Παραλίμνι: Μορφή διαδήλωσης παίρνει η συγκέντρωση για το κυνήγι

α 71 Αμπελοπούλια, Κυνήγι, Λαθροθηρία, Νέα Αμμοχώστου

Έντονη κινητοποίηση υπάρχει στις τάξεις των κυνηγών τις τελευταίες μέρες.

Αφορμή η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παραλίμνι, η οποία αναμένεται να λάβει διαστάσεις μαζικής συγκέντρωσης ενάντια στη νέα εξαντλητική νομοθεσία για το κυνήγι και τη λαθροθηρία.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι και διοργανώνεται από το “Κίνημα Αμμόχωστος-Διεκδικώ”, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο και την υπέσχεση που έδωσαν οι διαμαρτυρόμενοι κυνηγοί για τη σύσταση πολιτικού κινήματος.

Σε ανακοίνωσή του Κινήματος αναφέρεται ότι “το κυνήγι για δεν είναι μια οπισθοδρομική βαρβαρότητα, μια άκομψη εξωτερίκευση ενός βίαιου χαρακτήρα, ένα ένστικτο υπανθρώπων, μια πρωτόγονη καταστροφική συμπεριφορά και μια εκδήλωση φονικού ενστίκτου, αλλά πάγια αρχή του κυνηγιού είναι η αρχή της αέναης διατήρησης και όχι της εξαφάνισης.”

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι “ο κυνηγός σέβεται το φυσικό περιβάλλον, επειδή το γνωρίζει καλύτερα από όλους και ζει μέσα σ’ αυτό. Ο κυνηγός δεν είναι ούτε «δολοφόνος» ούτε «εγκληματίας». Είναι πολίτης με δικαιώματα και υποχρεώσεις.”

Στην ανακοίνωση, παράλληλα, αναφέρεται ότι “οι έννοιες αυτές έχουν άκριτα παρεξηγηθεί από μερίδα αντικυνηγών και οικολογούντων, που είναι αξιωματικά μόνιμοι κήνσορες του κυνηγιού, χωρίς αντίστοιχα να στηλιτεύουν δημόσια και να αντιπαλεύουν τις ουσιαστικές καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, της άγριας φύσης και της ίδιας της ζωής σε τελική ανάλυση, όπως μόλυνση περιβάλλοντος, χημικά απόβλητα, ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, εμπρησμούς δασών και οικοπεδοποιήσεις.”

Το Κίνημα “Αμμόχωστος-Διεκδικώ” ξεκαθαρίζει ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις και τα μέλη τους, συστάθηκαν και τάχτηκαν για ένα σκοπό, για να κυνηγούν για να βρεθούν στη φύση, να θηρεύσουν μερικά θηράματα και να τα φάνε παρέα με φίλους και εχθρούς. Εχθροί, όπως αναφέρεται, “είναι μόνο αυτοί που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν ακόμη τον προορισμό των έλλογων και των άλογων όντων, αυτοί που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις φυσικές αξίες, τις κοινωνικές αξίες και τις παραδόσεις, αυτοί που τους δείχνεις το φεγγάρι και επιμένουν να κοιτούν το δάκτυλο!”

Το “Κίνημα Αμμόχωστος-Διεκδικώ” στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι διεκδικεί:

  1. Ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κυνηγούς,
  2. Διόρθωση προνοιών στον υφιστάμενο νόμο περί προστασίας των άγριων πτηνών και θηραμάτων, όπως ο καθορισμένος και επιτρεπόμενος αριθμός σκύλων, το φυλαγμένο θήραμα σε ψυγεία κλπ.,
  3. Νομιμοποίηση του ξοβέργου ως Πολιτιστική Κληρονομιά,
  4. Δίκαιος καθορισμός χώρου και χρόνου εξάσκησης σκύλων (3 μήνες σε νεκρές περιοχές και 9 μήνες επικράτεια με 5 σκύλους)
  5. Ίσες εξορμήσεις αρμόδιων υπηρεσιών σε όλες τις πόλεις,
  6. Καταπολέμηση λαθροθηρίας ενδημικού,
  7. Δήλωση ότι οι ακτιβιστές της οργάνωσης CABS καθίστανται ανεπιθύμητοι στην Κύπρο,
  8. Διόρθωση των προνοιών στον πρόσφατο νόμο περί κυνηγίου (αναλογικότητα).

Πηγή: Famagusta.News