ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Το έργο 17 εκατομμυρίων που θα μεταμορφώσει την πλατεία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πολυώροφος χώρος στάθμευσης 6,5 εκατ. ευρώ - "Στόχος να καταστεί το Παραλίμνι ένα υπαίθριο mall"

paral1 1024x734 1 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Δήμος Παραλιμνίου

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται για την πόλη του Παραλιμνίου το έργο της ανάπλασης του πυρήνα, αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα του πυρήνα και να δώσει νέα ταυτότητα στον Δήμο.

Α’ Φάση του έργου – 9 εκατομμύρια ευρώ

Η Α’ φάση του έργου θα παριλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάπλαση του εμπορικού δρόμου της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που οδηγεί στην υφιστάμενη πλατεία, όπου βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου. Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου, με διάρκεια εκτέλεσης τα δύο χρόνια. Το κόστος αυτής της φάσης εκτιμήθηκε στα 9 εκατομμύρια ευρώ, τα 5 εκ των οποίων θα προέλθουν από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021-2027.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 08 092746 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Δήμος Παραλιμνίου

Η λεωφόρος Μακαρίου και οι παρόδοι της οποίας εφάπτονται θα πεζοδρομοποιηθούν, ενώ θα δημιουργηθούν μικρές πλατείες, χώροι πρασίνου, παιδότοποι και σημεία ξεκούρασης. Το πλάνο προβλέπει τη διάνοιξη νέων δρόμων, στους οποίους θα διοχετεύεται η τροχαία κίνηση με στόχο να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση για πεζούς και ΑμεΑ στην λεωφόρο. Στην είσοδο του πεζοδρομοποιημένου χώρου θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί πάσσαλοι και η πρόσβαση θα επιτρέπεται με όχημα μόνο στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους ειδικό τηλεχειριστήριο. Επιπρόσθετα θα καθοριστούν ώρες τροφοδοσίας για τα καταστήματα της περιοχής.

παραλ5 1024x577 1 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Δήμος Παραλιμνίου

Β’ Φάση του έργου – 8 εκατομμύρια ευρώ

Η Β’ φάση του έργου, εκτιμήθηκε στα 8 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2026. Το έργο θα είναι Πολεοδομικό και ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο του 2024. Στόχος του έργου είναι να αναδειχθεί μέσω μιας μεγάλης πλατείας ευρωπαϊκών προτύπων η ταυτότητα της περιοχής και τα παραδοσιακά στοιχεία της.

paral2 1024x575 1 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Δήμος Παραλιμνίου

Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν ενοποίηση της υφιστάμενης πλατείας, που δημιουργήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, με τους χώρους όπου βρίσκονται ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου, η αρχαία εκκλησία της Αγίας Άννας και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διευρυνθεί σημαντικά το μέγεθος της πλατείας, στην οποία θα κυριαρχούν οι χώροι πρασίνου και τα υδάτινα στοιχεία, που θα δημιουργήσουν νοητή σύνδεση με τη θάλασσα. Σε διάφορα σημεία της πλατείας χωροθετήθηκαν μικρές λίμνες με υδρόβια ζωή και πληθώρα χώρων πρασίνου, με δένδρα και θαμνώδη βλάστηση. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, παιδότοποι, χώροι ξεκούρασης, ενώ θα τοποθετηθούν σύγχρονος αστικός εξοπλισμός και νέος φωτισμός. Τα πλάνα του Δήμου Παραλιμνίου περιλαμβάνουν και μετακίνηση όλων των μνημείων στον χώρο της πλατείας.

paral3 1024x577 1 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Δήμος Παραλιμνίου

Πυρίλλης: Η πλατεία να λειτουργήσει ως ένα υπαίθριο mall

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος για το θέμα, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι απώτερος σκοπός του έργου, που θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις, είναι η γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ της τουριστικής περιοχής του Πρωταρά και του κέντρου του Παραλιμνίου, που δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, οι οποίοι κατακλύζουν την ελεύθερη Αμμόχωστο. Ο Δήμος Παραλιμνίου ευελπιστεί πως αυτό το έργο θα φέρει στην ενδοχώρα ντόπιους και ξένους, κάτι που θα δώσει ανάσα στους καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι φυτοζωούν.

«Θέλουμε, ανέφερε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο χώρος γύρω από τη μεγάλη πλατεία που θα δημιουργηθεί να μπορεί να λειτουργεί ως ένα μεγάλο ανοικτό mall, κάτι που έχουν πετύχει και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», ανέφερε, σημειώνοντας πως το μεγάλο έργο θ’ αποτελεί σημείο αναφοράς και για τους τουρίστες. «Θεωρούμε πως όσοι επισκέπτονται είτε τον Πρωταρά είτε την Αγία Νάπα, θα περνούν τουλάχιστον για ένα βράδυ και από την πλατεία Παραλιμνίου».

Νέοι χώροι εστίασης και εμπορικά καταστήματα

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται πρόνοιες για νέους χώρους εστίασης, που θα βγάζουν τραπεζάκια στην πλατεία, καθώς και η δημιουργία νέων εμπορικών καταστημάτων, με πλάνο να μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ. «Η ανάπλαση της πλατείας θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης και πιστεύουμε πως θα προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις στο Παραλίμνι και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Πυρίλλης, προσθέτοντας πως «ο τελικός στόχος είναι ν’ αποκτήσει ταυτότητα η πόλη και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών».

