Το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη Λίμνη», θέλοντας να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζει τη φωτογραφία «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης στην Κύπρο».
Η ανακοίνωση:
Η φωτογραφία είναι εμπνευσμένη από τον γνωστό πίνακα «Η άφιξη του Κωνσταντίνου Κανάρη στην Κύπρο», του Γιώργου Μαυρογένη (Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Λευκωσία).
Η όλη προσπάθεια έγινε με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός λευκώματος με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.
Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί η ιδέα μας. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να παρουσιάσουμε το έργο ολοκληρωμένο.
Ένα απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα των κατά το 1821 εν τη νήσω Κύπρω τραγικών σκηνών» (Γεώργιος Ι. Κηπιάδης, Αλεξάνδρεια 1888) για την επίσκεψη, όπως λέει η παράδοση, του Κανάρη στην Κύπρο:
«Ο ατρόμητος στολοκαύτης Κανάρης, από τα παράλια της Αιγύπτου, περί την 19ην Ιουνίου του 1821 κατέπλευσε μετά του στόλου του και επί την ημετέραν Πατρίδα, ελλιμενισθείς εν λιμενίσκω τινί παρά τον Άγιον Σέργιον, είτα δε και εις τον παρά την Λάπηθον λιμενίσκον Ασπρόβρυσιν. Εις αμφότερα τα μέρη δεν έλειψαν οι Κύπριοι να τω προσφέρωσιν ασμένως και χρήματα, και ολόκληρα φορτία, τριών φορτηγίδων νηών, πρόβατα και βόας και σίτον και κριθήν και διάφορα άλλα τρόφιμα».
Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Κηπιάδη, ο Κανάρης ελλιμενίστηκε στο νησί και συγκεκριμένα στον όρμο της Ασπρόβρυσης, στις ακτές της Λαπήθου (η ακτή στην οποία φημολογείται ότι έφτασε ο ήρωας, ονομάστηκε «Ακτή Κανάρη»). Εκεί, έτυχε παλλαϊκής υποδοχής και έλαβε πλούσια οικονομική συνδρομή από τους Κύπριους, οι οποίοι συνέδραμαν στον αγώνα του 1821 με ό,τι και όπως μπορούσαν. (Νεότεροι ερευνητές, όπως ο Άντρος Παυλίδης, τοποθετούν την επίσκεψη του Κανάρη αργότερα, ίσως το 1825 ή 1827, όταν ο Κανάρης επέστρεφε από την Αίγυπτο).
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο μπουρλοτιέρης των Ψαρών έφτασε στη Λάπηθο φιλοξενήθηκε από πρόκριτους του νησιού και παρέμεινε κρυμμένος για λίγες ημέρες στο αρχοντικό του προκρίτου Πασπάλλα στην Αγία Παρασκευή Λαπήθου. Προτού φύγει, λέγεται πως ο ηγούμενος και οι μοναχοί του διπλανού μοναστηριού της Αχειροποιήτου, αλλά κυρίως οι Λαπηθιώτες και οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών, τον συνέδραμαν γενναιόδωρα με χρήματα και εφόδια, κυρίως λαπηθιώτικα μαχαίρια και τρόφιμα. Λέγεται, ακόμη, πως πολλά παλληκάρια της Λαπήθου τον ακολούθησαν στο καράβι του, μπαρκάροντας για την Ελλάδα, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Αγώνα.
Λίγες ημέρες μετά, όταν οι Τούρκοι πληροφορήθηκαν τα συμβάντα, βαρύς έπεσε ο πέλεκύς τους στην Κύπρο, καρατομώντας τον προύχοντα Χατζηλία και άλλους Λαπηθιώτες, στις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821, στη Λευκωσία.
Η λεπτομερής τοπική παράδοση, που αναφέρει πως ο Κανάρης βρέθηκε στην Κύπρο, δεν μπορεί να αγνοηθεί και σίγουρα δεν αναιρεί τη σημαντικότατη βοήθεια και συμβολή του κυπριακού λαού στο έπος του ’21.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δείτε την φωτογραφία: