Κυριακού Πελαγία: Έτσι θα τιμήσει ο Δήμος Παραλιμνίου τη μνήμη της

Ονομασία Δημοτικού Αμφιθεάτρου, μετονομασία οδού και σειρά εκδηλώσεων

IMG 5442 exclusive, Κυριακού Πελαγία

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Παραλιμνίου αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου σε απόφασή του κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 έλαβε αποφάσεις για να τιμήσει τη μνήμη της αείμνηστης λαϊκής ποιήτριας από το Παραλίμνι, Κυριακούς Πελαγία.
 
Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ονομαστεί το Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου σε Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου «Κυριακού Πελαγία», η οδός Θησέως στην οποία διέμενε η εκλιπούσα, σε οδό Κυριακούς Πελαγία και όπως πραγματοποιηθεί σειρά μεγάλων εκδηλώσεων εις μνήμη της μέχρι τον Ιούνιο.
 
Η Κυριακού Πελαγία συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με τη λαϊκή ποίηση, το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι και μετέδωσε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας από το Παραλίμνι σε όλη την Κύπρο και στον απανταχού ελληνισμό.
 
Η Κυριακού Πελαγία ήταν κόρη του εξαίρετου παραδοσιακού τραγουδιστή Δαμιανού Κουζαλή και κόρη της Μαρίας Κουτσόλουκα που γνώριζε αρκετά παλιά δίστιχα και τραγούδια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μιχάλης Πασιαρδής, “η Κυριακού Πελαγία είναι μια γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, η φωνή της κυπριακής υπαίθρου, η φωνή που όταν την ακούς θέλεις να ξαπολυθείς μες τα περβόλια τζιαι τα ορμάνια”.
 
Η “Μαστόρισσα” έδωσε άλλη διάσταση στο Κυπριακό Παραδοσιακό Τραγούδι το οποίο αφενός χάρη στην αυθεντικότητα και την καθαρότητα της φωνής της και αφετέρου χάρη στην πραότητα και την καλοσύνη που τη διέκρινε, κατάφερε να φέρει τους νέους στην αυλή του δημοτικού τραγουδιού.
 
Η Κυριακού Πελαγία αγάπησε και ανέδειξε το Παραλίμνι, την επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο μας γενικότερα και κατάφερε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο για την κυπριακή παράδοση.