Καταγγελίες κατά του δημάρχου Παραλιμνίου στο μικροσκόπιο του Ελεγκτή

Screen Shot 2017 12 18 at 1.13.02 PM Θεόδωρος Πυρίλλης, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διερευνά παράπονο ότι ο δήμαρχος Παραλιμνίου κατέχει τεμάχιο μπροστά σε έργο ανάπτυξης στην περιοχή Κάππαρη σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ».

Τις ενέργειες του Δήμου Παραλιμνίου αναφορικά με την ανάπτυξη της παραλίας δίπλα από τη νεκρή ζώνη στην περιοχή Κάππαρη ελέγχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός ελεγκτής κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας από επιχειρηματία αναφορικά με πρόσφατη αγορά τεμαχίου γης στην εν λόγω περιοχή από εταιρεία συμφερόντων του δημάρχου Θεόδωρου Πυρίλλη και τη σύζυγό του.

Την περασμένη εβδομάδα, λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προσήλθαν, όπως αναφέρεται, στα γραφεία του Δήμου Παραλιμνίου και παρέλαβαν έγγραφα, ενώ επισκέφθηκαν επιτόπου την παραλία, όπου βρίσκεται η ιδιοκτησία του δημάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», η καταγγελία εναντίον του κ. Πυρίλλη αφορά το τεμάχιο 26 (σχέδιο 2-291-382 με βάση την κλίμακα 1:2.000) στην περιοχή Κάπαρη, έκτασης περίπου 3 σκαλών, το οποίο αγοράστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από πέντε επιχειρηματίες και την εταιρεία TKP Ceramic & Bagno Designs Ltd. Το 1/4 του τεμαχίου ανήκει από τον περασμένο Οκτώβριο στη σύζυγο του δημάρχου Κυριακή Κίτσιου και μερίδιο ακόμα 1/4 ανήκει στην προαναφερθείσα εταιρεία, διευθυντής της οποίας στον έφορο Εταιρειών εμφανίζεται ο κ. Πυρίλλης, ενώ γραμματέας δηλώνεται η σύζυγός του.

Το τεμάχιο συνιδιοκτησίας του κ. Πυρίλλη βρίσκεται δίπλα στην πράσινη γραμμή και μέρος αυτού διέπεται από το καθεστώς της νεκρής ζώνης.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» (ημερ. 15/10/2017), θέση του δημάρχου είναι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι το παραλιακό μέτωπο εντός της νεκρής ζώνης του Δήμου Παραλιμνίου πρέπει να αναπτυχθεί.

Το καλοκαίρι που προηγήθηκε της αγοράς του τεμαχίου 26 από τον κ. Πυρίλλη και τη σύζυγό του, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Ιουνίου 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε σε λεωφορείο που περιδιάβηκε την τουριστική περιοχή, ο δήμαρχος ενημέρωσε για την εξέλιξη των έργων που εκτελέστηκαν και γι’ αυτά που προγραμματίζονταν να γίνουν.

Στην περιοχή Κάππαρη, ο δήμαρχος πρότεινε και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να «χαραχθεί χωμάτινος πεζόδρομος προς το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών, να γίνει δενδροφύτευση και να κατασκευασθεί παρατηρητήριο απ’ όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αγναντεύουν την Αμμόχωστο προς βορρά και την παραλιακή περιοχή προς νότο».

Αξίες Κτηματολογίου

Το τεμάχιο 26 δεν είναι το μόνο στην περιοχή Κάππαρη με συνιδιοκτήτη τον δήμαρχο Παραλιμνίου.

Λίγα χιλιόμετρα πριν το τεμάχιο 26 και τη νεκρή ζώνη και δύο μήνες μετά την αγορά του τεμαχίου 26, η εταιρεία του Θεόδωρου Πυρίλλη TKP Ceramic & Bagno Designs Ltd μαζί με μια άλλη εταιρεία αγόρασαν εξ ημισείας έτερο τεμάχιο γης (έκτασης 3 σκαλών και 3 προσταθίων).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κατά την εγγραφή και των δύο πράξεων αγοραπωλησίας στο Τμήμα Κτηματολογίου, η αξία και των δύο τεμαχίων εκτιμήθηκε διαφορετικά από το κράτος.

Ειδικά για το τεμάχιο 26, οι νέοι ιδιοκτήτες φέρονται να δήλωσαν αξία 400.000 ευρώ και το Κτηματολόγιο να επέβαλε τελικά φορολογία βάσει εκτιμημένης αξίας για το τεμάχιο 560.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη, η αυξημένη εκτίμηση από πλευράς του Κτηματολογίου βασίστηκε στη θέση ότι το τεμάχιο δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης. (Σ.σ. στο Google Maps, το τεμάχιο του δημάρχου φαίνεται να εμπίπτει εντός της νεκρής ζώνης, ενώ ο χάρτης του Κτηματολογίου δεν αποτυπώνει την πράσινη γραμμή).

Πριν την αγορά, η απόφαση για τον δρόμο

Το χρονικό διάστημα των τριών μηνών που παρήλθε από την απόφαση του Δήμου Παραλιμνίου να πραγματοποιήσει δαπάνες για ανάπτυξη της περιοχής δίπλα στη νεκρή ζώνη μέχρι την αγορά του επηρεαζόμενου τεμαχίου από τον δήμαρχο και τους συνεταίρους του αποτελεί και το άλλοθι του δημάρχου, ο οποίος με δήλωσή του στον «Π» χαρακτηρίζει «κακόβουλη» την πληροφόρηση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η καταγγελία εναντίον του.

Ο δήμαρχος ανέφερε μάλιστα ότι από το 2016 έχει δώσει πληρεξούσιο στον γενικό ελεγκτή να ελέγχει όλους τους λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του.

Αναφορικά με την πράξη αγοράς του τεμαχίου 26, ο κ. Πυρίλλης υπέβαλε με τις δηλώσεις του ότι η αγορά έγινε κατόπιν πιέσεων του πωλητή, ο οποίος έψαχνε για χρόνια αγοραστή για το τεμάχιό του.

Υπερασπιζόμενος την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής που εμπίπτει σε καθεστώς νεκρής ζώνης, ο κ. Πυρίλλης ανέδειξε ως σκοπό τον απεγκλωβισμό των ιδιοκτητών από το ξεπούλημα των ιδιοκτησιών τους σε χαμηλές τιμές.

Περαιτέρω, ο κ. Πυρίλλης παρέπεμψε στις πολυάριθμες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Παραλιμνίου από το 2012 και έπειτα για έργα στο παραλιακό μέτωπο Παραλιμνίου και ειδικά στην περιοχή Κάππαρη.

Σημειώνεται πως τη θέση του δημάρχου, ότι τα έργα στην παραλία παρά τη νεκρή ζώνη έγιναν πριν την αγορά του τεμαχίου, επιβεβαιώνει ο επιθεωρητής παραλιών του δήμου Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε στον «Π» ότι η δημιουργία του χωμάτινου πεζόδρομου ξεκίνησε αρχές Μαΐου και ολοκληρώθηκε τέλη Ιουνίου.

Εκτός του τρόπου υλοποίησης της απόφασης του δήμου για τη δημιουργία του χωμάτινου πεζόδρομου, η Ελεγκτική Υπηρεσία ελέγχει σύμφωνα με πληροφορίες και τη δαπάνη για τη δεντροφύτευση της περιοχής.

Πηγή: Εφημερίδας Πολίτης