Κοινοβουλευτική ερώτηση υπέβαλε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών σε επιστολή του ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2019 σχετικά με την περιοχή “Λαξία” στο Παραλίμνι όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία στην περιοχή, η οποία προκαλείται από τις κοντινές φάρμες.
Ο κ. Περδίκης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις τις εν λόγω υπόθεσης, και αν προγραμματίζεται η μετακίνηση των υπό αναφορά υποστατικών, στα πλαίσια του Σχεδίου Μετακίνησης Οχληρών Υποστατικών, όπως και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Η κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου σε απάντηση της ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2020 αναφέρει πως τα θέματα μετακίνησης των υποστατικών τα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι επιπτώσεις από τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας έχει αρμοδιότητα για την πρόληψη, τη μείωση και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αυτούσια η επιστολή του Βουλευτή Γιώργου Περδίκη:
Ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.260, ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
“Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής “Λαξία” στο Παραλίμνι διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία στην περιοχή, η οποία προκαλείται από τις κοντινές φάρμες. Ειδικότερα, οι φάρμες στην περιοχή προκαλούν δυσοσμία, η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Όπως έχω πληροφορηθεί, έγιναν κάποιες προσπάθειες για τη μετακίνηση των υποστατικών, οι οποίες ωστόσο όπως φαίνεται δεν τελεσφόρησαν.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις στην υπό αναφορά υπόθεση, αν προγραμματίζεται η μετακίνηση των υπό αναφορά υποστατικών, στα πλαίσια του Σχεδίου Μετακίνησης Οχληρών Υποστατικών, και ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.”
Απάντηση ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2020 της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.260, ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
“Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
(α) Για τα θέματα μετακίνησης και χωροθέτησης υποστατικών και εγκαταστάσεων επιλαμβάνεται το Υπουργείο Εσωτερικών.
(β) Για το θέμα των επιπτώσεων από τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων και των εκπομπών αέριων ρύπων σχετική είναι η ακόλουθη ταυτάριθμη επιστολή μου ημερομηνίας 15.11.2018, σε σχέση με την Κοινοβουλευτική Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.055:
“Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
(α) Όσον αφορά το θέμα της οχληρίας, στο οποίο αναφέρεται το ερώτημα του κ. Περδίκη, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω των Τοπικών Αρχών, με βάση την περί Δήμων και περί Κοινοτήτων νομοθεσία. Το θέμα των αποστάσεων κατοικημένων περιοχών από περιοχές οχληρίας, επίσης, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
(β) Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
(γ) Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αρμοδιότητα για την πρόληψη, τη μείωση και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από συγκεκριμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βάσει εξειδικευμένης νομοθεσίας [περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Νόμοι του 2002 έως 2018 και περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) Νόμοι του 2013 και 2016], μέσω της οποίας εφαρμόζεται σύστημα πρόληψης και ελέγχου που περιλαμβάνει την αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας τους με επιτόπου επιθεωρήσεις και μετρήσεις αερίων εκπομπών. Επιπλέον, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αναφορικά με τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εφαρμόζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 166/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και θεσπίζει ένα Ευρωπαϊκό Μητρώο Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων (European Pollutant Release and Transfer Register, E-PRTR) υπό μορφή μιας, προσβάσιμης στο κοινό, βάσης δεδομένων.
(δ) Παρόλο που η μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων ως ευρύτερο θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, υπάρχουν διάφορες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας που ελέγχονται από άλλες Υπηρεσίες, λόγω αρμοδιότητας/τεχνογνωσίας (π.χ. καύση αποβλήτων σε δημαρχούμενες περιοχές, εκπομπές από οχήματα).”.”
Famagusta.News
Discussion about this post