ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Παρουσίασαν τα προβλήματά τους οι γεωργοί

ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου exclusive, Γεωργία, Ευρωαγροτικός, ΣΕΔΙΓΕΠ, ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου, Συμμαχία Πολιτών

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Γ.Γ. της Αγροτικής Οργάνωσης “Ευρωαγροτικός”, Λάμπρος Αχιλλέως και ο Πρόεδρος του ΟΓΑ επισκέφτηκαν τη ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου και συζήτησαν με γεωργούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε ακούστηκαν με λεπτομέρεια τα προβλήματα που αφορούν το νερό, το Ασφαλιστικό και την Εμπορία των γεωργικών προϊόντων. Αυτό που προβληματίζει έντονα αυτή τη περίοδο πέραν των πιο πάνω είναι η αλλαγές που υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για τους ξένους εργάτες.

σεδιγεπ Παραλιμνίου 1 exclusive, Γεωργία, Ευρωαγροτικός, ΣΕΔΙΓΕΠ, ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου, Συμμαχία Πολιτών

Ο κ. Γιωργάλλας υποσχέθηκε να ερευνήσει το όλο θέμα και εντός της εβδομάδας να επανέλθει. Ο κ. Γιωργάλλας είχε τηλεφωνική συνομιλία με όλους τους αρμόδιους φορείς για το θέμα, την ώρα της σύσκεψης. Σήμερα αναμένουμε αποτελέσματα.

Ο Γ.Γ. του Ευρωαγροτικού παρέδωσε αντίγραφο επιστολής, η οποία στάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Γεωργίας, με εισήγήσεις για τον τρόπο επίλυσης του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης νερού. Η πρόταση η οποία αναφέρεται στην επιστολή είναι η κήρυξη της Κύπρου σε κατάσταση έκτακτης υδατικής ανάγκης, έτσι ώστε το Κράτος να παρακάμψει χρονοβόρες διαδικασίες στο θέμα εγκατάστασης Μονάδας Αφαλάτωσης στη Πάφο.

Ο κ. Γιωργάλλας ανάφερε ότι αν δεν ενεργοποιηθεί η Κυβέρνηση άμεσα και τάχιστα δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες νερού τα επόμενα δύο χρόνια.

Όσο αφορά το Ασφαλιστικό έγινε εκτενείς ενημέρωση από το Πρόεδρο του ΟΓΑ κ. Ανδρέα Τσιακλή για τις προδιαγραφόμενες αλλαγές με τη κατάργηση του Οργανισμού αλλά και την αναβάθμιση του θεσμού.

Όπως εξήγησε ο Βουλευτής κ. Γιωργάλλας υπάρχουν τρόποι να βρεθούν λύσεις στις ανησυχίες των γεωργών σε ότι αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση με την σύναψη συμβολαίων και κλιμακωτής ασφάλισης αναλόγως των κινδύνων.

Συμπεράσματα συνεδρίου Ευρωαγροτικού

Εξάλλου, κατά το 4ο Παγκύπριο Συνέδριο του Ευρωαγροτικού που διεξήχθη στις 18 του περασμένου Μαΐου στη Δευτερά, σε απόφασή του εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία του Ευρωαγροτικού, όπως παραδώσει, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, καθώς και στα Κοινοβουλευτικά κόμματα, τα 3 πιο κάτω συμπεράσματα υπό μορφή ψηφίσματος, που ενέκρινε το 4ο Παγκύπριο Συνέδριο.

Στην απόφαση του συνεδρίου λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι από την 1η. Ιουλίου οι στρόφιγγες της παροχής νερού στους γεωργούς έχουν κλείσει. Μαζί με τις στρόφιγγες, όπως αναφέρει το ψήφισμα του Συνεδρίου, θα επέλθει και η καταστροφή χιλιάδων οικογενειών αφού αναγκαστικά θα διακόψουν κάθε γεωργική δραστηριότητα για το υπόλοιπου του χρόνου.

“Δεν είναι δίκαιο, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ούτε και ανθρωπιστικά ορθό, το κόστος της διαχρονικής έλλειψης στρατηγικής και σωστής διαχείρισης του Εθνικού αυτού πλούτου, να καλείται να επωμισθεί μόνο ο γεωργός. Οι υπόλοιποι οικονομικοί κλάδοι της Κυπριακής Κοινωνίας, αλλά και τα νοικοκυριά, όχι μόνο δεν θα αισθανθούν περικοπές, αλλά ούτε θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, λόγω ακριβώς της απρόσκοπτης παροχής νερού.”

“Είναι σχήμα οξύμωρο, συνεχίζει η ανακοίνωση του συνεδρίου, από τη μια η Τουριστική βιομηχανία να έχει συνεχή παροχή νερού και τα 4 εκ. τουρίστες και απολαμβάνουν το αγαθό του νερού απρόσκοπτα με αποτέλεσμα ο Ξενοδόχος και ο εστιάτορας να συνεχίσει να ασκεί κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα, η ξενοδοχειακή επισιτιστική βιομηχανία να μην χρησιμοποιεί, ούτε στο ελάχιστο, Κυπριακά γεωργικά προϊόντα για τις ανάγκες της σίτισης των τουριστών. Η απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα του ξενοδοχειακού αλλά και των άλλων επισιτιστικών  κλάδων, οφείλεται στην πλήρη αποκοπή της βασικής πρώτης ύλης τους, του νερού, προς τους γεωργούς.”

Ως Αγροτική Οργάνωση ο Ευρωαγροτικός παρέθεσε τις πιο κάτω απόψεις και εισηγήσεις για απάβλυνση του προβλήματος και ταυτόχρονα εισηγήθηκε ενέργειες για απεξάρτηση της Κύπρου από τα καιρικά φαινόμενα όσο αφορά το νερό:

  1. Κήρυξη της Κύπρου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσο αφορά το υδατικό.
  2. Επαναβεβαίωση ότι το νερό είναι ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ όπως το Φυσικό Αέριο.

Με τα δύο πιο πάνω μέτρα, σύμφωνα με τον Ευρωαγροτικό, θα μπορέσει το κράτος να:

  1. Κινηθεί απρόσκοπτα χωρίς παρεμβάσεις και νομικίστικα εμπόδια στην εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης ιδιαίτερα στη Πάφο. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το νερό που θα παράγεται από τις αφαλατώσεις δεν θα πρέπει να είναι πόσιμο (στοιχίζει 0,90 ευρώ τον τόνο) αλλά νερό για άρδευση, (που στοιχίζει 035 ευρώ το τόνο).
  2. Να υποχρεώσει τους επιχειρηματίες εμφιάλωσης νερού να διοχετεύουν ποσότητες νερού στο πιο κοντινό υδατικό έργο των εγκαταστάσεων τους, ίσες με τη ποσότητα εμφιάλωσης.
  3. Να περικόψει κατά 20%, έστω για ψυχολογικούς λόγους, την παροχή νερού στα νοικοκυριά. Υπολογίζουμε ότι το 30% του νερού ύδρευσης δεν χρησιμοποιείται για τις οικιστικές ανάγκες.
  4. Να συνδεθεί η αγορά Κυπριακών προϊόντων από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα σημεία σίτισης, στη βάση του ότι θα έχουν συνεχή παροχή νερού, με την αναβάθμιση της κατηγορίας των ξενοδοχειακών μονάδων ίσως με ειδικό σήμα όπως ακριβώς γίνεται με τα αστέρια.
  5. Να επισπευσθούν οι εργασίες για τη χρήση του ανακυκλωμένου νερού το οποίο μπορεί να μας δώσει σοβαρές ποσότητες νερού.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι “η διακοπή της δραστηριότητας 1.000 περίπου γεωργών θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους του γεωργούς αλλά ταυτόχρονα και στο κράτος και στην οικονομία του τόπου γενικότερα, αφού θα δημιουργηθούν άλλοι 1.000 άνεργοι τους οποίους το Κράτος θα πληρώνει, η έλλειψη αγροτικών προϊόντων στην αγορά θα ωθήσει τις τιμές προς τα άνω, η αλυσίδα που συνδέει τους γεωργούς με άλλες επιχειρήσεις αγροεφόδια θα επηρεαστεί δυσμενώς, αναγκαστικά θα γίνονται εισαγωγές για κάλυψη των αναγκών, θα χάσουμε εξαγωγές και πελάτες γεωργικών προϊόντων.”

Όσο αφορά τη σε βάθος χρόνου για τη χάραξη Εθνικής Υδάτινης Πολιτικής ο Ευρωαγροτικός εισηγείται:

  1. Υποδομές και υδατοφράκτες στη Δυτική Λευκώσια ποταμός Περιστερώνας και Καρκώτης ποταμός, καθώς και Πάφο.
  2. Δημιουργία παραποτάμιων δεξαμενών στα ημιορεινά και ορεινά της Β. Πιτσιλιάς.
  3. Εγκατάσταση ιδιωτικών μονάδων αφαλάτωσης χαμηλού κόστους για χρήση από ομάδες γεωργών.
  4. Ειδικά σχέδια για αντικατάσταση παλαιάς τεχνολογίας ή και εγκατάσταση σύγχρονων των συστημάτων άρδευσης.

Famagusta.News