Παραλίμνι: Αυτά είναι τα αιτήματα των κυνηγών

DSC 3467 Κυνήγι, Νέα Αμμοχώστου

Δυναμική ήταν η χθεσινοβραδινή διαμαρτυρίατων κυνηγών στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι. Οι δυσαρεστημένοι κυνηγοί συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εξαντλητική νομοθεσία που επέβαλε τον περασμένο Ιούνιο η Βουλή για τη Διατήρηση και Προστασία των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων.

Κατά την ομιλία του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης ανέφερε ότι οι κυνηγοί ζητούν τα ίδια δικαιώματα με τους Ευρωπαίους κυνηγούς ενώ δήλωσε ότι οι οι Ευρωπαίου ακτιβιστές είναι ανεπιθύμητοι:

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του κ. Κώστα Κρασσά:

Σας καλωσορίζουμε στο Παραλίμνι. Αυτή η λαοθάλασσα που έχει συγκεντρωθεί απόψε, μετά από αυτά που έχουμε παρακολουθήσει στην γιγαντοοθόνη, είναι έτοιμη να σηκωθεί και να βροντοφωνάξει:

• Φτάνει πια! Ζητούμε πίσω την αξιοπρέπειά μας. Ζητούμε ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Βγήκαμε επιτέλους από το μαντρί. Έξω ο Ουλαμός από τις κρεβατοκάμαρές μας. Ναι στα ίσα δικαιώματα των κυπρίων κυνηγών με τους ευρωπαίους. Έξω οι ακτιβιστές από τις περιουσίες μας. Έξω οι ακτιβιστές από την Κύπρο. Προστατέψτε την Εθνική μας ασφάλεια. Ναι στην παράδοση.

Αυτές είναι οι απατήσεις μας και όσοι μας ακούουν καλό θα ήταν να μας λάβουν υπόψη. Ακούστε τους παππούδες που αναφέρονται σε «κκέρφιου». Δεν θα το επιτρέψουμε. Φτάνει να ζητάτε η ψήφο μας μόνο προεκλογικά. Αυτή η συγκέντρωση αποδεικνύει ότι είμαστε μονιασμένοι. Αυτή η συγκέντρωση δείχνει ποιοι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

1. Πρόσφατα ψηφίστηκε η νέα νομοθεσία περί κυνηγίου όπου έχουν καθοριστεί τέλη για την χρήση σκύλου στο κυνήγι, τέλη για την έξοδο των σκύλων για εξάσκηση. Καθορίστηκαν 2 σκύλοι να μπορούν να συνοδεύουν σε κάθε κυνηγετική εξόρμηση τον ιδιοκτήτη τους. Πώς είναι δυνατό να πρέπει κάποιος να πληρώνει για να χρησιμοποιεί τον κυνηγετικό του σκύλο; Γιατί έχουν τεθεί διακρίσεις μεταξύ των κυνηγετικών και των υπόλοιπων σκυλιών; Γιατί έχουν τεθεί διακρίσεις με τα υπόλοιπα ζώα που συμβιώνουν με τον άνθρωπο; Δεν το δεχόμαστε!

2. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο παρουσιάζεται το εγκληματικό φαινόμενο τοποθέτησης φολών στους βιότοπους, με αποτέλεσμα να έχουμε την απώλεια σκυλιών. Δεν θα εξετάσουμε αυτή τη στιγμή τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο. Επιβάλλεται να παταχτεί άμεσα. Επιβάλλεται να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.

3. Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες ενός αγώνα δρόμου για να καθοριστούν οι χώροι και ο χρόνος που δικαιούμαστε να εκπαιδεύουμε τους σκύλους μας. Με ποιου το δικαίωμα μπορεί κάποιος να μας περιορίσει το χώρο ή το χρόνο που θα βγάλουμε τους πιο πιστούς μας φίλους στη φύση; Έχουμε την ευαισθησία, έχουμε την εμπειρία και έχουμε πάθος για αυτό το άθλημα, που όλοι λατρεύουμε αρρωστημένα, για να κρίνουμε πότε και που θα εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά μας. Δεν το δεχόμαστε!

4. Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία απαγορεύεται η κατοχή και χρήση μιμητικής συσκευής. Σύμφωνα με την πιο πάνω πρόνοια τα όργανα επιβολής του νόμου έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν οποιονδήποτε από εμάς επειδή στο όχημά του υπάρχει ραδιόφωνο. Έχει το δικαίωμα να διενεργήσει έρευνα στο σπίτι μας και να μας καταγγείλει, επειδή έχουμε στο σπίτι στερεοφωνικό ή ΜΡ3 ή ΜΡ4 ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Έχει το δικαίωμα να μας καταγγείλει επειδή κατέχουμε κινητό τηλέφωνο, αφού από αυτό μπορεί να αναπαραχθεί φωνή θηράματος. Όχι κύριοι δεν έχετε το δικαίωμα να μας καταγγέλλεται επειδή έγινε λάθος στη νομοθεσία.

5. Θεωρούμε την ποινή που έχει καθοριστεί, για τη χρήση μιμητικής συσκευής κατά το κυνήγι αποδημητικών πουλιών εξωφρενική. Επιβάλλεται να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ενδημικού και αποδημητικού κυνηγίου. Θέλουμε το ίδιο ευρωπαϊκό δικαίωμα!

6. Μία από τις βασικότερες αρχές του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, περιλαμβανομένων και των κυνηγών, είναι ότι όλοι πολίτες έχουν το δικαίωμα ισομερώς να θηρεύουν όλα τα μεταναστευτικά θηράματα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει απαγορευτεί το εαρινό κυνήγι όπου τα πουλιά ξεκινούν τις μεταναστεύσεις για να μεταβούν στους χώρους φωλαιοποίησης και να γίνουν οι αναπαραγωγές. Έλαβε όμως κανένας υπόψη του ότι αυτή η άμοιρη χώρα βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης; Έλαβε κάποιος υπόψη ότι είμαστε σχεδόν εκτός των διαδρόμων μετανάστευσης των πουλιών και ότι δεν μπορούμε να θηρεύουμε ισομερώς τα πουλιά που οι υπόλοιποι κυνηγοί απολαμβάνουν;

7. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε κράτους μέλους προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού από την Ευρώπη. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αναστύλωση της μονής του Αποστόλου Ανδρέα όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο εφαρμόστηκε σε ένα μέρος του νησιού μας που δεν είναι ενταγμένο στην Ευρώπη. Ε δεν μπορεί κύριοι το ξόβεργο, που αποδεδειγμένα είναι μέρος της κληρονομιάς μας, να μην δικαιούμαστε να το παρασκευάζουμε και να το κατέχουμε: Δεν μπορεί κύριοι να θεωρείτε ότι το ξόβεργο αποτελεί μέσο μαζικής θήρευσης και με αυτό το πρόσχημα να μας κατατάσσεται στους παρανομούντες! Δεν μπορεί κύριοι να υποτάσσεστε στις απαιτήσεις της κάθε περιβαλλοντικής οργάνωσης και να κατατρέχετε τους κατόχους ξόβεργων! Επιβάλλεται να βρεθεί λύση άμεσα.

8. Το αμπελοπούλι (μαυροτζέφαλη, κοτσινοτζέφαλη) περιγράφεται στις επίσημες βιβλιογραφίες σαν ένα πτηνό για το οποίο δεν παρουσιάζεται καμία ανησυχία σε σχέση με το πληθυσμό του. Μεταναστεύει μόνο το 40% από τις χώρες που φωλαιοποιεί και μόνο ελάχιστο ποσοστό του περνά από την Κύπρο κατά την περίοδο μετανάστευσης. Σαν κύριοι εχθροί του αναφέρονται, πάντα κατά τις βιβλιογραφίες, κάποια είδη αρπακτικών, τα τρωκτικά και οι γάτοι. Το ποσοστό που αφαιρούν τα πιο πάνω είδη από τον πληθυσμό ανέρχεται στο 10%. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι κατά τα χρόνια που ο κόσμος μπορούσε να στήσει βερκά και η καταπολέμηση που γινόταν στα τρωκτικά και στους άγριους γάτους στα περβόλια ήταν συστηματική και μεθοδευμένη, αντιλαμβάνεται πόσο μειωμένοι ήταν οι αριθμοί των τρωκτικών και των γάτων που συναντούσε κάποιος στις περιοχές που παρουσίαζαν ενδιαφέρον. Ο θηρευτής από την άλλη χρησιμοποιώντας μόνο μικρό αριθμό ξόβεργων, σαν μέσο θήρευσης, δεν μπορεί να καρπωθεί ούτε το 0,5% του ποσοστού που περνά από το νησί. Επίσης η Συκαλλία όπως την αποκαλούμε, τρέφετε μόνο με φρούτα άρα μπορεί να θεωρηθεί και ως επιβλαβή. Γι΄ αυτό κύριοι μπορούν να βρεθούν τρόποι να συνεχίσει η Παράδοση που τόσο έντονα θέλουν να μας την σπάσουν.

Μία βασική αρχή του εμπορίου αναφέρει ότι όσο λιγότερη είναι η προσφορά κάποιου προϊόντος σε συνάρτηση με αυξημένη ζήτηση επιφέρει αύξηση στην τιμή. Αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο νομοθέτης, εν τη σοφία του, προσπάθησε να πατάξει την εμπορία του αμπελοπουλιού επιβάλλοντας πολύ ψηλές εξώδικες ποινές. Η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί νοουμένου ότι ο Ουλαμός πάταξης της ΜΜΑΔ θα επικεντρωνόταν στους μεγαλοθηρευτές χρήστες δικτύων και όχι στους ηλικιωμένους οι οποίοι κατηγορήθηκαν με 6 και 9 βερκά, επειδή έτσι απαίτησαν οι ακτιβιστές. Αφουγκραστείτε κύριοι επιτέλους το αίτημα του κόσμου για διατήρηση της παράδοσης. Αφουγκραστείτε επιτέλους το αίτημα για να βρεθεί μια μόνιμη λύση σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν τρόποι!

9. Σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σκοπεύουν να διεξάγουν παρατηρήσεις, αιτούνται στις αρμόδιες αρχές και αφού εξεταστούν τα άτομα και ο σκοπός δίνονται οι ανάλογες εγκρίσεις. Στη χώρα μας, μια ημικατεχόμενη χώρα, τα τελευταία 2 χρόνια δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος των ατόμων αυτών των οργανώσεων που βρίσκονται στο νησί μας. Δεν ξέρει κανένας ούτε που κινούνται, ούτε τι καταγράφουν αλλά και ούτε πώς το καταγράφουν. Μέσω μιας μικρής διαδρομής στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι η δραστηριότητά τους επεκτείνεται σε όλο το νησί. Ναι κύριοι, καλά ακούσατε, σε όλο το νησί. Από τις ελεύθερες μέχρι τις κατεχόμενες περιοχές και στις βρετανικές βάσεις. Έχουν χαρτογραφήσει ολόκληρη την Κύπρο και μεταβιβάζουν όλες τις πληροφορίες ηλεκτρονικά όπου θέλουν ανά τον κόσμο. Είναι ντροπή κύριοι. Σε μία χώρα που έχει απέναντι της κατοχικά στρατεύματα να τους αφήνετε να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν μεταφέρουν πληροφορίες που μπορεί να πλήξουν την Εθνική μας Ασφάλεια; Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν είναι εγκληματίες;

Υποτίθεται ότι έχουμε δικαίωμα στην ιδιοκτησία περιουσίας, στην ελεύθερη χρήση της και στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Πώς προστατεύονται αυτές οι αρχές όταν για 3 τουλάχιστο μήνες κυκλοφορούν στις περιουσίες μας, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Καταγράφουν τις κινήσεις μας, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Ελέγχουν τα υποστατικά μας, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής χωρίς να τους ελέγχει κανένας.

Μετά το τελευταίο πλήγμα που δέχτηκε αυτός ο λαός από τη κρίση του 2013 άρχισε σιγά – σιγά να ξαναβρίσκει το δρόμο του. Την αρχή έκανε η χρυσή κότα της οικονομίας, ο τουρισμός. Ένας τομέας που θα έπρεπε να προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Αντί τούτου όμως αφήνετε τους ακτιβιστές να μας δυσφημούν ασύστολα και με τέτοια θρασύτητα που προκαλεί εξοργισμό. Γιατί κύριοι του Υπουργείου Εμπορίου και Τουρισμού επιτρέπετε, για τόσους μήνες, να έχουν αναρτημένες τεράστιες πινακίδες στις κύριες οδικές αρτηρίες όπου παρουσιάζεται ο κύπριος να είναι εγκληματίας; Γιατί τους επιτρέπετε να προκαλούν τόση μεγάλη ζημιά;

Ζητούμε:
1. Τροποποίηση του νόμου περί κυνηγίου έτσι ώστε ο αριθμός των σκύλων, που θα δικαιούται ο κυνηγός να παίρνει στο κυνήγι, αυξηθεί στους 4 από 2 που είναι σήμερα.

