Καμπανάκι ΠΟΒΕΚ για οδόφραγμα Δερύνειας – Φόβοι για «αποδυνάμωση» Πρωταρά και Αγίας Νάπας

Νέα Αμμοχώστου, οδόφραγμ, Οδόφραγμα Δερύνεια, ΠΟΒΕΚ

Καθώς τα έργα προετοιμασίας για άνοιγμα του σημείου ελεγχόμενης διέλευσης στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα Δερύνειας προχωρούν, τόσο αυξάνεται καθημερινά και το αίσθημα ανησυχίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, για τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης. 

Μιλώντας στον «Φ» και σχολιάζοντας αυτές τις ανησυχίες που μετέφεραν στην εφημερίδα μας επιχειρηματίες από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, η επαρχιακή γραμματέας των καταστηματαρχών της ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου, Μαρία Μολέσκη – Χατζηχρίστου, τόνισε ότι η οργάνωση τις συμμερίζεται και τις ασπάζεται πλήρως. Είναι γεγονός, τόνισε η κ. Μολέσκη, πως σε περίπτωση που ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας για μια σειρά από πολλούς λόγους, αυτόματα θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας της τουριστικής βιομηχανίας σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, ενώ επίσης συνέπειες θα υπάρξουν και στο υπόλοιπο κομμάτι της λιανικής εμπορικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής.

Όπως πρόσθεσε, το οδόφραγμα Δερύνειας βρίσκεται πολύ πλησίον στις δυο τουριστικές περιοχές και αυτό θα διευκολύνει ακόμη πιο πολύ την εύκολη πρόσβαση των τουριστών στα κατεχόμενα. Η Κυβέρνηση, τόνισε, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το θέμα και να μη θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης τουριστικής πόλης του νησιού που είναι η Αγία Νάπα, αλλά και του γειτονικού Πρωταρά, που είναι από τις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές της χώρας.

 

Δυστυχώς, συνέχισε η κ. Μολέσκη, χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη το συγκεκριμένο οδόφραγμα, υπάρχουν ντοκουμέντα που είδαν αυτή τη βδομάδα και το φως της δημοσιότητας ότι υπάρχει πλέον οργανωμένη βιομηχανία παραπομπής μεγάλου αριθμού τουριστών από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά προς τα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος των Στροβιλιών. Πληροφορίες και θέματα που όχι μόνο επιβεβαιώνει η ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου, αλλά και τα παρακολουθεί και τα καταγγέλλει από χρόνια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από τους αρμοδίους.

Με το οδόφραγμα Δερύνειας σε λειτουργία, οι τουρίστες θα βρίσκονται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σε 15- 20 λεπτά από τον Πρωταρά και σε 20-30 λεπτά από την Αγία Νάπα. Για καφέ, για φαγητό, για ψώνια. «Φανταστείτε τι έχει να γίνει. Καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα σε προβληματισμό και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής σε εγρήγορση για να υπερασπιστούν το μέλλον και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους», είπε ακόμη η εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ.

Διαφορετικά δεδομένα

Καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν οργανωμένοι Ε/κ που συνεργάζονται με Τ/κ καταστηματάρχες, εστιάτορες, ιδιοκτήτες νυκτερινών υποστατικών κ.λπ. στους οποίους μεταφέρουν τουρίστες από την ελεύθερη Αμμόχωστο έναντι ποσοστού επί των πωλήσεων, η κ. Μολέσκη εξήγησε γιατί κινδυνεύει η τουριστική βιομηχανία της περιοχής, από τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας:

– Στα κατεχόμενα κυκλοφορούν χιλιάδες προϊόντα-μαϊμού με μάρκες διεθνών οίκων ένδυσης, υπόδησης, αρωμάτων κ.λπ. τα οποία πωλούνται ελεύθερα και πολύ φθηνότερα από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

– Στα κατεχόμενα ο τομέας των επισιτιστικών επαγγελμάτων εστιατορίων κ.λπ., όπως και παραγωγής τροφίμων, δεν υπόκειται στις ίδιες αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές όπως σε Κύπρο και Ευρώπη και άρα το κόστος φυσιολογικά είναι χαμηλότερο από ό,τι στις ελεύθερες περιοχές.

–  Στα κατεχόμενα οι πρώτες ύλες για παραγωγή τροφίμων συγκριτικά είναι φθηνότερες από την ελεύθερη Κύπρο και αυτό επιτείνει τη διαφορά τιμών τροφίμων και υπηρεσιών, σε σχέση πάντα με την ελεύθερη Κύπρο.

Θύματα δυσφήμησης οι Ε/κ 

Κάνοντας λόγο για μερικές δεκάδες άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα διοχέτευσης τουριστών από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά προς τα κατεχόμενα, η κ. Μολέσκη κατήγγειλε όργιο πρωτοφανούς δυσφήμισης της εικόνας της Κύπρου σε πολλές χιλιάδες τουριστών καθημερινά, προκειμένου να τους πείσουν να μεταβούν στα κατεχόμενα.

Μαθαίνουμε από τουρίστες, που τα λένε σε μέλη μας, ότι αυτά τα άτομα λένε στους τουρίστες απαράδεκτα σε ύφος και ήθος επιχειρήματα σε βάρος εμάς ως επιχειρηματιών, αλλά και του λαού μας ευρύτερα. Όπως π.χ. «Στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά τα καταστήματα είναι κλέφτες και απατεώνες. Σας κλέβουν». «Μα είστε τρελοί να φάτε κατεψυγμένο ψάρι σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, αφού μπορείτε να φάτε φρέσκο και φθηνότερο στην Αμμόχωστο ή την Κερύνεια;».

«Δεν μας δίνεται για πολλούς λόγους η ευχέρεια να καταγγείλουμε αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα σε βάρος μας από άλλους συμπατριώτες μας. Ελπίζουμε να φτάσουν αυτά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αλλά και στην κοινή γνώμη για προβληματισμό», δήλωσε επίσης σε έντονο ύφος η κ. Μολέσκη. «Μας εκθέτουν χωρίς αιδώ ξεδιάντροπα συμπατριώτες μας ως κλέφτες και αναξιόπιστους επιχειρηματίες. Την ώρα που εκατομμύρια ευρώ του πολίτη ξοδεύονται κάθε χρόνο για να φέρουμε τουρισμό στην Κύπρο, εδώ στην Αμμόχωστο αυτά συμβαίνουν. Και δεν έχει ένα κράτος, μια υπηρεσία, ένα υπουργείο, μια Βουλή, να μας ακούσουν, να μας στηρίξουν. Να βοηθήσουν εμάς αλλά και την Κύπρο», κατέληξε, πάντα μιλώντας σε πλήρη απόγνωση. Και είπε ακόμη πως η ίδια «ποτέ δεν φαντάστηκε στη ζωή της ότι θα άκουγε από στόματα Ελληνοκυπρίων τέτοια λόγια για συμπατριώτες τους».

Μαζεύουν από παντού 

Ξεθαρρεύοντας οι επιχειρηματίες στον Πρωταρά μίλησαν χθες στο «Φ» για τον οξύ ανταγωνισμό μεταξύ οδηγών ταξί και κατόχων μικρών λεωφορείων που κυριολεκτικά πολιορκούν παραλίες, ξενοδοχεία, πλατείες και δημόσιους πολυσύχναστους χώρους σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, προτρέποντας, ακόμα και φορτικά κάποιες φορές, τουρίστες να μεταβούν για ψυχαγωγία και ψώνια στην Αμμόχωστο ή την Κερύνεια, το Ριζοκάρπασο κ.λπ.

Πηγή