Η ανάπλαση του πυρήνα του Δήμου αποτελούσε εδώ και χρόνια αίτημα των κατοίκων και ειδικά των καταστηματαρχών, οι οποίοι ιδιαίτερα μετά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, είδαν τον κύκλο εργασιών τους να συρρικνώνεται σημαντικά. Η περιοχή κατακλυζόταν από Ρώσους, οι οποίοι έσπευδαν για προσκύνημα στις εκκλησίες της περιοχής κι έτσι επωφελούνταν τα μέγιστα και οι επιχειρήσεις. Πλέον ωστόσο, λίγοι τουρίστες επιλέγουν την περιοχή, στην οποία, λόγω και της πανδημίας, έχουν κλείσει πολλά καταστήματα.

«Αυτήν τη στιγμή ο ιστορικός πυρήνας του Παραλιμνίου είναι εγκαταλειμμένος και υπάρχουν κάποια παλιά καφενεία και κάποια καταστήματα. Με τα έργα που προγραμματίζονται θα δημιουργηθεί ένας χώρος που θα έχει, πλέον, συνεχώς ζωή», σημείωσε ο κ. Πυρίλλης αναφέροντας πως με το έργο της ανάπλασης του πυρήνα Παραλιμνίου, υλοποιούνται κατά 98% οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Δήμος από το 2016.

2 13 1024x599 1 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Δήμος Παραλιμνίου

Νέος πολυώροφος χώρος στάθμευσης αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ

Εξάλλου, προκειμένου να μειωθεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης, εντός του 2024 θα ξεκινήσει η δημιουργία πολυώροφου χώρου στάθμευσής δίπλα από το Δημοτικό Μέγαρο, που θα μπορεί να φιλοξενήσει 300 αυτοκίνητα και θα στοιχίσει περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντιπλημμυρικά έργα πέραν των 7 εκατομμυρίων ευρώ

Ήδη στον Δήμο Παραλιμνίου βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και άλλα σημαντικά έργα που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και στη δημιουργία υποδομών. Ένα εκ των σχεδιασμών είναι τα αντιπλημμυρικά έργα πέραν των 7 εκατομμυρίων ευρώ τόσο στο Παραλίμνι όσο και στον Πρωταρά, που υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες τον περασμένο Ιανουάριο.

 

Τέταρτη φάση επέκτασης παραλιακού πεζοδρόμου Πρωταρά

Επίσης σημαντικό έργο είναι η επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά, που θα ξεκινά αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Νικολάου, δίπλα από τον Λιμενικό και Ναυτικό Σταθμό Παραλιμνίου και θα καταλήγει στα διοικητικά όρια μεταξύ Δήμου Παραλιμνίου και Δήμου Δερύνειας, στο ύψος του παραλιακού φυλακίου των Ηνωμένων Εθνών, έργο το οποίο ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 έχει λάβει το πράσινο φως από την Περιβαλλοντική αρχή. Το έργο θα αποτελέσει συνέχεια της Γ΄ φάσης διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης Παραλιμνίου και θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου, μικρά πλατώματα, καθιστικά, στέγαστρα, αστικό εξοπλισμό και δενδροφυτεύσεις με επιλογή κατάλληλων ειδών χλωρίδας. Ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος θα έχουν συνολικό πλάτος οκτώ μέτρων, (πέντε μέτρα ο πεζόδρομος, τρία ο ποδηλατόδρομος). Ο χρόνος ολοκλήρωσης εκτιμάται στους 24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών.

paidiki lesxi.2e16d0ba.fill 1375x729 1 exclusive, Αναπτυξιακά Έργα, Δήμος Παραλιμνίου

Ανέγερση Παιδικής Λέσχης πέραν των 2 εκατομμυρίων

Σε φάση υλοποίησης πάντως βρίσκεται η ανέγερση της Παιδικής Λέσχης στο χώρο του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου αξίας €2.033.000, πλέον Φ.Π.Α.

Το Έργο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ε.Ε. στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και το Δήμο Παραλιμνίου.

Το κτήριο της Παιδικής Λέσχης Παραλιμνίου θα αποτελείται από διώροφη οικοδομή (Παιδική Λέσχη) και παιχνιδότοπο στην αυλή. Η Παιδική Λέσχη περιλαμβάνει προθάλαμο, αίθουσα εστίασης, 2 αίθουσες, γραφεία, αποθήκες, κουζίνα, χώρους υγιεινής και υπόστεγο χώρο στο ισόγειο καθώς και 5 αίθουσες, χώρους υγιεινής και αίθριο στον 1ο όροφο. Επίσης, περιλαμβάνει ράμπες για εύκολη πρόσβαση εντός της οικοδομής καθώς και ανελκυστήρα και κλιμακοστάσια για τις μετακινήσεις από το ισόγειο στον 1ο όροφο. Το κτίριο έχει εμβαδόν 1550 τ.μ. και ο υπόστεγος χώρος 342 τ.μ. Η Παιδική Λέσχη θα λειτουργεί από την 1.00 μ.μ μέχρι και τις 8.00 μ.μ., έτσι ώστε να προσφέρονται διάφορες δραστηριότητες στους μαθητές, καθημερινή μελέτη και σίτιση. Διαθέτει χωρητικότητα για 150 μαθητές, ηλικιών 6-13 ετών (Μαθητές Δημοτικού).

Famagusta.News με πληροφορίες από Φιλελεύθερο