2. Μόνιμη ρύθμιση στο θέμα άσκησης κυνηγετικών σκύλων.

3. Τροποποίηση του νόμου περί κυνηγίου έτσι ώστε να καταργηθούν τα τέλη χρήσης και εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων.

4. Δημιουργία ανεξάρτητου κλιμακίου της ΜΜΑΔ το οποίο θα δίνει αναφορά απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας και το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την πάταξη της λαθροθηρίας του ενδημικού θηράματος και του αγρινού. Σωστή στελέχωσή του έτσι ώστε να μπορεί αποτελεσματικά να ελέγχει τους βιοτόπους σε συνεχή βάση και να καταπολεμήσει το φαινόμενο των θανάτων κυνηγετικών σκύλων από τοποθέτηση φολών. Η πάταξη της λαθροθηρίας αποδημητικών να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα της αστυνομίας.

5. Τροποποίηση του νόμου περί κυνηγίου έτσι ώστε να τιμωρείται μόνο η Χρήση μιμητικής συσκευής κατά το κυνήγι και όχι και η κατοχή. Επίσης όπως μειωθεί η ποινή στα €100 αντί €500 που είναι σήμερα.

6. Τροποποίηση του νόμου περί κυνηγίου έτσι ώστε να επιτρέπεται η κατοχή ξόβεργων σαν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αναφορικά με τη χρήση αυτή θα επιτρέπεται υπό περιορισμούς και δεν θα τιμωρείται.

7. Μεταφορά της Συκαλλίας (μαυροτζέφαλη / κοτσινοτζέφαλη) σε ξεχωριστό κατάλογο όπου θα περιλαμβάνονται μη θηρεύσιμα για είδη τα οποία δεν παρουσιάζεται κίνδυνος μείωσης των πληθυσμών τους. Να καθοριστεί ποινή ανά θήραμα η οποία θα αποτρέπει την εμπορία και θα διατηρεί την παράδοση.

8. Άμεση έναρξη διαβουλεύσεων για την εξασφάλιση, κατά παρέκκλιση, του δικαιώματος να επανακτήσουμε το εαρινό κυνήγι τρυγονιού.

9. Άμεσο τερματισμό της παρουσίας των ακτιβιστών στην Κύπρο μέχρι να καθοριστούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τις δράσεις τους. Άμεση αφαίρεση των δυσφημιστικών πινακίδων που έχουν τοποθετήσει οι εν λόγω οργανώσεις στους αυτοκινητόδρομους.
10. Έναρξη έρευνας από τις ανακριτικές αρχές για τυχόν αδικήματα από τη δράση μελών των ακτιβιστικών οργανώσεων και απαίτηση αποζημιώσεων για την οικονομική ζημιά που επέφεραν στην οικονομία του τόπου αλλά και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Φίλοι και φίλες,

Ενημερώνουμε την πολιτεία και τους πολιτικούς μας ότι αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να σταματήσει να παλεύει για δικαίωση εκτός και εάν ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα. Τονίζουμε, όλα μας τα αιτήματα. Αυτή είναι η 1η μεγαλειώδης συγκέντρωση. Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν άλλες για να πείσουμε για τα αιτιολογημένα αιτήματά μας. Θα συστρατευτούμε με αυτούς που θα μας ακούσουν αλλά την ίδια στιγμή θα απορρίψουμε όσους μας αγνοήσουν.

Οι προτάσεις μας θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι την έναρξη του ενδημικού κυνηγίου 2017. Σε αντίθετη περίπτωση ορίζεται από τώρα ότι η επόμενη, μεγαλύτερη, συγκέντρωσή μας θα γίνει έξω από τη Βουλή. Καλούμε επίσης όλους εσάς να αρνηθούν να ανανεώσουν τις κομματικές τους ταυτότητες, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, σαν το πρώτο αντίδρασης.

Η Αμμόχωστος διαχρονικά εκλέγει τον πρόεδρο αυτού του κράτους. Τον ερχόμενο Γενάρη εσείς εκλέγετε τον επόμενο πρόεδρο.