ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Ολοκληρώθηκε το Ευρ. Πρόγραμμα “Μωσαϊκό Πολιτισμών” (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα τελικά αποτελέσματα του έργου “Μωσαϊκό Πολιτισμών” το οποίο ολοκλήρωσε το τρίτο έτος υλοποίησής του στην Επαρχία Αμμοχώστου από τους Δήμους Παραλιμνίου (επικεφαλής εταίρος), Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας καθώς και από την εταιρεία Enoros Consulting Ltd, (υπόλοιποι εταίροι), παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 Μαρτίου, στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου.

Στo χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι μέσα από το “Μωσαϊκό Πολιτισμών” ενισχύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση στην κυπριακή κοινωνία των Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Η Επαρχία Αμμοχώστου πρόσθεσε φιλοξενεί 20,3% των Υπηκόων Τρίτων Χωρών που διαβιώνει και εργάζεται στην Κύπρο και η κοινωνική τους ένταξη αποτελεί μια αμφίδρομη δυναμική στη διαδικασία προσαρμογής τόσο των Υπηκόων Τρίτων χωρών στο περιβάλλον της χώρας υποδοχής, όσο και των κατοίκων σε νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες που συνεπάγονται οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες.

DSC 5057 Βίντεο, Μωσαϊκό Πολιτισμών

Ανέφερε επίσης ότι ο κάθε Δήμος κατά τη διάρκεια της τρίχρονης πορείας του έργου πραγματοποίησε διαπολιτισμικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές του υπηκόους τρίτων χωρών, Φεστιβάλ Παιδιού για ανάδειξη και αποδοχή της διαφορετικότητας των παιδιών, προγράμματα κοινωνικής στήριξης και κοινωνικού προσανατολισμού, ενέργειες ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας, προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης καθώς και πληροφοριακό βιβλιαράκι-οδηγός υπηρεσιών.

DSC 5053 Βίντεο, Μωσαϊκό Πολιτισμών

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος στο δικό του χαιρετισμό επισήμανε το γεγονός ότι το έργο “Μωσαϊκό Πολιτισμών” είναι το πρώτο συγχρηματοδοτούμενο έργο, στο οποίο συμμετέχουν και οι τέσσερις Δήμοι της Επαρχίας Αμμοχώστου. “Είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόσθεσε ότι το έργο συνεχίστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά με πολύ μεγάλη επιτυχία και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι όταν είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε μαζί επωφελούμαστε όλοι.

“΄Ολοι μας ανέφερε ο κ. Καρούσος “έχουμε δει και βιώσει τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος σε όλη την Επαρχία” και ευχαρίστησε το προσωπικό των Δήμων που έχουν δουλέψει και αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και χωρίς αυτούς είπε δεν θα μπορούσαν οι Δήμοι να υλοποιήσουν το πρόγραμμα που είναι και ένας από τους κύριους λόγους της επιτυχίας. Εξέφρασε την ευχή όπως το έργο συνεχιστεί και ότι ευελπιστεί στην υποβολή κι άλλων κοινών προτάσεων για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ιδιαίτερα τώρα όπως σημείωσε με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι Δήμοι.

Στη δική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Σωτήρας κ. Γιώργος Ττάκκας αναφέρθηκε στις δράσεις που ανέλαβε ο Δήμος όπως μαθήματα κατάρτισης ηλεκτρονικών Υπολογιστών και τα προγράμματα παροχής κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης με τη μορφή σεμιναρίων σε Υπηκόους Τρίτων Χωρών και τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος. Τόνισε επίσης ότι το Πρόγραμμα “Μωσαϊκό Πολιτισμών” πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που είχαν θέσει οι εμπνευστές του και κατάφερε να δραστηριοποιήσει τις τοπικές αρχές και τους φορείς της Επαρχίας Αμμοχώστου στη διαδικασία ενσωμάτωσης και ένταξης μεταναστών-Υπηκόων Τρίτων Χωρών και πρόσφερε σπουδαίες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης των μεταναστών με τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Τάκκας εξέφρασε την ευχή όπως οι Δήμοι αναλαμβάνουν πάντα τέτοια αξιόλογα προγράμματα, τα οποία καλλιεργούν πανανθρώπινες αξίες όπως η ισότητα, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός στον συνάνθρωπό μας.

Μιλώντας στη διάσκεψη εκ μέρους του Επικεφαλή της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κυπριανού, η κα. Άντια Σάββα είπε ότι μέσα από προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, γνωριμίας με τον πολιτισμό και την κοινωνία της Κύπρου, αλλά και μέσα από άλλες ποικίλες ενέργειες για την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και την ενεργό συμμετοχή των υπηκόων τρίτων χωρών σε αυτήν, το εταιρικό σχήμα κατάφερε να φέρει εις πέρας το έργο, καλύπτοντας τους δείκτες που τέθηκαν στη Συμφωνία Επιδότησης. Ως Υπεύθυνη Αρχή των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων πρόσθεσε “αναγνωρίζουμε τη δυσκολία διαχείρισης και προσέγγισης αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών και εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλατε προκειμένου να συμβάλετε στην ένταξή τους στην κοινωνία της Επαρχίας Αμμοχώστου”.

Η κα. Σάββα εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι παρότι η συγχρηματοδότηση έχει ολοκληρωθεί, οι ενέργειες αυτές των Δήμων, οι οποίοι φιλοξενούν μετανάστες που συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομία, θα συνεχίσουν, συμβάλλοντας στην διασφάλιση της συνοχής της τοπικής κοινωνίας, στην αξιοποίηση της ποικιλομορφίας και της διαφορετικότητας. Τα “Προγράμματα ΄Ενταξης από Τοπικές Αρχές”, αλλά και γενικότερα έργα που αφορούν στην ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία ανέφερε αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες θα τύχουν σημαντικής αύξησης στη συγχρηματοδότηση εντός της επόμενης προγραμματικής περιόδου και διαβεβαίωσε ότι ως Υπεύθυνη Αρχή θα συνεχίσει να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της ένταξης, αλλά και στην υλοποίηση των έργων που στόχο έχουν την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας μας.

Ο Διευθυντής της Enoros Consulting Ltd κ. Κωνσταντίνος Κλουδάς χαρακτήρισε άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα του έργου σημειώνοντας ως σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι οι όποιες δράσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων και επικεροποιούνταν σε ετήσια βάση δεν ήταν δράσεις που σχεδιάστηκαν σε ένα γραφείο αλλά σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με βάση τις ανάγκες των ίδιων των ωφελουμένων.

Στη συνέχεια ο κ. Κλουδάς παρουσίασε τα προγράμματα που ανέλαβαν οι Δήμοι όπως μαθήματα εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και προγράμματα κοινωνικής ένταξης από τον Δήμο Σωτήρας, Σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών, από εξειδικευμένους εκπαιδευτές καθώς και μαθήματα παροχής υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους από το Δήμο Παραλιμνίου και μαθήματα τέχνης από τον Δήμο Αγίας Νάπας. Αναφέρθηκε επίσης στις διαπολιτισμικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν και από τους τέσσερις Δήμους, οι οποίες όπως είπε είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για το έτος 2018-2019 ανέρχεται στις 126 χιλιάδες ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και ΄Ενταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Famagusta.News