Κάβο Γκρέκο: Περιβαλλοντικό έγκλημα στην παραλία Άμμος του Καμπούρη

Μια βραχώδης απόκρημνη παραλία στις παρυφές του εθνικού πάρκου Κάβο Γκρέκο, εξαφανίστηκε από εγκληματική παρέμβαση στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς, δυστυχώς, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα συντελέστηκε σε σταδιακές φάσεις, με εργοτάξιο που δούλευε χειμώνα και υπό το φως προβολέων τα βράδια, από τον χειμώνα του 2011 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015. Μέχρι που τον λόγο έλαβε η Γενική Εισαγγελία που οδήγησε τους φερόμενους υπαίτιους του εγκλήματος ενώπιον του Δικαστηρίου, με τη νομική διαδικασία ακόμα να συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου που θα συνεδριάσει στις 17 Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση καταστροφής της παραλίας Άμμος του Καμπούρη, μεταξύ Αγίας Νάπας και Κάβο Γκρέκο. Όπως ανέφερε στον «Φ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Αντρέας Κωνσταντίνου, για την υπόθεση κατηγορούνται ένα φυσικό πρόσωπο και δύο νομικά. Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, την καταγγελία ενώπιον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου υπέβαλε ο Δήμος Αγίας Νάπας, αναφέροντας πως άγνωστοι είχαν αρχίσει σταδιακά να επεμβαίνουν στη βραχώδη παραλία Άμμος του Καμπούρη, σπάζοντας και αφαιρώντας το πέτρωμα.

Ο Δήμος Αγίας Νάπας, παρόλο που είχε κάποιες υπόνοιες για τον δράστη της επέμβασης, δυστυχώς, δεν είχε στοιχειοθετημένη μαρτυρία, ώστε να μπορέσει να κινηθεί άμεσα νομικά η Αστυνομία. Επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν πέραν της μιας τουριστικής ανάπτυξης, η Αστυνομία χρειάστηκε επίπονο έργο ώστε να φτάσει στη στοιχειοθετημένη εκείνη νομική βάση, που να της επιτρέπει να κινηθεί νομικά εναντίον συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Τελικά, αξιοποιώντας κάποιες μαρτυρίες που κατόρθωσε με κόπο να εξασφαλίσει, καθώς ο κόσμος της περιοχής για διάφορους λόγους δεν μιλούσε, στα μέσα Απριλίου 2015, οδήγησε την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον ογκοδέστατο φάκελο της υπόθεσης, οι σταδιακές επεμβάσεις στην άλλοτε γραφική παραλία του Άμμου του Καμπούρη συνεχίστηκαν μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Τρία σχεδόν χρόνια, μετά που ο Δήμος Αγίας Νάπας είχε καταγγείλει για πρώτη φορά την επέμβαση. Όταν η καταστροφή είχε επί της ουσίας ολοκληρωθεί, έχοντας πλέον η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο Δήμος Αγίας Νάπας προχώρησε σε περιμετρική περίφραξη της παραλίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, αυτό έγινε για δύο λόγους. Πρώτον, για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς η βραχώδης άλλοτε παραλία μετατράπηκε σε απόκρημνο ορμίσκο που κατέστησε τη διάβαση από τον πεζόδρομο Αγίας Νάπας – Πρωταρά, επικίνδυνη στο συγκεκριμένο σημείο. Δεύτερον, για να σταλεί το μήνυμα πως ο δήμος θωρακισμένος πλέον από την υπόθεση που άχθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, ήταν αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην όποια νέα απόπειρα ολοκλήρωσης των αυθαίρετων τετελεσμένων.

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε θλίψη για την τροπή που είχε η υπόθεση, καθώς λόγω των γνωστών αργόστροφων διαδικασιών στον τόπο μας, δεν μπόρεσε να αποτραπεί η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην συγκεκριμένη παραλία. Υπενθύμισε, όμως, ότι όταν διεκδικούσε για πρώτη φορά την εκλογή του ως δήμαρχος Αγίας Νάπας, είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα ότι θα σταματούσε την καταστροφή, αλλά θα έκανε και ότι ήταν δυνατόν να επανέλθει στο μέτρο του δυνατού, η παραλία στην αρχική της μορφή.

Επί τούτου, η Κυβέρνηση ενέκρινε σχετική δαπάνη και άναψε το πράσινο φως για να επανέλθει η παραλία, στο μέτρο του δυνατού, όπως ήταν πριν από την επέμβαση. Αρμόδια κρατικά τμήματα βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης επιστημονικής εξειδικευμένης μελέτης για επαναφορά της παραλίας στην αρχική της κατάσταση. Η μελέτη ολοκληρώνεται λίαν συντόμως και αναμένεται να προκυρηχθεί προσφορά για το έργο εντός του παρόντος έτους.

Πηγή: Philenews