Οι βροχές και οι καταιγίδες μπήκαν για τα καλά στο μενού του καιρού, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, υπήρξαν σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες που δημιουργήθηκαν σε σπίτια, υποστατικά και δημόσιους δρόμους.
Για τον προαναφερθέν λόγο, ψάξαμε τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμύρας, οι οποίες αριθμούν σε 19, εντός των ορίων των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αφορμή υπήρξαν και οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στα Λύμπια το περασμένο Σάββατο.
Μετράνε τις ζημιές τους στα Λύμπια
Στα Λύμπια οι κάτοικοι μετράνε τις καταστροφές από την κακοκαιρία εκεί όπου συνεργία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας έσπευσαν το πρωί της Δευτέρας για να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές του Σαββάτου.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των καταρρακτωδών βροχών που έπεσαν το Σάββατο στα Λύμπια, ορμητικός χείμαρρος παρέσυρε τρία οχήματα με επιβάτες, χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές, στον κυκλικό κόμβο της Κοινότητας.
Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περίπου 20 κλήσεις, παρά την Κοινότητα Λυμπιών, για πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ προβλήματα από τις βροχές δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρκετοί δρόμοι.
Οι 19 περιοχές της Κύπρου που κινδυνεύουν με πλημμύρα
Με βάση την οδηγία 2007/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη – μέλη έχουν την υποχρέωση να καταρτίσουν χάρτες κινδύνου για τις πλημμύρες (πλημμυρικούς χάρτες), οι οποίοι να δείχνουν και το βάθος της δυνητικής πλημμύρας. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη χαρτογράφηση του κινδύνου διεξήγαγε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το οποίο όρισε και τρία επίπεδα πιθανοτήτων:
Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 20 χρόνια περίπου – το ‘ελαφρύ’ περιστατικό
Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 100 χρόνια περίπου – το ‘μετρίως σοβαρό’ περιστατικό
Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 500 χρόνια περίπου – το ‘πολύ σοβαρό’ περιστατικό
Σύμφωνα με την μελέτη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, αναγνωρίστηκαν 19 περιοχές δυνητικού κινδύνου στην ελεύθερη Κύπρο, οι οποίες αφορούν ποτάμιες ροές.
Λευκωσία
Σύμφωνα με τους χάρτες, περιοχές από το Πολιτικό μέχρι τον Δήμο Λευκωσίας επηρεάζονται από τον ποταμό Πεδιαίο, ενώ από τον παραποταμό Κλήμο επηρεάζονται περιοχές της Έγκωμης και του Άγιου Δομέτιου. Επιπρόσθετα, ο Στρόβολος και η Βιομηχανική των Λατσιών βρίσκονται εντός των ορίων του Καλόγερου ποταμού. Πρόβλημα κινδύνου πλημμύρας αντιμετωπίζουν και τα χωρία Κοκκινοτριμιθιά, Παλιομέτοχο, Άγιοι Τριμιθιάς, Αστρομερίτης και Περιστερώνα. Τα προαναφερθέν χωρία περνά ο Σερράχης ποταμός, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στους παραποταμούς Μερίκας, Κούτη, Κατούρης και Κομίτης να διατρέχουν κίνδυνο πλημμύρας. Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για τις περιοχές από το Πέρα Χωριό, τη Νήσου και το Δάλι, κίνδυνο διατρέχουν οι περιοχές που βρίσκονται κοντά από τους παραπόταμους Γιαλιά, Αλμυρού και Άλυκου.
Λεμεσός
Με βάση τους χάρτες, στη Λεμεσό κίνδυνο από πλημμύρες διατρέχουν οι περιοχές Μέσα Γειτονιά, Αγ. Αθανάσιος και Ανατολική περιοχή Λεμεσού από τον ποταμό και παραπόταμο Βαθιά. Η Νέα και παλιά κοίτη ποταμού Γαρύλλη, επηρεάζει τις περιοχές που βρίσκονται κοντά του από τα Πολεμίδια και Λεμεσό (4 Αγ. Αντώνιος και Καρνάγιο). Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η Γερμασόγεια επηρεάζεται από τον ποταμό Γερμασόγειας, ενώ η περιοχή του Ύψωνα από τον ποταμό Αργάκι του Μαρκέτου.
Πάφος
Περνάμε τώρα στην Πάφο όπου οι περιοχές κινδύνου από πλημμύρες είναι ασφαλώς λιγότερες αλλά αυτό δεν φέρει τον εφησυχασμό για τις αρμόδιες αρχές και τους κατοίκους. Μεσόγη, Πάφος και Χλώρακα βρίσκονται εντός των ορίων του ποταμού Κοσιηνάς. Επιπρόσθετα, για την Πόλη της Πάφου, εντός ορίων κινδύνου είναι οι περιοχές που περνούν οι ποταμοί Λιμνάρκα και Αργάκι του Βασιλικού.
Αμμόχωστος
Για την Επαρχία Αμμοχώστου, το Παραλίμνι διατρέχει κίνδυνο πλημμύρας από τον ποταμό εισροής Λίμνης Παραλιμνίου.
Λάρνακα
Μεταφερόμαστε τώρα στην επαρχία Λάρνακας όπου εδώ επηρεάζονται από τρείς ποταμούς. Ο ποταμός Ορμήδειας όπως λέει και το όνομα του επηρεάζει την περιοχή Ορμήδειας, ενώ ο ποταμός της Αραδίππου με τον παραπόταμο Καμίτσης και Παραπόταμο να επηρεάζουν τις περιοχές της Αραδίππου και των Λιβαδιών που βρίσκονται κοντά τους. Τέλος, οι Καμάρες της Λάρνακας επηρεάζονται από τον συνώνυμο ποταμό Καμάρων.
Οι διαδραστικοί χάρτες
Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, οι διαδραστικοί χάρτες, στους οποίους μπορείτε να βρείτε αν το υποστατικό που σας ενδιαφέρει θα πλημμυρίσει, διατίθενται ξεχωριστά για τα επίπεδα πιθανοτήτων που αναφέρονται πιο πάνω. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν είναι απίθανο να επισυμβούν πλημμύρες και σε άλλες περιοχές εκτός από τις ποτάμιες ροές, αν υπάρχουν τοπικοί παράγοντες (π.χ. αν ο γείτονας έφραξε τη ροή του βρόχινου νερού που απορρέει).
Δείτε τους χάρτες εδώ
Συνοπτικός Χάρτης Περιοχών Δυνητικού Σοβαρού Κινδύνου Πλημμύρας – 2011