Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον» μαθητές του Γυμνασίου Παραλιμνίου έγραψαν άρθρο και έκαναν ρεπορτάζ με φωτογραφίες για την Κλιματική αλλαγή.
Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων ηλικίας 11-21 ετών το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες και συντονίζεται από το μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη (Δανία). Στο πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες δημοσιογραφικής έρευνας, γράφοντας άρθρα, δημιουργώντας βίντεο και βγάζοντας φωτογραφίες θέλοντας να παρουσιάσουν προβλήματα και να προτείνουν αειφόρες λύσεις που αφορούν το περιβάλλον που επηρεάζουν την κοινότητά τους ή την Κύπρο γενικότερα.
Δείτε ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ πιο κάτω:
Κλιματική Αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα
Η φωτογραφία απεικονίζει το αποτέλεσμα μιας έντονης βροχόπτωσης. Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια και τα χωράφια έχουν «ξεπλυθεί». Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι έντονες βροχοπτώσεις στην Κύπρο αποτελούν συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «ερημοποίηση» δηλαδή η απώλεια της γονιμότητας (των θρεπτικών συστατικών) του εδάφους, αποτελεί ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν αρκετές χώρες της Μεσογείου ανάμεσα τους και η Κύπρος. Αν δεν δράσουμε τώρα, ίσως να επιδεινωθεί η κατάσταση και να επηρεαστούν οι γεωργικές καλλιέργειες, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής τροφής και η επισιτιστική ασφάλεια και η βιοποικιλότητα.
Μαρία Μακρόνησου Γ2
Νικόλας Μακρόνησος Γ2
Η ξηρασία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής
Η φωτογραφία απεικονίζει την ξηρασία που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το μεγάλο χρονικό διάστημα της ξηρασίας έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν η βλάστηση της Κύπρου, αφού αρκετά φυτά ξηραίνονται λόγω της έλλειψης βροχής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χώρες της Μεσογείου μελλοντικά οδηγούνται σε ακραίες παρατεταμένες ξηρασίες τα καλοκαίρια. Οι ξηρασίες επηρεάζουν τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και αυξάνουν και τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Ας δράσουμε τώρα όλοι μας!
Λαΐφης Ιωάννης Γ3
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΝΟΙΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ;
Ένα διαχρονικό θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους όσους κατοικούν στη Γη, είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή η αλλαγή του κλίματος ολόκληρου του πλανήτη, η οποία συμβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Όπως όλα τα προβλήματα, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστούν τόσο το καλύτερο, έτσι κι αυτό, θα ήταν καλό να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές και μη αναστρέψιμες.
Η σημαντικότερη ίσως επίπτωση από την κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση της θερμοκρασίας (υπερθέρμανση), κάτι που αναμένεται να γίνεται τα επόμενα χρόνια με γρηγορότερο ρυθμό στην Κύπρο, αφού παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων και έχει πολλές μέρες υψηλή ηλιοφάνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται καύσωνες, συχνές δασικές πυρκαγιές, έλλειψη νερού και άλλα.
Ένας τρόπος να περιοριστεί η υπερθέρμανση, είναι κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή, ώστε να παράγεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο προκαλεί αυτό το πρόβλημα. Είναι μερικά απλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο κάθε άνθρωπος. Μια λύση είναι τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα, να ανοίγονται οι κουρτίνες, ώστε το φως του ήλιου να ζεσταίνει το σπίτι και να μη χρειάζεται να ανάβει η θέρμανση. Ακόμα, όταν ψήνει κάποιος κάτι στον φούρνο ή στην τοστιέρα, μπορεί τον χειμώνα να αφήσει την πόρτα τους ανοικτή μετά το ψήσιμο, για να ζεσταίνεται ο χώρος από τη θερμότητα των συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν. Για να έχουν όμως όλα αυτά νόημα, θα πρέπει να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, για παράδειγμα να μη χρησιμοποιείται ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, όταν έχει ζεστάνει το νερό ο ηλιακός.
Μια άλλη σημαντική επίπτωση η οποία έχει άμεση σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με μελέτες, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί διαστολή του νερού της θάλασσας και λιώσιμο των πάγων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και θα επηρεάσει σημαντικά τους ανθρώπους, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ήδη παρατηρούνται μειώσεις της καλλιεργήσιμης γης και δυνατές θύελλες.
Ένας τρόπος να σταματήσει το πρόβλημα αυτό είναι η εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής “πράσινης” ενέργειας, δηλ. ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος γι’ αυτό; Η λύση είναι απλή: να εκμεταλλευτεί τον άφθονο ήλιο που υπάρχει σε αυτό το νησί. Με τη χρήση φωτοβολταϊκών, καθώς και ηλιακών θερμοσιφώνων, όχι μόνο μειώνεται ο λογαριασμός του ρεύματος, αλλά και το αποτύπωμα του άνθρακα που έχει κάθε άνθρωπος στο περιβάλλον. Ένας άλλος τρόπος, είναι η χρήση οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον, όπως ηλεκτρικών ή υβριδικών τα οποία παράγουν πολύ λιγότερους ρύπους. Καλές εισηγήσεις – προτάσεις είναι η επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης, η ποδηλασία και η πεζοπορία, όταν το επιτρέπει ο καιρός. Επιπλέον, μια ηλιόλουστη μέρα, είναι εύκολο να φωτιστεί ένα δωμάτιο από το φως του ήλιου, που μπαίνει από τις ανοικτές κουρτίνες, αντί από τους λαμπτήρες.
Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, γιατί πρέπει να νοιάζεται για αυτά, αν απολαμβάνει τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και αν δεν επηρεάζεται άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αν όμως ζει στην Κύπρο, θα δει σύντομα τα αποτελέσματα, αφού όλα αυτά θα πλήξουν τη μεγαλύτερη βιομηχανία της: την τουριστική.
Όπως είναι γνωστό, ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζει τους τουρίστες όταν επιλέγουν το μέρος των διακοπών τους, είναι οι καιρικές συνθήκες. Ένα μέρος με καλό κλίμα χωρίς έντονες αλλαγές, τους προσφέρει ασφάλεια για αυτό το επιλέγουν. Αντίθετα, περιοχές που επηρεάζονται έντονα από την κλιματική αλλαγή, δεν συγκαταλέγονται στους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Έτσι, θα προτιμούν άλλα μέρη για το καλοκαίρι, άρα η οικονομία του νησιού θα έχει πτώση.
Συνοψίζοντας, κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, για να εμπνευστούν οι άλλοι από αυτόν και να τον ακολουθήσουν. Είναι ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι πολίτες της χώρας, για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών CO2, για να έχει μέλλον αυτό το νησί, όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και ως μέρος στο οποίο μπορούν οι κάτοικοι να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.
Πηγές:
https://europa.eu/youth/get-involved/sustainable-development/what-climate-change_el
https://el.wikipedia.org/wiki/Κλιματική_αλλαγή
http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environmentnew.nsf/All/C15CD89954708638C2257FF1003494BD?OpenDocument
Βαρβάρα Κεχαγιά Γ’7
Ανδριάνα Μάρκου Β’2