδώ και δεκαετίες ως δημόσια αργία. Το 1990, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Κοινοβουλίου, η 3 Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως εθνική εορτή.

Με την ευκαιρία αυτή το βουλγαρικό σχολείο Αμμοχώστου σε συνεργασία με την βουλγαρόφωνη ενορία της Μητροπόλεως και άλλους φορείς, τέλεσαν χθες πανηγυρική δοξολογία προϊσταμένου του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Παρέστησαν ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο, οι δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας, τοπικοί φορείς και τα μέλη της βουλγαρικής κοινότητας Παραλιμνίου.

Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναο.

Δείτε εικόνες:

2024 03 03 doxologia voulgarikis koinotitas 1 scaled 1 scaled exclusive, Βουλγαρική κοινότητα, εκδήλωση, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 2024 03 03 doxologia voulgarikis koinotitas 2 scaled 1 scaled exclusive, Βουλγαρική κοινότητα, εκδήλωση, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 2024 03 03 doxologia voulgarikis koinotitas 3 scaled 1 scaled exclusive, Βουλγαρική κοινότητα, εκδήλωση, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 2024 03 03 doxologia voulgarikis koinotitas 4 scaled 1 scaled exclusive, Βουλγαρική κοινότητα, εκδήλωση, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

2024 03 03 doxologia voulgarikis koinotitas 5 scaled 1 scaled exclusive, Βουλγαρική κοινότητα, εκδήλωση, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 2024 03 03 doxologia voulgarikis koinotitas 6 scaled 1 scaled exclusive, Βουλγαρική κοινότητα, εκδήλωση, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

2024 03 03 doxologia voulgarikis koinotitas 8 scaled 2 scaled exclusive, Βουλγαρική κοινότητα, εκδήλωση, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

 

*Mε πληροφορίες από Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου