ΠΡΩΤΑΡΑΣ: Οδηγούσε ζικ ζακ και η συνοδηγός στην ηλιοροφή

Νέα Αμμοχώστου

 

Επιεικής χαρακτηρίστηκε από το Εφετείο η ποινή του προστίμου των 500 ευρώ που επέβαλε το πρωτόδικο Δικαστήριο σε γυναίκα η οποία, έχοντας φίλες της στο αυτοκίνητο, επιδόθηκε σε επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Τα γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2014 στη λεωφόρο Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο στο Παραλίμνι.

Το αυτοκίνητο, που οδηγούσε η καταδικασθείσα, εντοπίστηκε από περίπολο της ΜΜΑΔ να κινείται ζικ ζακ για αρκετή απόσταση. Μάλιστα, η συνοδηγός εθεάθη κατά την κίνηση να εξέρχεται από την ηλιοροφή του οχήματος.

Το περίπολο έθεσε σε λειτουργία τον φάρο του υπηρεσιακού οχήματος και έκανε χρήση της σειρήνας. Όταν επιχειρήθηκε να γίνει έλεγχος των στοιχείων της οδηγού, εκείνη αρνήθηκε και αποχώρησε από το σημείο. Εντοπίστηκε αργότερα και ήρθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεών της. Κατηγορήθηκε για αλόγιστη και επικίνδυνη οδήγηση και για την παράλειψή της να δώσει τα στοιχεία της σε αστυνομικό. Το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε συνολικό πρόστιμο €500.

Η καταδικασθείσα άσκησε έφεση επιδιώκοντας ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης. Το Εφετείο, αφού μελέτησε τα ενώπιόν του δεδομένα, απέρριψε όλους τους λόγους έφεσης επικυρώνοντας την καταδικαστική απόφαση. Παρά το γεγονός ότι η ποινή δεν αφορούσε το αντικείμενο της έφεσης, εντούτοις, το ύψος του προστίμου σε σχέση με τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης δεν έμεινε ασχολίαστο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Επί του προκειμένου στην κατακλείδα της απόφασης υποδεικνύεται ότι «υπό τις περιστάσεις, η ποινή η οποία είχε επιβληθεί στην εφεσείουσα ήταν επιεικής διότι αναμένεται από κάθε πολίτη της Δημοκρατίας όχι μόνο να συμπεριφέρεται οδικώς ορθά και εύλογα, αλλά να πρέπει να ανταποκρίνεται και στις κλήσεις οποιουδήποτε αστυνομικού οργάνου για να δώσει τα στοιχεία και την ταυτότητά του».
Πηγή