ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Ενδείξεις για ύπαρξη ιερού της Αφροδίτης αποκάλυψε ο Θεόδωρος Πυρίλλης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στιγμιότυπο 2021 09 13 13.57.57 exclusive, Εξωκλήσι Παναγιώτισσας, Ιερό Αφροδίτης Κάβο Γκρέκο, Ιστορία, Λεύκολλα

Την πιθανότητα ύπαρξης ιερού της “Αφροδίτης Ακραίας” στην περιοχή του Πρωταρά εξέφρασε σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πυρίλλη, οι ανασκαφές στην περιοχή που έχει ανεγερθεί το εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία μελετά το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται να μαρτυρούν την ύπαρξη του ιερού της Αφροδίτης Ακραίας στην περιοχή, καθώς και το ότι η ιστορία του Παραλιμνίου εκτείνεται στους προ Χριστού αιώνες, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη της Λεύκολλας, του Λιμανιού που υπήρχε στην περιοχή σύμφωνα με τον Στράβωνα του οποίου το όνομα συνδέθηκε με τη σημαντική ναυμαχία του 306π.Χ. ανάμεσα στις δυνάμεις του Αντιγόνου και του Πτολεμαίου, οι οποίοι με εκατοντάδες πλοία, που κάποια ναυάγησαν στον Κόννο, προσπάθησαν να καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου.

Αυτούσια η ανάρτηση του Δημάρχου Παραλιμνίου, Θεόδωρου Πυρίλλη:

“Μετά από προσωπικές επιτόπιες έρευνες που έκανα στη περιοχή Πρωταρά ανευρέθηκαν ευρήματα που δημιουργούν ισχυρές ενδείξεις για την ανακάλυψη του Ιερού της Αφροδίτης της Ακραίας. Τις επόμενες μέρες θα γίνει επισκόπηση και ανασκαφή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των ανωτέρω ισχυρών ενδείξεων, ανατρέπονται πλήρως τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για το Παραλίμνι, αφού θα καταδείξει ότι η ιστορία του Παραλιμνίου εκτείνεται στους προ Χριστού αιώνες.

Θα αναμένουμε με αγωνία την έναρξη των ανασκαφών από τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για εντοπισμό και αξιολόγηση του Ιερού.

Τα ανωτέρω πολύ σπουδαία νέα για τη πόλη μας, ξεκίνησαν να ξετυλίγονται μετά την ανεύρεση σημαντικών αρχαιοτήτων στην περιοχή του Ιερού Ναού της Παναγιώτισσας.”