Του Μαρίνου Παυλικκά*
Την ώρα που η Ελλάδα μετρά ακόμη τις πληγές της από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική και με την απώλεια ογδόντα και πλέον ανυποψίαστων κατοίκων και παραθεριστών, οι οποίοι κυριολεκτικά παγιδεύτηκαν στην περιοχή, το θέμα της ασφάλειας σε περίπτωση πυρκαγιάς στην παραλία Κόννος επανέρχεται στην επιφάνεια. Το ζήτημα έθιξε την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαρχος του Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, με αφορμή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου για ενέργειες στήριξης των πυρόπληκτων της Αττικής από τη Μητρόπολη και τις τοπικές Αρχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.
Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε ότι το θέμα της δημιουργίας πρόσβασης στην παραλία συζητείται ήδη από το 2013 μεταξύ τοπικής Αρχής, Τμήματος Δασών και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέτρα, ενώ τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα της Αττικής πρέπει να ευαισθητοποιήσουν όλους όσοι φέρουν την ευθύνη της περιοχής.
«Ακτινογραφία» του Κόννου
Η παραλία του Κόννου βρίσκεται στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, στα σύνορα μεταξύ Παραλιμνίου στα βόρεια και Αγίας Νάπας στα νότια. Ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης προς την παραλία ξεκινά από ένα υψόμετρο 40, περίπου, μέτρων από τον δρόμο που οδηγεί προς το Κάβο Γκρέκο. Πρόκειται για έναν φιδωτό δρόμο, που σε απόσταση 800, περίπου, μέτρων καταλήγει στον χώρο στάθμευσης, λίγα μέτρα υψηλότερα από την παραλία, κοντά στο καφεστιατόριο ιδιοκτησίας του Τμήματος Δασών. Ολόκληρη η περιοχή εντάσσεται στην αρμοδιότητα του Τμήματος Δασών, το οποίο, ωστόσο, έχει δημιουργήσει στο μέσο της διαδρομής ειδικό χωμάτινο δρόμο διαφυγής με 29 περίπου πυροσβεστικές φωλιές.
Ο δρόμος που οδηγεί προς την παραλία είναι αρκετά στενός, ώστε μετά βίας να επιτρέπεται η διέλευση δύο οχημάτων ταυτόχρονα. Επιπλέον, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του μικρού χώρου στάθμευσης αλλά και εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των λουομένων μίας από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας μας, πολλοί είναι αυτοί που σταθμεύουν τα οχήματά τους στην άκρη του δρόμου, δυσχεραίνοντας τόσο τη διέλευση των επισκεπτών από και προς την παραλία, όσο και την πρόσβαση σε αυτή ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος ή πυρκαγιάς αντίστοιχα. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου επεσήμανε ότι πολλές φορές στο παρελθόν χρειάστηκε η επέμβαση ασθενοφόρου στην παραλία, με την πρόσβαση να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, μέχρι και αδύνατη.
Θα μελετήσει λύσεις το Τμήμα Δασών
Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, επεσήμανε ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα συνέλθει η Διαχειριστική Επιτροπή του Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο. Ανέφερε, δε, πως θα μελετηθούν όλες οι λύσεις που θεωρούνται αναγκαίες για την περιοχή. Οι λύσεις οι οποίες φαίνεται, πάντως, να μελετώνται, σύμφωνα και με όσα δήλωσε στη “Σ” ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, είναι η δημιουργία δεύτερου δρόμου ή η κατασκευή του χώρου στάθμευσης πλησίον του κύριου δρόμου και η πρόσβαση των λουομένων είτε με σκαλοπάτια είτε με άλλο μέσο, όπως τελεφερίκ.
Αντίδραση από Οικολόγους
Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μέσω ανακοίνωσης του Μέλους του Πολιτικού του Γραφείου, Αλεξίας Σακαδάκη, επιρρίπτει ευθύνες στον Δήμο Παραλιμνίου για τις υφιστάμενες οδικές υποδομές στην περιοχή. Η Αλεξία Σακαδάκη εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του ίδιου του Δημάρχου και του Δήμου Παραλιμνίου για “εκμετάλλευση του κοινωνικού αισθήματος για την πύρινη καταστροφή στο Μάτι Αττικής ζητώντας τη διάνοιξη δεύτερου δρόμου”. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συγκεκριμένη παραλία διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο που ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι. Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση απορρίπτει τις λύσεις δημιουργίας δεύτερου δρόμου ή τελεφερίκ και προτείνει το κλείσιμο του υφιστάμενου δρόμου και τη μετάβαση των επισκεπτών με τα πόδια.
Αναγκαία η εξεύρεση λύσης
Πάντως το θέμα θα απασχολήσει τη Διαχειριστική Επιτροπή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, η οποία μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καλείται να αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει για την πρόσβαση στην παραλία. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι καθώς η παραλία Κόννος θεωρείται μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, με την ασφάλειά τους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας.