ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι «Πώς μετρώ και μειώνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησής μου»

Το εργαστήριο συνδιοργανώσε το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος με το CSR Cyprus

exofilo1 1 exclusive, εργαστήριο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 στο Δημαρχείο Παραλιμνίου η ημερίδα που διοργάνωσε το CSR Cyprus σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και με την στήριξη του Δήμου Παραλιμνίου με τίτλο “Πώς μετρώ και μειώνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησής μου”.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρος Πυρίλλης τόνισε τη σημασία της μέτρησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι “στην Κύπρο έχουν ξεκινήσει να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα ούτως ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά παράλληλα να προστατεύεται και το περιβάλλον”. Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου σημείωσε πως “ο Δήμος Παραλιμνίου έχει προγραμματίσει τη δημιουργία δύο εργοστασίων κομποστοποίησης για οργανικά απόβλητα, βιολογική λάσπη και κλαδέματα”, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία που έχει ακολουθήσει ο Δήμος Παραλιμνίου για θέματα διαχείρισης κυκλικής οικονομίας. Τέλος, δεν παρέλειψε να επικροτήσει την πρωτοβουλία του CSR Cyprus και του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τη διοργάνωση της Ημερίδας.

420060603 762363892593440 7662642995374689442 n exclusive, εργαστήριο

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα. Αντωνία Θεοδοσίου, στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Δήμο Παραλιμνίου και τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη για τη στήριξη που παρείχαν στη διοργάνωση του εργαστηρίου και για τη φιλοξενία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, καθώς και τους ομιλητές και ομιλήτριες του εργαστηρίου αλλά και το κοινό που έλαβε μέρος. Μεταξύ άλλων η κα. Θεοδοσίου σημείωσε πως «στόχος μας, μέσα από τα εργαστήρια αυτά, είναι να προετοιμάσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το σημερινό εργαστήριο δίνει στις επιχειρήσεις τα σωστά εργαλεία για μέτρηση και μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Ταυτόχρονα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του Γραφείου μας, στο πλαίσιο της αποστολής του, για προαγωγή της βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις και συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων που καθορίζονται στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του ενδιάμεσου νομοθετικού πακέτου «Fit for 55». Το «Fit for 55» αναφέρεται στον στόχο της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, που δεν είναι μακριά».

420062027 762364522593377 1659804329175092539 n exclusive, εργαστήριο

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν παρουσίασεις με θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη μεθοδολογία μέτρησης και επαλήθευσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος, για τον δείκτη αερίων θερμοκηπίου και χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις, ενώ παρουσίαση έγινε και από δύο επιχειρήσεις της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, τη Cyprus Millers με θέμα “Συνδυάζοντας την παράδοση και την αειφορία”, και την Delicacy Foods με θέμα “Η πρακτική της κυκλικής οικονομίας μέσω της ολικής αξιοποίησης γεωργικών προϊόντων στην κυπριακή εταιρεία Delicacy Foods”. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, εκ μέρους του CSR Cyprus ο κ. Κυριάκος Σιακαλλή. Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.

16012024 EpPerivallontos 5 1 exclusive, εργαστήριο

Αυτούσια η ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος:

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο σημερινό εργαστήριο που συνδιοργανώνουν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα-CSR Cyprus με θέμα «Πώς μετρώ και μειώνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησής μου».

16012024 EpPerivallontos 2 exclusive, εργαστήριο

Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Δήμο Παραλιμνίου και τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη για τη στήριξη που μας παρείχαν στη διοργάνωση του εργαστηρίου και για τη φιλοξενία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου. Θα ήθελα, ταυτόχρονα, να ευχαριστήσω τους ομιλητές και ομιλήτριες του εργαστηρίου για τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν αλλά και όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες για την παρουσία σας εδώ σήμερα.

16012024 EpPerivallontos 4 exclusive, εργαστήριο

Το σημερινό εργαστήριο, με θέμα τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι το τρίτο στη σειρά εργαστήριο ανάπτυξης πράσινων δεξιοτήτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διοργανώνει το Γραφείο μας σε συνεργασία με το CSR Cyprus, με στόχο την προώθηση των πράσινων δεξιοτήτων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δρα Μαρίνο Βουκή και το CSR Cyprus για την αγαστή συνεργασία με το Γραφείο και την προκάτοχό μου και νυν Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρα Μαρία Παναγιώτου και να σας διαβεβαιώσω ότι προσβλέπω σε συνέχιση αυτής της συνεργασίας για ολοκλήρωση της κοινής μας πρωτοβουλίας και προσπάθειας, αλλά και σε ενίσχυσή της με τον θεματολογικό εμπλουτισμό της στο πλαίσιο νέων δράσεων.

Στόχος μας, μέσα από τα εργαστήρια αυτά, είναι να προετοιμάσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το σημερινό εργαστήριο δίνει στις επιχειρήσεις τα σωστά εργαλεία για μέτρηση και μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Ταυτόχρονα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του Γραφείου μας, στο πλαίσιο της αποστολής του, για προαγωγή της βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις και συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων που καθορίζονται στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του ενδιάμεσου νομοθετικού πακέτου «Fit for 55». Το «Fit for 55» αναφέρεται στον στόχο της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, που δεν είναι μακριά.

16012024 EpPerivallontos 5 exclusive, εργαστήριο

Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, πέρα από την ηθική της διάσταση, αποτελεί πρακτική και στρατηγική ανάγκη για τις επιχειρήσεις. Μέσω αυτής οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν την περιβαλλοντική διακυβέρνησή τους, συμμετέχοντας ενεργά στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Διασφαλίζουν, επίσης, νομική συμμόρφωση με τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων. Η συμμόρφωση αυτή ενισχύει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αγορές που δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα. Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών συνήθως οδηγεί σε αυξημένη ενεργειακή απόδοση, μείωση των λογαριασμών ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε εξοικονομήσεις. Τέλος, σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές κάνουν όλο και περισσότερες επιλογές με βάση ηθικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν περιβαλλοντική ευθύνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν πελάτες και επενδυτές.

Για αυτό και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις σημερινές παρουσιάσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις, της μεθοδολογίας μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και του δείκτη αερίων θερμοκηπίου, αλλά και τις παρουσιάσεις καλών πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) και εφαρμογής αρχών κυκλικής οικονομίας από δύο κυπριακές επιχειρήσεις, την Cyprus Millers by Hadjigiorkis και της Delicacy Foods.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και εύχομαι να αποκομίσετε χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησής σας και να συμβάλετε ενεργά στη συλλογική προσπάθεια για μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.