Καρούσος για δρόμο Δερύνειας-Σωτήρας: Τέλος του 2020 η προκήρυξη προσφορών

Τέλος του 2020 και η προκήρυξη προσφορών για τη λεωφόρο Κάππαρη στο Παραλίμνι

Στιγμιότυπο 2020 07 17 19.00.58 exclusive, Γιάννης Καρούσος, δρόμοι, Κάππαρης

Για τα έργα που υλοποιεί και σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο οδικό δίκτυο όλων των επαρχιών της Κύπρου, ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Καρούσος.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι στην Επαρχία Αμμόχωστου αναμένεται η προκήρυξη των προσφορών τέλος του 2020 για τον δρόμο Δερύνειας – Σωτήρας, καθώς και τη Λεωφόρο Κάππαρη, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του ίδιου έτους αναμένεται η προκήρυξη προσφοράς και για τον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Σε σχέση με τον περιμετρικό της Λευκωσίας, του οποίου η Α φάση είναι ήδη υπό κατασκευή, ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ακόμα 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη Β φάση, η οποία θα μπει σε πορεία υλοποίησης παράλληλα με την Α φάση.

Επίσης, ο κ. Καρούσος ενημέρωσε για τα οδικά έργα στη Λεμεσό, όπως για το ότι είναι σε εξέλιξη ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά και ο παρακαμπτήριος της Γερμασόγειας, καθώς επίσης ενημέρωσε και για τον δρόμο Πόλης Χρυσοχούς – Πάφου, που εκκρεμεί στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ενώ αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Οι εργασίες του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττα αναμένεται, όπως είπε, να ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο του σε σχέση με τη λειτουργία των μουσείων, όπως είναι η πολιτική για ελεύθερη είσοδο, τη λειτουργία των μουσείων τα σαββατοκύριακα και τη ψηφιοποίησή τους, σημειώνοντας ότι θα επανέλθει ώστε να ενηερωθούν τα μέλη λεπτομερέστερα.

Περιμετρικός Λευκωσίας

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, ο κ. Καρούσος είπε ότι ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων που λήφθηκαν, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα περίπου τριών ετών, ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί.

Εξήγησε πως είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 73 εκατομμυρίων ευρώ για την Α φάση, ενώ σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και για τη Β φάση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, που είναι και η πρώτη φάση, αφού είναι συγχρηματοδοτούμενο το έργο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Περιμετρικός Λευκωσίας αποτελείται από 4 με 5 φάσεις, οι οποίες θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι δύο πρώτες φάσεις θα ολοκληρωθούν τα επόμενα τρία χρόνια.

Οδικά Έργα στην Επαρχία Λάρνακας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, επικεντρώθηκε στο οδικό δίκτυο της Λάρνακας, λέγοντας πως εδώ και μια 20ετία ταλανίζουν την πόλη.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη Γ Φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, δηλαδή από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι την Πύλα, εξηγώντας πως ο προϋπολογισμός το έργου είναι 15 εκατομμύρια συν ΦΠΑ.

Όπως είπε, “συνεχίζονται από το κτηματολόγιο οι απαλλοτριώσεις και μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν τελειώσει, ενώ το έργο θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρόσθεσε πως ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου είναι δύο χρόνια από την έναρξη του.

Ανέφερε ακόμα ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών θα αποστείλει επιστολή εντός εβδομάδος στον Διευθυντή του Κτηματολογίου, ώστε να ασκήσει πίεση, για να εφαρμοστεί πιστά το χρονοδιάγραμμα και να τελειώσουν οι απαλλοτριώσεις στην ώρα που έχουν υποσχεθεί.

Όσον αφορά τη Δ φάση που αφορά στον κόμβο Πύλας μέχρι τον ΚΟΤ, ανέφερε πως έγινε νέο ρυθμιστικό σχέδιο, που προβλέπει δύο λωρίδες και εγκρίθηκε στις 19 Μαΐου του 2020.

Συμπλήρωσε πως αναμένονται οι απόψεις του Κοινοτικού Συμβουλίου της Πύλας εντός μιας εβδομάδας και ακολούθως θα ξεκινήσει η μελέτη κατασκευής.

Σε σχέση με τον νέο δρόμο Αλεξάνδρου Παναγούλη, δηλαδή η συνέχιση από την εκκλησία του Αγίου Σάββα στα Λειβάδια μέχρι τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Αγίας Νάπας, είπε πως το έργο είναι πολεοδομικό και το κόστος υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια, για να συμπληρώσει ότι άρχισε το νέο επικαιροποιημένο ρυθμιστικό σχέδιο, το οποίοι θα τελειώσει μέχρι το Δεκέμβριο φέτος και ακολούθως θα ξεκινήσει η μελέτη κατασκευής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, έθεσε το θέμα του κατασκευαστικού έργου του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, λέγοντας έχουν επιβεβαιωθεί οι ανησυχίες του.

“Δήλωνα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει. Σήμερα στην Επιτροπή ακούστηκαν ευχολόγια, αλλά εγώ το λέω και σήμερα ότι ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας είναι αδύνατον να ξεκινήσει στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί”, είπε.

Έκανε λόγο για “μια κοροϊδία”, η οποία όπως πρόσθεσε, “συντελείται εις βάρος της Λάρνακας και τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να επαναλαμβάνουν αυτή την κοροϊδία”.

Οδικά Έργα στην Επαρχία Πάφου

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, αναφέρθηκε στο οδικό δίκτυο της Επαρχίας Πάφου, λέγοντας πως είναι υποχρεωμένος να καταθέσει την “απογοήτευσή” του και την “αγανάκτησή” του, για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Μεταφορών και κατ’ επέκταση η εξουσία αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη Επαρχία.

Όπως είπε, “ο δρόμος Κάτω Πάφου – Κόλπος των Κοραλλίων έχει καταντήσει μπαλάκι του πινγκ πονγκ της πολεοδομίας και των δημόσιων έργων”, για να προσθέσει ότι “το ρυθμιστικό σχέδιο έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό και είχε διαβιβαστεί στα δημόσια έργα, για τα κατασκευαστικά σχέδια”.

Σήμερα, είπε, “μας ενημέρωσαν ότι το θέμα βρίσκεται πίσω στην πολεοδομία για να συμπληρωθούν τα ρυθμιστικά σχέδια. Απαράδεκτο και προκλητικό”.

Επίσης, είπε πως το θέμα της σύνδεσης του αεροδρομίου Πάφου με τον υπεραστικό δρόμο Πάφου – Λεμεσού “παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα και όχι σε ευρωπαϊκή”, σημειώνοντας ότι “δυστυχώς ακούσαμε από τον Υπουργό ότι δεν υπάρχει καν αίτημα στο Υπουργείο, για βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου”.

Σύστημα φωτοεπισημάνσης και Μουσεία

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε πως το σύστημα φωτοεπισημάνσης θα λειτουργήσει σύντομα, για να προσθέσει ότι για τους σχεδιασμούς στα Μουσεία αναφέρθηκε πως θα είναι δωρεάν η είσοδος για όλους τουρίστες και Κύπριους.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι “προχωρούν με σταδιακά βήματα τα έργα, που έχουν σχεδιαστεί και που αφορούν οδικές αρτηρίες και ζητήματα υποδομών”.